Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

samsung mb - problem

29 Odpowiedzi, 25513 Wyświetleń
1 2 Dalej

mcdr

2012-05-05, 12:43:12
Nowy użytkownik
mam problem z klimatyzacją samsung mb 12abbn - klimatyzacja ma problemy z rozruchem - tzn po włączeniu jednostka zewnętrzna się włącza i rurki robią się zimne, jednostka wewnętrzna również startuje ale nadmuchuje powietrze o nie obniżonej temperaturze - tzn działa jedynie w funkcji jakby wiatraka (w pomieszczeniu jest 26 ona dmucha powietrzem o temp 23-24 st bez względu na zadaną temperaturę), stan taki utrzymuje się np 20-30 minut po czym, zazwyczaj, urządzenie zaczyna chłodzić i temperatura powietrza nadmuchiwanego obniża się do 7-12 st.
czy ktoś wie co się może dziać z tą klimatyzacją - mam z nią cały czas jakieś problemy od dnia zakupu nie działa prawidłowo i nikt nie potrafi jej usprawnić aby działała tak jak powinna, w zeszłym roku zostałą nawet wymieniona cała elektronika sterująca ze względu na to że stara się spaliła Sad
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-05-05, 13:31:43
Moderator
Moja jedyna rada, jaka teraz przychodzi mi do głowy to taka abyś włączał klimatyzator o 20-30 minut wcześniej Big Grin

A tak na serio, to może jakiś dziwny zator w instalacji, bo wilgoć to by raczej działała odwrotnie. Trzeba wezwać serwis, niech przedmuchają instalację.
Albo.... sprawdzić co jest elementem rozprężnym, jeśli ........... (zamyśliłem się)
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Endriuszka

2012-05-05, 13:46:03
Nowy użytkownik
Możliwe że jak chłopaki puszczali miedź to im się gdzieś rurka załamała. Popatrz po instalacji jak masz tylko możliwość po powyginanej miedzi po kątach czy nie ma załamań. Jak mówisz że od samego początku masz ten problem to obstawiam tą wersje.
  • Odpowiedz

andrewrc

2012-05-05, 14:22:21
Użytkownik
Dodatkowo może być za dużo czynnika, miałem taki przypadek że zamontowałem nową klimę inverterową i nie chciała chłodzić dopiero po wymianie czynnika zaczęła działać.
  • Odpowiedz

mcdr

2012-05-05, 15:23:11
Nowy użytkownik
a czy jest jakiś sposób na somodzielne sprawdzenie - mam dosyć płacenia za nieskuteczne diagnozy !
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-05, 15:49:42
Top użytkownik
A czy próbowałeś zresetować pilota?Co do sprawdzenia samodzielnego bez podstawowej wiedzy i narzędzi tonie ma sposobu.W wątpię aby problem dotyczył problemu rurociągu.Zacznij od resetu pilota.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

adamdud

2012-05-05, 16:33:24
Użytkownik
Witam
Piszesz że była wymieniana elektronika może ten co wymieniał wpisał ci z pilota nie ten kod co potrzeba?
W takiej sytuacji dzieją się różne cuda.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-05, 16:41:42
Top użytkownik
O ile to pilot uniwersalny to wpisanie błędnego kodu wogóle nie uruchomi klimatyzatora ani żadnej z jego funkcji.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

adamdud

2012-05-05, 16:45:47
Użytkownik
mentor12 napisał(a):O ile to pilot uniwersalny to wpisanie błędnego kodu wogóle nie uruchomi klimatyzatora ani żadnej z jego funkcji.
Oj mylisz się uruchomi się klimatyzator ale z błędami.
Każdy samsung (inverter) po wymianie elektroniki musi zostać zgrany za pomocą pilota. To proste wyjmuje i wkłada baterie a potem kombinacja klawiszy aby wpisać kod
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-05, 16:46:59 przez adamdud.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-05, 16:51:49
Top użytkownik
Skoro się mylę to podaj te kody koledze na priv i po sprawie i temacie.

Tom Peters
  • Odpowiedz

adamdud

2012-05-05, 16:54:15
Użytkownik
Ja tylko sugeruje a jak kolega mnie poprosi to mu podeślę nie będę nadgorliwy. Proponuję kontakt z "Dom serwice" lub Torelem oni mają wszystkie dokumentacje. Jak coś mogę podać na priva namiary
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-05, 17:02:08 przez adamdud.)
  • Odpowiedz

adamdud

2012-05-05, 17:05:10
Użytkownik
Może to coś pomoże choć to inny model
  • Odpowiedz

adamdud

2012-05-05, 17:08:33
Użytkownik
i tu jeszcze jak wpisywać z pilota kody
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-05, 17:50:30
Top użytkownik
adamdud Twoja teoria mnie nie przekonuje.Biorąc każdego pilota w innych markach chodzę po obiekcie gdzie znajduje się na przykład 20 modeli jednakowych tej samej marki i obsługuje je z jednego pilota.W tym samym pomieszczeniu jedną klimę wyłączę a drugą załączę Smile A kody są po to aby marki nie kolidowały w częstotliwościach.Czyżby samsung przypisywał by odzielnie dla każdego czytnika?To podobnie by bylo gdyby RMF fm dla każdego odbiornika miało osobny nadajnik.poczekajmy na wypowiedż zainteresowanego a raczej jego serwisu specjalistycznego z którego notabene nie chce skorzystać użytkownik skoro urządzenie nie dziala.?

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-05, 17:58:59 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

mcdr

2012-05-05, 22:41:52
Nowy użytkownik
może spróbuje zresetować tego pilota - jak to wykonac? pilot po zmianie elektroniki był kodowany przez pana z samsung polska bo panowie z firmy, która montowała mi go i naprawiała nie umieli tego zrobić

z niechęcią do korzystania z serwisu, który zamontował klimatyzację - to długa historia - opisanana w moich postach wcześniej, dodatkowow klimatyzacja 3 miesiące temu zostałą przeniesiona w nowe miejsce przez firmę poleconąprzez samsung polska - do kogo mam w takim wypadku zgłosić że nie dizała i zrobią mi za darmo na gwarancji - coś mi się zdaje że do nikogo choć z klimatyzacją jest cały czas nie tak od dnia montażu
  • Odpowiedz

zuku

2012-05-06, 11:21:08
Użytkownik
Może jest problem z uziemieniem tj. inverter i bez dobrego uziomu przetwornica sprężarki nieźle potrafi siać
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-06, 19:11:13
Top użytkownik
Dobra uwaga ale mnie cały czas zastanawia określony czas pomiędzy załączeniem a poprawną pracą

Tom Peters
  • Odpowiedz

mcdr

2012-05-16, 12:41:11
Nowy użytkownik
po wczorajszych pomiarach ciśnienia
przy wyłączonym urządzeniu 12,5 bara, kiedy chodzi i zle działa 1 bar, po tym jak samoistnie zacznie dobrze działać 6,5 bara - dalej nie wiadomo w czym problem Sad
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-05-16, 15:13:16
Moderator
Shitashii napisał(a):(...) A tak na serio, to może jakiś dziwny zator w instalacji, bo wilgoć to by raczej działała odwrotnie. Trzeba wezwać serwis, niech przedmuchają instalację.
Albo.... sprawdzić co jest elementem rozprężnym, jeśli nie kapilara a ezr, to może jego wina.

A jak szybko podnosi się ciśnienie (z 6,5 do 12) gdy wyłączysz urądzenie? Oraz jak szybko podnosi się ciśnienie z 1 do 12 barów po wyłączeniu.?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-16, 17:23:13
Top użytkownik
wykłuczył bym błąd rurociągu bo to jest wbrew logice czasu.Myślę że problem polega w regulacji mocy i elektroniki ją sterującejCzy przed wynianą elektroniki działało kiedy kolwiek to prawidłowo?I czy podczas tych pierwszych dwudziestu minut załącza się wentylator przy jednostce zewnętrznej co notabene nie powinien.

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-16, 17:34:04 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

mcdr

2012-05-17, 06:02:00
Nowy użytkownik
po montażu, a przed wymianą elektroniki dzialało dobrze jak był freon, po wymianie elektroniki nikt tego dokładnie nie sprawdzał bo nie było okazji (nie było potrzeby używania klimatyzacji) ale teraz jak sobie tak analizuję to raczej nie,
wentylator w jednostce zewnętrznej startuje od razu po uruchomieniu klimatyzatora ...

z 6,5 do 12 podnosi się praktycznie zaraz po wyłączeniu, z 1 do 12 nie sprawdzaliśmy a teraz już nie mam czym sprawdzićSad
  • Odpowiedz

adamdud

2012-05-17, 06:15:26
Użytkownik
Czemu jesteście tacy uparci. Źle wpisany albo zły kod. Za pomocą kodu segmentowego można sterować wszystkim. Proponuje jeszcze raz go wpisać ale taki jak powinien być. Miałem kiedyś podobne problemy z samsungiem po wymianie elektroniki.
  • Odpowiedz

adamdud

2012-05-17, 06:21:57
Użytkownik
mcdr napisał(a):a przed wymianą elektroniki dzialało dobrze jak był freon,

To znaczy że teraz nie ma freonu ???
  • Odpowiedz

mcdr

2012-05-17, 06:35:41
Nowy użytkownik
freon jest - pierwszy problem z ta klimatyzacja był taki, że ciągle uciekał freon, aż w końcu spece przy 10 sprawdzaniu co się dzieje spaliły elektornikę

kod był wczoraj wpisany od nowa - nic to nie pomogło - klimatyzacja działa jak działała tzn. nie chłodzi przez pierwsze około 20 minut
  • Odpowiedz

adamdud

2012-05-17, 06:58:31
Użytkownik
mcdr napisał(a):freon jest - pierwszy problem z ta klimatyzacja był taki, że ciągle uciekał freon

A teraz już nie ucieka ? Zlokalizowano wyciek ?
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa