Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

nabicie klimy propanem

15 Odpowiedzi, 51484 Wyświetleń

fredd

2008-04-28, 21:26:48
Nowy użytkownik
Witam forumowiczów

chciałbym w ramach eksperymentu nabić klimę gazem LPG. z tego co wyczytałem to propan-butan był wykorzystywany już pierwszych lodówkach przed wojną. aktualnie jest wykorzystywany w komercyjnych lodówkach, np w fabrykach lodów itp. jest ok 9-15% bardziej wydajny od R12 i r134a, nic dziwnego bo bardzo łatwo się skrapla i tak samo odparowuje odbierając ciepło, jest też tolerancyjny dla pracujących części metalowych, czyli sprężarek, oczywiście nadal trzeba stosować dodatek jakiegoś oleju.

Jedyne przeciwskazanie to że jest niestety palny, ale nie zapala się od wysokiej temperatury , tylko dopiero od ognia lub iskry a przecież gaz będzie krążył w zamkniętym obiegu.
Nawet jeśli założymy że w klimie pojawi się mała nieszczelność, to odrazu będzie można wyczuć ulatniający się gaz, tak samo jak niektóre samochody śmierdzą gazem bo mają jakąś małą nieszczelność, ale to nie oznacza od razu że samochód wybucha.

co o tym Panowie myślicie? mam samochód na R12 i jeden na r134a, i oba chciałbym nabić lpg, tylko potrzebuje jakichś wskazówek jakie elementy kupić. Z tego co się zorientowałem to:

pompę podciśnieniową aby odessać stary gaz wraz z olejem ~160zl
manometry z przyłączem do np r134a -340zl
jakieś złączki aby podłączyć butlę gazową do zaworka instalacji klimy.

I teraz pytanie skąd mam wiedzieć ile zassać tego gazu? do jakiego ciśnienia?

pozdrawiam.

ps. jeszcze dodam że nie jestem jakimś debilem, instalke gazową sam zakładałem w autku i spoko działa już pół rokuSmile
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-04-29, 05:24:12
Moderator
pomysł zajebisty
ja proponuje nabic czystym tlenem bo to tez gaz tylko ze po co czekac do wypadku jak przy nabijaniu j..nie tak ze propan to przy tym nic
  • Odpowiedz

fredd

2008-04-29, 05:47:12
Nowy użytkownik
Rozumiem że z tym tlenem to ironia ale nawet i tak nie spręży się go do fazy ciekłej, a lpg wystarczy kilka atmosfer i jest płynny, a przy tym jak zadarmo, co szczególnie się liczy przy nieszczelnej klimie.

Jeszcze jest taki gaz 'green gas' sprzedają w puszkach litrowych do nabijania pistoletów gazowych, też jest na bazie propanu ale jakoś nie chce się palić, nabiłem nim zapalniczkę i nijak nie idzie jej zapalić.

A ten gaz DEEPCOOL to czy też przypadkiem nie jest palny?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-04-29, 05:48:18 przez fredd.)
  • Odpowiedz

bodzio

2008-04-29, 09:21:42
Zaawansowany użytkownik
Palny i przez to niebezpieczny. Nigdy bym sobie nie napełnił tego do klimy!

A z tym tlenem nie chodzi o sprężanie tylko o reakcje z olejem. WYBUCHOWĄ!
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-04-29, 19:08:06
Moderator
bodzio jestes wielki ale ludziska niech napełniaja czym chca i z tlenem to była ironia choc znam taki przypadek, skonczył sie zle dla napełniacz a jeszcze gorzej dla jego pracodawcy ktory kazał mu tlenem nabic bo azot sie skonczył
  • Odpowiedz

awax

2008-04-29, 19:51:15
Top użytkownik
Tak sobie myślę jakby to było fajnie gdyby powstało forum jedynie dla osób prowadzących działalność w branży i ewentualnie w takich zakładach zatrudnionych.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

termac

2008-05-01, 16:57:38
Nowy użytkownik
Mieszanka LPG jest nawaniana merkaptanem, który ma dość silny odczyn kwaśny. Nie bawiłbym się tak. Jeśli już to kupić w hurtowni z gazami technicznymi gaz do aerozoli- jest to nie nawaniana mieszanka propanu z butanem i napełniać cieczą. Albo można napełnić R-290, jest to chemicznie czysty propan. Pomijam to, że nasze przepisy nie pozwalają na eksploatację układów napełnionych powyżej 30g. czynnika palnego i tak w ogóle takie zabawy do bezpiecznych nie należą.
  • Odpowiedz

termac

2008-05-01, 17:00:16
Nowy użytkownik
Zapomniałem o kwestii mieszalności oleju z takim czynnikiem. Fabryczne układy napełnione R-290 mają sprężarki zalane olejami mineralnymi.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2008-05-03, 16:09:09
Zaawansowany użytkownik
Ja też o tym myślałem ale zbyt duże ryzyko. Że też wielcy naukowcy tego świata nie wymyślili jakiegoś dodatku aby się draństwo nie paliło.

Kiedyś kupiłem banieczkę benzyny <ekstrakcyjnej> oryginalnie zapakowanej i za nic w świecie nie chciała się palić a woniała normalnie. Może by i do gazu wymyślili jakiś dodatek.

Byłoby tanio, łatwo i ekologicznie.
No tak - ale co na to producenci i dystrybutorzy wszystkich <R> a także żyjący z wymyślania przepisów i wszelkich ekokontroli, ekokursów itp.
  • Odpowiedz

mark_rk

2008-05-08, 06:27:38
Nowy użytkownik
Idea już została wprowadzona w życie nawet na tym forum jest informacja o tego typu
środku , http://www.klimatyzacja.pl/forum/viewtopic.php?id=1709
Duracool to czysty propan z jakimiś dodatkami między innymi olejem.
Jest to środek dostępny w USA i w Kanadzie do kupienia w marketach dla domowych
nabijaczy.W kilku stanach są jakieś ograniczenia ale w Kanadzie może się nabijać kto
tylko chce, jeszcze nie wiem co ludziom z tego wychodzi ale jak się tylko czegoś dowiem to napiszę
http://www.deepfreezeinc.ca/faq.htm
to link do strony producenta -trochę dziwna ale coś tam piszą
  • Odpowiedz

mark_rk

2008-05-08, 06:40:07
Nowy użytkownik
Znalazłem nawet adres producenta
MANUFACTURER: Duracool
ADDRESS: 10260 - 21 Street NW
Edmonton, Alberta, Canada T6P 1W4
PHONE: (780) 449-4777
FAX: (780) 449-4766

Faktycznie robią to w kanadzie , ja jestem w tej chwili ok 450km od Edmonton,
spróbuję się po pytać może faktycznie ludziska na tym jeżdżą.
  • Odpowiedz

mark_rk

2008-05-08, 07:04:31
Nowy użytkownik
Jeszcze jeden link to jest chyba właściwa strona producenta
http://www.duracool.com/
  • Odpowiedz

Artic

2008-05-08, 15:32:03
Zaawansowany użytkownik
witam
Debilizm totalny nabijanie klimy propanem! Spodkałem sie już z urządzeniami nabitymi propanem ale klimy w samochodach???!!!!!!!!
Więcej takich fachowców!!!!!

Kolejny powód by te forum uczynić bardziej zamknietym i tylko dla poważnych osób !!!!!!!
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

mark_rk

2008-05-09, 06:06:58
Nowy użytkownik
Myślałem że szanownych Fachowców zainteresuje co w ich dziedzinie się dzieje na
świecie ,jeżeli jednak kogoś uraziłem swoimi postami to PRZEPRASZAM.
  • Odpowiedz

Artic

2008-05-09, 23:14:52
Zaawansowany użytkownik
narzie wiemy że wszystko brnie ku Co2 i już produkują autobusy z kimą na CO2 więc po co kombinować z propanem? mamy freony kochane puźniej zakaz bedzie freonów i bedęmy pompować CO2.

Sorrki za taką najazdówę w moim ostatnim poście
Jeśli czujesz się doktnięty to przepraszam

Pozdrawiam
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa