Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sharan 2001 AUY ciśnienie LP

28 Odpowiedzi, 24805 Wyświetleń
1 2 Dalej

plusz730

2012-05-14, 18:08:32
Użytkownik
Witam
Jestem stałym czytelnikiem forum ale dopiero dziś piszę pierwszego posta.
Do rzeczy.
Mam takiego Sharana w warsztacie po uszkodzeniu kompresora. Ktoś wcześniej zamontował ryżowy i się tarcza wychylna urwała.
Układ został wypłukany pulsacyjnie chemią, osuszony, zamontowany nowy skraplacz Nissens z osuszaczem, nowy zawór rozprężny Behr, zamontowana regenerowana sprężarka SD7V16 zalana Pag46 135ml. Szczelność sprawdzona azotem, układ napełniony odpowiednią ilością czynnika, uruchomiony. I tu właśnie moje zaniepokojenie. HP zależne od temp. zewnętrznej waha się od 6 przy 12 st. do 15-16bar przy 29-30 st. oraz obciążenia cieplnego parownika, natomiast LP w zależności od obciążenia układu waha się od 1,2 do max 1,5 bara. Temp. z nawiewów przy temp. zewnętrznej 12 st. i max obr.wentylatora 1,5 st do 0 st. przy obiegu zamkniętym (oblodzenie strony ssącej za zaw. rozprężnym), przy 29 st. max nawiew 3,8 st. ,obieg zamknięty 1,7st. O ile strona HP mnie nie martwi to LP za bardzo. Pierwsze podejrzenie zawór rozprężny mimo, że nowy to może jednak uszkodzony więc wymieniłem go. Bez zmian. Przy montażu skraplacza moją uwagę zwrócił zamontowany fabrycznie osuszacz, który był zabezpieczony przed wilgocią jedynie marnej jakości korkami gumowymi na wejściach skraplacza (myślę sobie -pewnie jest w osłonie azotu). Po operacji z drugim zaworem rozprężnym podejrzenie padło na osuszacz-strzałkę, więc również wymieniłem na nowy tym razem szczelnie zapakowany jednak LP bez zmian.
I teraz pytanie. Czy spotkał się ktoś z niewystarczającą drożnością nowego skraplacza? Choć nie powiem że podejrzewam również zawór regulujący wydatek w sprężarce-niby po regeneracji ale różnie bywa. No chyba, że Behr schodzi na psy i tak kiepsko reguluje przegrzewy w swoich zaworach?
Ma ktoś jakieś sugestie bądź wskazówki?
P.S.
Klient zadowolony bo mróz z kratek nieziemski leci ale to wynika z niskiego LP i raczej nie powinno tak być.
Pozdrawiam
Autoklima Webasto
  • Odpowiedz

awax

2012-05-14, 18:26:40
Top użytkownik
Chyba jednak sprężarka nieprawidłowo reguluje wydajność.
Wymień zawór regulacyjny na płycie zaworowej.
Tak przy okazji,jesteś Kolego stałym czytelnikiem,a widać że nie jesteś laikiem.Może warto by włączyć się nieco aktywniej?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-14, 18:28:00 przez awax.)
  • Odpowiedz

plusz730

2012-05-14, 18:46:11
Użytkownik
awax napisał(a):Może warto by włączyć się nieco aktywniej?
Postaram się Smile
Co do zaworu regulującego wydatek to podejrzewam go w zasadzie od początku ale dla uspokojenia sumienia że wszystko inne wyeliminowałem podmieniłem rozprężny i strzałkę.
Nie będę się tykał sprężarki bo jest na gwarancji więc pozostaje tylko odesłanie. Ale jak to w życiu bywa gwarant broni się wszystkim (nawet teściową Wink ) przed wymianą zaworu. Będę go cisnął.
Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam
Autoklima Webasto
  • Odpowiedz

gajdek419

2012-05-14, 19:09:13
Zaawansowany użytkownik
1,2bara na LP to zbyt mała wartość - zawór regulujący w sprężarce powinien zmniejszyć prawie do zera strumień przetłaczanego przez nią czynnika już przy ok. 2 barach.
Rzadkie zjawisko z tymi zaworami ale nie niemożliwe. O wiele częściej minimalizują wydajność przy zbyt wysokim LP
Niestety mało który producent regenerowanych sprężarek sprawdza taki parametr Sad
PS. Gdzie regeneorwałeś sprężarkę?
  • Odpowiedz

awax

2012-05-14, 19:29:58
Top użytkownik
Mała uwaga,widziałem regenerację takiej sprężarki polegającą na zablokowaniu jej (krzywki) na maksymalnej wydajności.To bardziej prawdopodobne bo zawór regulacyjny psując się najczęściej gubi wydajność.
  • Odpowiedz

mt

2012-05-14, 19:32:27
Użytkownik
plusz730 napisał(a):Witam
Jestem stałym czytelnikiem forum ale dopiero dziś piszę pierwszego posta.
Do rzeczy.
Mam takiego Sharana w warsztacie po uszkodzeniu kompresora. Ktoś wcześniej zamontował ryżowy i się tarcza wychylna urwała.
Układ został wypłukany pulsacyjnie chemią, osuszony, zamontowany nowy skraplacz Nissens z osuszaczem, nowy zawór rozprężny Behr, zamontowana regenerowana sprężarka SD7V16 zalana Pag46 135ml.

A ten olej to wlałeś jednorazowo do kompresora? to raczej załatwiłeś zawór!!!
  • Odpowiedz

plusz730

2012-05-14, 19:40:14
Użytkownik
gajdek419 napisał(a):Niestety mało który producent regenerowanych sprężarek sprawdza taki parametr Sad
Blisko Ciebie Laser- sinex
Autoklima Webasto
  • Odpowiedz

awax

2012-05-14, 19:46:58
Top użytkownik
Myślę,że Laser-sinex raczej nie zrobili numeru z zablokowaniem regulacji.Tak czy inaczej ta regulacja nie działa.
  • Odpowiedz

gajdek419

2012-05-14, 19:47:41
Zaawansowany użytkownik
plusz730 napisał(a):
gajdek419 napisał(a):Niestety mało który producent regenerowanych sprężarek sprawdza taki parametr Sad

Blisko - to fakt. Czy dostarczają oni raport z testu tzn. jakie były ciśnienia LP HP, do jakiego HP testują, czas w jakim sprężarka uzyskuje zadane HP; hałas, moc pobieraną przez sprężarkę?
  • Odpowiedz

plusz730

2012-05-14, 19:48:33
Użytkownik
awax napisał(a):Myślę,że Laser-sinex raczej nie zrobili numeru z zablokowaniem regulacji.Tak czy inaczej ta regulacja nie działa.
Też tak myślę. W końcu towar od nich idzie do USA
Autoklima Webasto
  • Odpowiedz

awax

2012-05-14, 19:51:17
Top użytkownik
Może i do USA,tyle,że tak jak do nas z Chin,po kontroli jakości jest selekcja jak ,które np.klimatyzatorki mają się nazywać.Te co przejdą bez problemu dostają nalepkę VIP ,a pozostałe .......
Na eksport pewnie odbiór jest rygorystyczny
  • Odpowiedz

gajdek419

2012-05-14, 19:51:33
Zaawansowany użytkownik
Cytat:A ten olej to wlałeś jednorazowo do kompresora? to raczej załatwiłeś zawór!!!
A to czemu??
  • Odpowiedz

gajdek419

2012-05-14, 19:55:58
Zaawansowany użytkownik
plusz730 napisał(a):
awax napisał(a):Myślę,że Laser-sinex raczej nie zrobili numeru z zablokowaniem regulacji.Tak czy inaczej ta regulacja nie działa.
Też tak myślę. W końcu towar od nich idzie do USA

Również twierdzę, że czegoś takiego by się nie dopuścili. Ale co do USA to miałem do czynienia ze spręzarkami z tamtego rynku regenerowanego przez renomowaną firmę i szajs taki, że szkoda było gadać (brud, rdza wewnatrz)
  • Odpowiedz

mt

2012-05-14, 20:00:12
Użytkownik
plusz730 napisał(a):zamontowana regenerowana sprężarka SD7V16 zalana Pag46 135ml.
awax
Myślę,że Laser-sinex raczej nie zrobili numeru z zablokowaniem regulacji.Tak czy inaczej ta regulacja nie działa.
mt.
Ja kupuję kompresory z L-Sinex i wiem że oni nie zalewają olejem dlatego ponawiam pytanie czy ten został zalany jednorazowo bo jeżeli tak to zawór!!
  • Odpowiedz

plusz730

2012-05-14, 20:00:51
Użytkownik
gajdek419 napisał(a):
plusz730 napisał(a):

Blisko - to fakt. Czy dostarczają oni raport z testu tzn. jakie były ciśnienia LP HP, do jakiego HP testują, czas w jakim sprężarka uzyskuje zadane HP; hałas, moc pobieraną przez sprężarkę?
Żadnego raportu nie dostałem
Autoklima Webasto
  • Odpowiedz

mg

2012-05-14, 20:02:40
Top użytkownik
mt napisał(a):Myślę,że Laser-sinex raczej nie zrobili numeru z zablokowaniem regulacji.Tak czy inaczej ta regulacja nie działa.
mt.
Ja kupuję kompresory z L-Sinex i wiem że oni nie zalewają olejem dlatego ponawiam pytanie czy ten został zalany jednorazowo bo jeżeli tak to zawór!!

Jest jakieś uzasadnienie tej nieprawidłowości?
  • Odpowiedz

awax

2012-05-14, 20:02:41
Top użytkownik
Nic tu więcej nie wymyślimy,Musisz zdecydować czy reklamować.Za wymianę i tak nikt Tobie nie zwróci.
  • Odpowiedz

plusz730

2012-05-14, 20:04:53
Użytkownik
mt napisał(a):
plusz730 napisał(a):zamontowana regenerowana sprężarka SD7V16 zalana Pag46 135ml.
awax
mt.
Co to znaczy jednorazowo??
135 ml nie przechyliłem na raz
Zalanie go zajęło mi jakieś 15 min po 5 ml
Autoklima Webasto
  • Odpowiedz

mt

2012-05-14, 20:08:40
Użytkownik
gajdek419 napisał(a):
Cytat:A ten olej to wlałeś jednorazowo do kompresora? to raczej załatwiłeś zawór!!!
A to czemu??
Dlatego że powszechnie wiadomo że SD7V16 nie lubią zalewania olejem jednorazowo całą ilością!!! i to wiem z doświadczenia, też kiedyś w to nie wieżyłem.
  • Odpowiedz

plusz730

2012-05-14, 20:10:27
Użytkownik
mt napisał(a):
gajdek419 napisał(a):
A to czemu??
Dlatego że powszechnie wiadomo że SD7V16 nie lubią zalewania olejem jednorazowo całą ilością!!! i to wiem z doświadczenia, też kiedyś w to nie wieżyłem.
To jak jest procedura zalewania sd7v16??
Autoklima Webasto
  • Odpowiedz

awax

2012-05-14, 20:11:49
Top użytkownik
Ja nie tyle,że nie wierzę co nie znajduję uzasadnienia.
Mam tu na myśli zalewanie przed montażem ,a nie w vtrakcie napełniania z czynnikiem.
Druga sprawa to to,że te uszkodzenia zaworu objawiają się brakiem wydajności,a nie na stałę maksymalną.
  • Odpowiedz

plusz730

2012-05-14, 20:15:05
Użytkownik
awax napisał(a):Nic tu więcej nie wymyślimy,Musisz zdecydować czy reklamować.Za wymianę i tak nikt Tobie nie zwróci.
Reklamować muszę bo to LP jest nie na miejscu. Za wymianę wiem że nikt mi nie zapłaci ale może jak będę grzeczny to dostanę browara wieczorem od żony Wink
Zastanawia mnie jeszcze drożność skraplacza
A jeszcze ciekawostka: kompresor był składany z dodatkiem oleju montażowego z kontrastem. Wszystkie śrubki, połączenia świecą jak latarnia we Władku Wink
Autoklima Webasto
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-14, 20:18:10 przez plusz730.)
  • Odpowiedz

mt

2012-05-14, 20:17:38
Użytkownik
plusz730 napisał(a):
mt napisał(a):
gajdek419 napisał(a):A to czemu??
Trzeba to zrobić w kilku dawkach ale poczytaj forum tam też to znajdziesz np.radekklimat.
  • Odpowiedz

awax

2012-05-14, 20:22:04
Top użytkownik
plusz730 napisał(a):
awax napisał(a):Nic tu więcej nie wymyślimy,Musisz zdecydować czy reklamować.Za wymianę i tak nikt Tobie nie zwróci.
Reklamować muszę bo to LP jest nie na miejscu. Za wymianę wiem że nikt mi nie zapłaci ale może jak będę grzeczny to dostanę browara wieczorem od żony Wink
Zastanawia mnie jeszcze drożność skraplacza
A jeszcze ciekawostka: kompresor był składany z dodatkiem oleju montażowego z kontrastem. Wszystkie śrubki, połączenia świecą jak latarnia we Władku Wink
Sory,ale we mnie żadna latarnia nie świeciBig Grin i =D
  • Odpowiedz

plusz730

2012-05-14, 20:22:40
Użytkownik
mt napisał(a):
plusz730 napisał(a):
mt napisał(a):Dlatego że powszechnie wiadomo że SD7V16 nie lubią zalewania olejem jednorazowo całą ilością!!! i to wiem z doświadczenia, też kiedyś w to nie wieżyłem.
Trzeba to zrobić w kilku dawkach ale poczytaj forum tam też to znajdziesz np.radekklimat.
Może masz i rację, choć jak sięgnę pamięcią to na żadnym szkoleniu o tym nie słyszałem, ale może przespałem ten fakt. Nie pierwszy raz montuję sd7v16 i zawsze w podobny sposób zalewałem je. Nigdy nie miałem takich anomalii.
Autoklima Webasto
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa