Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

spawanie grubych rur

15 Odpowiedzi, 13033 Wyświetleń

jacek 64

2012-05-13, 19:26:31
Zaawansowany użytkownik
Witam Kolegów . Przygotowuję się do spawania grubych rur cieczowa 22mm , gazowa 45mm. Czy możecie sie podzielic doświadczeniami - jak to sprawnie i dobrze zrobić . Oczywiście pod osłoną azotu. Nie wiem czy uda mi się nagrzać tak dużą objętość . Czy kupować specjalny palnik dwu płomieniowy aby grzać większą powierzchnię ?jakich stopów używać - za jaką zawartoscią srebra ?
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-13, 19:31:34
Top użytkownik
To nie są duże przekroje biorąc pod uwagę porę roku.Proponuję na dwa palniki parową i stop 15-procentowy
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

barbie

2012-05-13, 19:48:57
Top użytkownik
zwykły palnik acetylenowy wystarczy .nie będziesz spawał tylko lutował .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-13, 20:57:18
Top użytkownik
lut twardy kwalifikuje się jako spaw.I powinien być objęty odpowiednim certyfikatem.Skoro jest zawór bezpieczeństwa w układzie dozorowany przez UDT .Po co komu zawór bezpieczeństwa w instalacji zawierającej 700kg czynnika skoro instalację lutował dekarz cyną 60-cio procentową na kwas solny kolbą o mocy 850 wat
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-13, 21:07:00 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

popeye

2012-05-14, 18:11:02
Użytkownik
certyfikat jest na acetylen i to obojetnie czy sie lutuje czy spawa a czy lut twardy jest spawem ,chyba nie
  • Odpowiedz

p.obelix

2012-05-14, 20:04:41
Zaawansowany użytkownik
Cyna swego czasu była bardzo popularna w układach układach chłodniczych i bardzo dobrze spełniała swoje funkcje, nawet w dużych instalacjach chłodniczych. Lut twardy to lut twardy a nie spaw twardy. Wystarczy zwykły palnik tylko z odpowiednio większą dyszą np 250. Zwykły mam na myśli tlen + propan.
(Zdania zaczynamy z dużych liter panowie mentor, popeye, barbie)
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-14, 20:07:46 przez p.obelix.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-14, 20:26:18
Top użytkownik
Fakt wystarczy przy średnicach 64 aby to dobre sreberko rozgrzać sczególnie w warunkach minusowych a każdy lutowacz posiada uprawnienia na rozgrzanie za pomocą tlen -acetylen.Ciekawa historia?Czy mogę jeszcze bardziej się uśmiać?

Tom Peters
  • Odpowiedz

p.obelix

2012-05-14, 20:54:53
Zaawansowany użytkownik
Co to jest ? znaleziono w dyszy zaworu rozprężnego 3 metry od filtra. Dla ułatwienia związane z tematem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-14, 20:55:49 przez p.obelix.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-14, 21:00:17
Top użytkownik
Coś przegrzanego.Ale gorszą rzeczą jest niedogrzanie charakteryzujące się wieloma wyciekami :/

Tom Peters
  • Odpowiedz

Alpak

2012-05-15, 16:48:16
Użytkownik
Otulina ze srebra Smile
  • Odpowiedz

p.obelix

2012-05-15, 16:54:52
Zaawansowany użytkownik
Brawo Alpak
Cała instalacja jest pospawana lutem o wysokiej zawartości srebra od przekroju fi 10 aż do fi 54 , czemu nie wiem. Zaleta takiego lutowania to szczelna instalacja minus to syf w rurach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-15, 16:55:15 przez p.obelix.)
  • Odpowiedz

wit

2012-05-15, 17:55:51
Top użytkownik
lut -fosforobrąz samotopnikujący 2 do 5% srebra mile widziane.
np. bisan 2% lub 5%

palnik - wystarczy pojedynczy propan -tlen z duża dyszą wielootworową.
acetylen tlen -łatwiej idzie.
może być tlen -mapp gas

wbrew pozorom fi 45 to nie jest gruba rura... zwłaszcza w lecie.

jeśli wewnątrz mroźni -to propan odpada. nawet nie to, że za mała temperatura płomienia -tylko ciśnienie w butli propanowej spadnie -palnik nie będzie chciał się palić - będzie wątły płomyczek -i żadnej "mocy"
  • Odpowiedz

nijuniro

2012-05-31, 17:00:50
Użytkownik
Co sądzicie na temat tych lutów ?
Chronologicznie od 1 do 4..
Widac jakis postep ?
Co ewentualnie zmienić

Lut srebrny w osłonie 45%
Oczywiście z azotem..

http://www.picshot.pl/public/view/full/122925
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-31, 17:25:41 przez nijuniro.)
  • Odpowiedz

awax

2012-05-31, 18:19:11
Top użytkownik
Mała uwaga ,wszystkie rury powyżej 25mm. podlegają w kwestii spawania Urzędowi Dozoru Technicznego.
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-31, 18:46:23
Top użytkownik
A może szkolenia w KCICHIK rozwieją wasze wątpliwości. Montując urządzenia powyżej napełnienia ustalonej normy prawnej pojęcie w odbiorze lutowanie jest nie tylko smaczne ale nie dopuszczalne.Lutowacz powierzchni wielkowymiarowych w zakładach elektronicznych DIORA.

Tom Peters
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa