Witam wszystkich kolegów . Interesuje sie klimatyzacją samochodową i szykuje sie by otworzyc warsztacik zajmujący sie w/w. Jestem mechanikiem z zawodu i juz jakies mgliste pojeciemam n.t .klimy .Licze w przysz łosci na pomoc i porady kolegów tymczasem pozdro!
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
witam
24 Odpowiedzi, 18672 Wyświetleń|
Witam i zapraszam na szkolenie w dniu 23 czerwca 2012 r w siedzibie Krajowego Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji
Proponuję skorzystać z propozycji szkolenia. Podejmując się decyzji życiowych.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."
Tom Peters
Witam
Jaki jest poziom szkolenia - czy moga brac w nim udzial osoby zaczynajace w autoklimatyzacji?
Są to szkolenia obejmujące podstawowe teoretyczne i praktyczne wiadomości z dziedziny serwisowania autoklimatyzacji.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-02, 14:19:26 przez awax.)
Termin najbliższego szkolenia to 23 czerwiec.
Szkolenie mam juz za sobą .. w tiptopolu . Praktyki malutko jedynie na swoich samochodach .
Najlepiej na wlasnym sie uczyc!
![]() Chociasz wiekszosc uczy sie na cudzych!
Podepnę się pod temat szkoleń. Jestem z tych "nie lubianych" wulkanizatorów którzy zaczęli zajmować się klimatyzacja. Odbyłem szkolenie w Tip Topolu, podstawy aby ruszyć z klimatyzacją. Trochę praktyki na własnych i znajomych samochodach, później klienci, parę napraw jak na razie z sukcesem. Ale jak tu się uczyć kiedy wszystko bez problemów idzie. Wiem że moja wiedza jest podstawowa i przydało by sie jeszcze jakieś szkolenie aby profesjonalnie świadczyć usługi.
Czy na tym szkoleniu w dniu 23 czerwca 2012 r w siedzibie Krajowego Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji dowiem sie to samo co tip topolu? Jesli tak to szkoda mojego czasu i pieniędzy. Czy jest może jakiś spis zagadnień co bedzie na szkoleniu?
słuszne pytanie , ale mylę ze pratyka to jest najlepsze szkolenie
Może podasz zakres szkolenia w Tip Topolu
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."
Tom Peters
info z ich strony
Szkolenie ma na celu przybliżenie uczestnikom podstawowych zagadnień z zakresu układów klimatyzacji pojazdów mechanicznych tj.: zasada działania klimatyzacji, mechanika i termodynamika układu, budowa układu, elementy składowe oraz ich podstawowe funkcje, rodzaje gazów i olejów w układach, płyny: oleje i barwnik, obsługa okresowa, pomiar wydajności układu, metody wyszukiwania nieszczelności w układzie, płukanie układu klimatyzacji, prawidłowy montaż i demontaż elementów układu, BHP. Zajęcia praktyczne obejmują: wykonanie pełnego cyklu pracy przy pomocy automatycznego urządzenia firmy TEXA, sprawdzenie szczelności przy pomocy azotu, sprawdzenie wydajności układu klimatyzacji (analiza ciśnień oraz temperatur) analiza poprawności pracy elementów układu, zakuwanie węży gumowych. Kurs obejmuje 1 dzień (7 godzin) zajęć praktyczno-teoretycznych. Zajęcia prowadzone są w 8-10 osobowych grupach w godzinach od 9:00 do 16:00. Kurs kończy się wręczeniem dyplomów potwierdzających zdobycie wiedzy i praktycznych umiejętności. Koszt kursu wynosi 250 PLN netto (VAT 23% z dniem 1.01.2011). Organizator zapewnia materiały szkoleniowe oraz obiad
Dlaczego ze szkolenia nic nie wyniosłeś?
Tom Peters
szanowny kolego zaawansowany dlaczego odpowiadasz pytaniami na pytanie ?
nic nie wyniosłem wiec jestem na forum moze czegos sie dowiem z resztą kto po jakims kursie czy szkole mozna zaraz wykonywac dany zawód .. w mysl starego przysłowia : zapomniał wół, kiedy ...
Witam
Nie wiem jak wyglądają szkolenia w innych organizacjach (firmach) więc nie mogę ich oceniać.Nie wiem również kto prowadzi te szkolenia . Wiem natomiast,że Krajowe Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji jest wpisane na listę Ministerstwa Gospodarki i ma prawo wydawać zaświadczenia o ukończeniu szkolenia. Warto by,żeby ta firma na swojej stronie internetowej umieściła jakiekolwiek informacje o uprawnieniach oraz kwalifikacjach do takich szkoleń.Jeżeli zatrudniają wykwalifikowanych szkoleniowców z zakresu autoklimatyzacji to wypadałoby podać kogo. Cóż,serwisem autoklimatyzacji zajmują się firmy wulkanizacyjne to teraz taka firma zabrała się za szkolenia.
Przy okazji tego tematu chciałbym zauważyć,że serwisowanie autoklimatyzacji to nic innego jak serwis urządzeń zawierających czynniki kontrolowane i podlega tym samym przepisom.Serwisanci autoklimatyzacji obowiązani są posiadać świadectwa kwalifikacji takie same jak serwisanci urządzeń chłodniczych.Nie mówiąc już o obowiązku zakładania kart urządzeń w przypadku np.autobusów w których napełnienie często przekracza nawet 10 kg.
Tylko opóznienia Ministerstwa w zakresie wprowadzenia przepisów Krajowych powodują,że jest dezinformacja w tym temacie. Cóż chyba sobie kupię automat do wymiany i wyważania opon,a w Centrum zaczniemy szkolenia w tej branży.
słuszne słowa , swiadectwo kwalfikacji moze sie przydac tylko w naszym kraju nic nie wiadomo na bank teraz takie pozwolenia za rok inne i jak tu cos ustalic
Co do szkoleń w KCICHIK to mogę jedynie dodać,że są prowadzone przez osoby z Wyższym wykształceniem kierunkowym oraz minimum 5 letnią praktyką w zawodzie.
Każdy ma wolny wybór i sam musi zdecydować czy chce szkolić się w Stowarzyszeniu skupiającym osoby z branży czy w Firmie która "jest największym producentem w kraju membran do zawieszeń pneumatycznych samochodów ciężarowych i autobusów eksportując w 90% swoje wyroby. W roku 2005 firma podjęła decyzję o rozszerzeniu asortymentu produkowanych membran o wyroby okuwane" Nic nie ujmując nikomu to chyba kolejny raz Komuś wydaje się ,że autoklimatyzacja to coś w rodzaju nabijania zapalniczek
Irekp82
Kolego,chyba uogólniasz pisząc o "nielubianych wulkanizatorach" Tu nie chodzi o to,że wulkanizatorzy rozszerzają zakres usług o nabijanie (tak właśnie to należy nazwać)klima,a o to,że robiąc to w wolnych chwilach i w daleko uproszczony sposób zaniżają ceny. Może i "dobicie" tak jak u Ciebie za 50 zł. przynosi Tobie jakiś zysk,ale Klient traci zarówno pieniądze jak i zaufanie do serwisów gdy często musi to powtarzać.Może przyznaj się Klientom,że czynnik kosztuje 30 zł.za kg i za każde 100 gram doliczaj 3 zł.Nie będziesz wtedy okłamywał Klienta,bo teraz to jest po prostu oszustwo. Druga sprawa to "dobijanie",na szkoleniu w KCICHIK dowiedział byś się,że w UE obowiązuje Dyrektywa ZABRANIAJĄCA "dobijania" gdy ubytek przekroczy określoną wartość dla danego autka.W większości powyżej 100 gram zabrania się "dobijać" przed zlokalizowaniem i usunięciem nieszczelności.Spóznione Krajowe przepisy wykonawcze już w tym roku w końcu zaczną obowiązywać. Niezależnie od tego może tu na forum przedstawiłbyś uproszczoną kalkulację na podstawie,której "dobicie"z automatu u Ciebie kosztuje 50 zł.???uwzględnij proszę amortyzację automatu i innych urządzeń niezbędnych do prowadzenia takich usług,koszty eksploatacyjne typu konserwacja tego automatu,koszty ogólne Firmy,zysk kalkulacyjny ,itd itd i wtedy wytłumacz nam skad ta cena 50 zł. Może stąd,że nie ponosisz żadnych kosztów podwyższania kwalifikacji korzystając z BEZPŁATNYCH porad na forum???? Dlatego Kolego ja nie lubię większości "nabijaczy wulkanizatorów" bo wiem,że dzisiaj "nabijają "klimę,a jutro będą np. kasować błędy w komputerach autek .KTS kosztuje podobnie jak automat i można przecież kasować za 30 zł. bez napraw oczywiście. Ciekawi mnie czy Wy Koledzy "wulkanizatorzy" polubilibyście nas chłodników,gdybyśmy poza naszym sezonem czyli na jesień zajęli się wymianą i wyważaniem opon sprzedając je jednocześnie i gdybyśmy robili to w cenie pokrywającej jedynie koszty własne??? Pozdrawiam
Nie lubianych było napisane w cudzysłowie, wiec każdy czyta jak chce.
Nie uważam sie za zwykłego dobijacza bo szukam usterek, nieszczelności i je usuwam za co pobieram dodatkową opłatę. Jeśli chodzi o cenę: Cena rynkowa: Cena u konkurencji w mojej okolicy za podobną usługę waha się od 100zł do 150zł razem z czynnikiem a nawet 189zł z UWAGA z czynnikiem, odgrzybieniem i filtrem kabinowym SZOK. Spójrzcie na groupon gdzie cena przeglądu z odgrzybieniem jest 49zł a połowę zabiera groupon dla siebie. Więc nie uważam że mam niską, jest ona jedynie spowodowana rynkiem. A na czym zarabiam? Zarabiam na usłudze naprawy, na sprzedaży części i gazu. Klient przyjeżdżając do mnie przy jednej wizycie może zmienić opon, sprawdzić i naprawić klimatyzację, wymienić olej, klocki, zawieszenie a nawet umyć i wyczyścić samochód. Tak to jest w branży motoryzacyjnej że na jednym kliencie wyjdzie sie na zero a na innym dobrze zarobi. Jeśli chodzi o moją wiedzę. To za nim zacząłem świadczyć usługę odbyłem szkolenie które jest poświadczone certyfikatem. Dopisując sie do tego tematu chciałem sie dowiedzieć jaki jest zakres szkolenia dnia 23 czerwca 2012 r w siedzibie Krajowego Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji, byłem ciekawy czy dowiem sie czegoś nowego. Jeśli na szkoleniu miałbym usłyszeć to samo co na poprzednim to szkoda mojego czasu i pieniędzy. a jak byłyby jakieś nowe zagadnienia interesujące mnie to z checią bym sie wybrał. Więc nie wiem skąd bierzesz informacje że oszczędzam na podnoszeniu kwalifikacji. Moje pytanie było proste co będzie na szkoleniu. Zamiast odpowiedzi zostałem wrzucony do jednego wora i "zjechany" DZIEKUJE Moje zdanie jest takie że boicie się rosnącej konkurencji w usługach i szkoleniach. A według mnie przetrwają tylko Ci którzy świadczą porządne usługi i będą mieli renomę, a Ci co odwalają fuchę znikną z rynku prędzej czy później.
W wulkanizacji wystarczy znać dwa gazy i jego temperatury pod względem ciśnienia.azot i sprężone powietrze gdzie do końca nie możemy określić jego składu ponieważ nie wiemy gdzie wulkanizator działa/Jak na śląsku to co.?
Tom Peters
Irek,nie zostałeś "zjechany".Jeżeli Chcesz dowiedzieć się co będzie na szkoleniu KCICHIK to Stowarzyszenie posiada stronę www oraz telefon.
Co do certyfikatu ,który otrzymałeś to jest to certyfikat firmy ,w tym wypadku firmy oponiarskiej i wyposażania warsztatów.Jako certyfikat ma on równe znaczenie jak taki,który otrzymałbyś od np. Piekarni "Bułeczka"z Wąchocka.Jeżeli ze szkolenia wyniosłeś konkretną wiedzę to to jest wartościowe.Nawet piekarnia może zorganizować szkolenie jeżeli skorzysta z pomocy kwalifikowanych Instruktorów. KCICHIK jest wpisane na listę Ministerstwa Gospodarki i tym różni się wydawany przez Centrum certyfikat. Oczywiście część tematów na szkoleniu w Centrum jest podobna do tych,które wskazałeś ponadto znaczny nacisk kładziemy na praktyczne zajęcia oraz porady wynikające z wieloletniego doświadczenia. Nie twierdzę,że tylko szkolenia w KCICHIK są dobre,jednak ja studia kończyłem na Politechnice i nie bardzo chciałbym kończyć ten kierunek w np.Akademii Rolniczej ,czy ASP. Fajnie,że wyjaśniłeś kwestię Twoich cen.Rozumiem,że jest to niejako usługa promocyjna ,która ściąga Ci Klienta i zarabiasz na Swoich usługach dodając niejako gratis serwis klimatyzacji.No cóż,może ja zacznę przy serwisowaniu klimy wymieniać za darmo opony?Można to robić równolegle. Proszę napisz mi gdzie tanio kupić dobre urządzenie do zmiany i wyważania opon???Będę to robił jako awax,a szkolenia w tym kierunku zaliczę w KCICHIK.
Byłem na stronie KCICHIK i jest skromna informacja o szkoleniu. A o szkoleniu z dnia 15-15 czerwca bardzo ładna rozpiska. Dlatego tu napisałem żeby otrzymać konkretne info od Ciebie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-04, 19:50:09 przez irekp82.)
Ten certyfikat to jedynie ładnie wygląda on na ścianie w biurze na widoku klienta. A ja sie ciesze że pomimo szkolenia przez firme oponiarska, czegoś dowiedziałem i mam jakieś podstawy, wiem gdzie szukać problemu a nie tylko potrafię podłączyć przewody, włączyć tryb auto i nacisnąć start. Jakąś wiedzę mam, a chciałbym więcej się nauczyć. Jeśli chodzi o ceny i promocje to nastały takie czasy że wszyscy schodzą z cen, robią promocje aby przyciągnąć klienta. i niestety nie można wyżyć już z jednej dziedziny. A bardzo bym chciał zajmować się tylko oponami przez 6 miesięcy w roku a żyć spokojnie przez cały rok. Znam firmę która zajmowała się tylko klimatyzacją i dobrze na tym wychodzili. A teraz wymieniają oleje, klocki, zawieszenia, tłumiki i nie zdziwię się jak za parę lat kupią prostą maszynę do wymiany opon. Każdy próbuje zarobić dodatkowo parę złotych. A jak chcesz urządzenia do zmiany i wyważania opon, to prześlę na PW zestaw podstawowy i taki żeby spokojnie zrobić wszystkie opony
Szkolenie w KCICHIK w zakresie autoklimatyzacji jest szkoleniem początkowym i jest to szkolenie jednodniowe.Z tego powodu nie możemy pominąć podstawowych informacji teoretycznych.Jest ono dostosowane do często niewielkiego poziomu wiedzy osób w nim uczestniczących.
W części praktycznej staramy się wyjść naprzeciw zapotrzebowaniu i dostosowujemy się do propozycji i oczekiwań uczestników. Ponadto osoby ,które ukończą to szkolenie mają możliwość uzyskiwania wszelkiej możliwej pomocy zarówno tel.jak i na maila. Nie bez znaczenia są również porady odnośnie niezbędnego wyposażenia,zródeł zaopatrzenia,najczęstszych usterkach w różnych markach aut itp. Jeżeli Jesteś zainteresowany dalszym zdobywaniem wiedzy to organizujemy również kilkudniowe staże w trakcie których można uczestniczyć w róznorakich pracach serwisowych.Są to niejako "nieformalne staże" i nie pobieramy za nie żadnych opłat. Wszelkich dodatkowych informacji może udzielić sekretarz zarządu KCICHIK mgr inż Piotr Nowakowski
Co do szkolenia z auto klimy w Kcichik to warto, bo część teoretyczna (obowiązkowa) jest krótka, a sporo jest praktyki. Szkolenie jest prowadzone w budynku gdzie jest warsztat i wszystko jest tłumaczone na "żywych" obiektach i można podpytać ludzi, co robią już to sporo czasu i dzielą się swoim doświadczeniem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-06, 01:43:58 przez eryk_wiking.)
Co do cen i promocji ![]() Mając niskie ceny, w życiu nie zarobi się na dobry sprzęt, szkolenia i zatrudnienie pracowników na godnych warunkach, dodatkowo oszczędności na materiale (bo w końcu ma być tanio) nie wróży różowej przyszłości
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY