Zamontowałem multika 5 jednostek wewnętrznych i zrobiłem pułapki olejowe, przez które poszło dużo więcej rury. Moje pytanie to czy konieczność jest robienia pułapek? Producent zaleca. Sprzęt Samsung jednostka zewnętrzna na dachu wewnętrzne 2 piętra niżej.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Pułapka olejowa
7 Odpowiedzi, 6622 Wyświetleń|
Jeżeli Producent zaleca to chyba sam Sobie odpowiedziałeś.
Zrobiłeś dobrze a mając na uwadze że jednostka zewnętrzna regulowana mocą do potrzeb to twoje sumienie powinno spać spokojnie.Nie nazywaj tego pułapkami bo pułapki nie są dobrze widziane w instalacjach chłodniczych i są błędem montażowym.Jak sama nazwa wskazuje pułapka.Ty zastosowałeś syfony na ssaniu.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."
Tom Peters
Witam
Syfon to pułapka. On zastosował kieszen. Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
Witam
Sami sobie zaprzeczacie. Prę postów temu pisałem o pułapce olejowej na klimie z gazem 410 wyśmialiście mnie. Teraz ja się z waszych wypowiedzi śmieję :lol: Więc zanim coś na tym forum napiszecie proszę o przemyślenie a nie pisanie po to pisać. Tyczy to się szczególnie mentora12 :lol: stefanbud napisał(a):WitamNo witam.A jak nazwiesz linię ssącą poprowadzoną dużą średnicą na odcinku 30 metrów zaczynającą się pominięciem filara i obejściem ssącej po 30 -stu metrach kolejnym filarem?To też jest syfon.Ale nie zamierzony będąc nie doświadczonym można czasami się zdziwić gdzie ucieka olej z instalacji chłodniczej zatrzymując się w nie w pułapce wioskowej tylko pułapce olejowej na którą wioskowi chłodniarze nie zwracają uwagi
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."
Tom Peters
Jeśli producent przewidział to musi być. Dziś urządzenia pracują na R 410. W tym przypadku nie zaleca się syfonów. Jest podana max długość instalacji i tego trzeba się trzymać. W VRF-ach nawet jest zabronione stosowanie syfonów. Proponuję poczytać dokumentację urządzenia, tam napewno wszystko jest napisane.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY