Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja LG

22 Odpowiedzi, 28447 Wyświetleń

gawlaks

2012-05-23, 09:13:49
Nowy użytkownik
Klimatyzacja LG - od ponad roku mamy problem z jedną z jednostek wewnętrznych. Raz chłodzi, innym razem nie. Jednostka wewnętrza, jeśli nie działa poprawnie to nie chłodzi ani nie grzeje. Pracuje na wolnym biegu. Jednostka dmucha powietrzem, nie pokazuje żadnego błędu. Agregat jednostki zewnętrznej się włącza, pracuje przez chwilę. Pomiar ciśnienia daje niskie wartości - 1 - 2 bary. Jednostka zewnętrzna to multisplit z możliwością podłączenia do 4 jednostek wewnętrznych. Podłączone są trzy. Trochę pieniędzy na diagnostykę juz poszło. Wymieniona została płyta główna jednostki wewnętrznej. Był jeden wolny slot więc została przepięta - nic nie pomogło. Przy okazji przepięcia na wolny slot wypompowany został cały czynnik chłodzący, a następnie układ został ponownie napełniony ilością czynnika zgodną z informacją producenta dla tego typu jednostki. Jednostka wewnętrzna, która nie działa poprawnie jest najbliżej jednostki zewnętrznej - najkrótsze przewody.
Nie ma znaczenia, czy włączona jest tylko ta jednostka, dwie czy trzy. Pozostałe działają poprawnie. Ma ktoś pomysł, co to może być? I może namiary na kogoś z Warszawy i okolic kto może podjechać i mi to wreszcie naprawić.
  • Odpowiedz

Klima-cool

2012-05-23, 15:51:16
Zaawansowany użytkownik
przypuszczam ze zagięty rórociąg lub zawór 4-drożny
  • Odpowiedz

popeye

2012-05-23, 17:35:52
Użytkownik
Klima-cool napisał(a):przypuszczam ze zagięty rórociąg lub zawór 4-drożny
rórociag ? masakra jakaś
a poza tym jeżeli to multi to zawor przełancza na wszystkie 3 jednostki wewnetrzne.
stawiam na zawor w jednostce wewnetrznej - mozliwe ze tylko cewka spadla z zaworu.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

bartek2700

2012-05-23, 18:44:17
Użytkownik
a ja podejrzewam zamienione kable sterowania,jak wszystkie trzy są włączone to chłodzi a jak tylko ta jedna to nie chłodzi mam racje?
  • Odpowiedz

byniom

2012-05-23, 20:09:17
Moderator
bartek2700 napisał(a):a ja podejrzewam zamienione kable sterowania,jak wszystkie trzy są włączone to chłodzi a jak tylko ta jedna to nie chłodzi mam racje?
Jak by były kable pomylone to ta nie chodząca raczej powinna szronieć i zarazstać lodem.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

Klima-cool

2012-05-23, 20:27:51
Zaawansowany użytkownik
masz racje byniom miałem taki przypadek i było tak jak opisujesz
  • Odpowiedz

zuku

2012-05-23, 20:28:24
Użytkownik
a może winna jest jednostka wew. skoro została przepięta na inne miejsce i dalej to samo
  • Odpowiedz

Klima-cool

2012-05-23, 20:31:55
Zaawansowany użytkownik
zuku to już ustaliliśmy kurde może kapilara troche brudu i mały prześwit
  • Odpowiedz

csw

2012-05-23, 21:12:11
Użytkownik
Miałem podobny przypadek, tylko generalnie ciśnienia ssanie i tłoczenie były identyczne, był nawet serwis LG ale stwierdzono ze jednostka nie ma sytemu "zimowego" nie ma gwarancji i nie zostało to uznane (5 min roboty). Sprawdź sprawdzić czy zawór "cyka" jeżeli tak to dalej po sznureczku do indora. Wymiana płyty sterującej nic nie daje, przerabiałem już.
CSW
  • Odpowiedz

Klima-cool

2012-05-23, 21:12:43
Zaawansowany użytkownik
musi serwis rozebrać jednostke wewnętrzną sprawdzić czy zawór rozprężny (kapilara) jest tam zamontowana jeśli tak trzeba ją wyciąć i przedmuchać azotem prawdopodobnie coś tam wpadło i blokuje przepływ.
  • Odpowiedz

barbie

2012-05-24, 05:18:04
Top użytkownik
tam nie ma kapilary tylko elektroniczny zawór rozprężny---do portu podłączane są klimatyzatory różnej mocy .
  • Odpowiedz

Klima-cool

2012-05-26, 19:10:09
Zaawansowany użytkownik
czyli do wymiany elektroniczny zawór a dokładniej silnik krokowy. zamień jednostki i jak na dłoni wyjdzie moja diagnoza a kolegów ?????????????
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-26, 19:51:19
Top użytkownik
A być może tylko połączenie wtyczki do sprawdzenia.Aby dobrze zdiagnozować zawsze można zacząć od przemiany uzwojeń silników lub do ustawień fabrycznych.A jaka temperatura i ciśnienie przed zaworem a jakie parametry za.Ale raczej jestem jak kolega napisał z lutowaniem pod azotem :|
Czyli raczej do wymiany.Pierwszy śmietnik na linii. Smile Smile
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-05-26, 19:56:23 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-26, 20:10:08
Top użytkownik
Klima-cool napisał(a):przypuszczam ze zagięty rórociąg lub zawór 4-drożny
Raz się rozciąga i po pewnym czasie zwęża w jednostce czasu.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

gawlaks

2012-05-28, 08:57:48
Nowy użytkownik
Dziękuję wszystkim bardzo za burzę mózgów i sugestie. Niestety, poza opanowanym słownictwem z zakresu pracy klimatyzatora, jedyne co jeszcze byliśmy w stanie sprawdzić to kable i rurociąg. Ale tu wszystko jest ok. Ponowię zatem pytanie o kogoś z Warszawy (mieszkam w Wawrze) kto mógłby podjechać i dmuchnąć azotem. W ostateczności mogę wydrukować Wasze komentarze i zawołać pierwszy lepszy serwis. Ale w tej sytuacji podpowiedzcie mi proszę, widełki cenowe Smile Pozdrawiam, Sławka
  • Odpowiedz

kondzio85

2012-06-03, 19:54:13
Użytkownik
Jeżeli to LG MULTI x4 (j.zewnętrzna posiada 4 zestawy zaworów) to elektroniczny zawór LEV jest w jednostce zewnętrznej. Ale jeśli kolega przepinał parownik na inny zestaw zaworów (np. z 3 na 4) to uszkodzony zawór bym wykluczył. Czy przy wymianie elektroniki były wymienione czujniki temp w parowniku ? Jeśli nie to bym obstawiał jeden z czujników (na wejściu lub wyjściu parownika lub temp. powietrza) bo według tych czujników algorytm steruje zaworem LEV. Miałem podobne objawy na dużym systemie gdzie po załączeniu klimatyzator chłodził dosłownie pół minut a później przestawał. Po podpięciu Lapka pod system okazało się że czujnik wejściowy wskazywał +80 stopni w wyniku czego zawór LEV się zamykał.
P.S. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to dysponuje zamiennikami kabla LGMV. Zainteresowanych proszę na PRIV.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-03, 19:56:11 przez kondzio85.)
  • Odpowiedz

gadas

2012-07-03, 13:12:51
Użytkownik
gawlaks napisał(a):Klimatyzacja LG - od ponad roku mamy problem z jedną z jednostek wewnętrznych. Raz chłodzi, innym razem nie. Jednostka wewnętrza, jeśli nie działa poprawnie to nie chłodzi ani nie grzeje. Pracuje na wolnym biegu. Jednostka dmucha powietrzem, nie pokazuje żadnego błędu. Agregat jednostki zewnętrznej się włącza, pracuje przez chwilę. Pomiar ciśnienia daje niskie wartości - 1 - 2 bary. Jednostka zewnętrzna to multisplit z możliwością podłączenia do 4 jednostek wewnętrznych. Podłączone są trzy. Trochę pieniędzy na diagnostykę juz poszło. Wymieniona została płyta główna jednostki wewnętrznej. Był jeden wolny slot więc została przepięta - nic nie pomogło. Przy okazji przepięcia na wolny slot wypompowany został cały czynnik chłodzący, a następnie układ został ponownie napełniony ilością czynnika zgodną z informacją producenta dla tego typu jednostki. Jednostka wewnętrzna, która nie działa poprawnie jest najbliżej jednostki zewnętrznej - najkrótsze przewody.
Nie ma znaczenia, czy włączona jest tylko ta jednostka, dwie czy trzy. Pozostałe działają poprawnie. Ma ktoś pomysł, co to może być? I może namiary na kogoś z Warszawy i okolic kto może podjechać i mi to wreszcie naprawić.

Napisz proszę :
- jakie symbole mają jednostki wewnętrzne i jaką posiadasz jednostkę zewnętrzną
- czy tak się dzieje od chwili instalacji (może wcześniej tego nie wychwyciłeś)

Gdyby nie to co napisałeś to ja obstawiał bym przewymiarowanie.
  • Odpowiedz

gawlaks

2012-07-03, 13:53:42
Nowy użytkownik
Mam symbol jednostki wewnętrznej - MS09AH N40 (AMNH09GD4L0). Klima wcześniej działa 2 lata i chodziły wszystko jednostki. Na pewno zauważyłabym, że w jednym pokoju mi nie chłodzi Smile Kod błędu, który sygnalizuje to: 4x krótkie mrugnięcie zielonej diody (skrajnie lewa - normalnie sygnalizuje, że urządzenie jest włączone), 2x krótkie mrugnięcie pomarańczowej diody (druga od lewej - ta z symbolem gwiazdki)
kod błędu na wszystkich trzech urządzeniach pojawił się gdy były wszystkie trzy włączone, a ta z którą mamy problem wyjątkowo działała normalnie. Wszystkie urządzenia się wyłączyły i dopiero pomógł reset po odłączeniu zasilania.
  • Odpowiedz

Przemo210481

2012-07-03, 20:10:19
Nowy użytkownik
Wczoraj przechodziłem to samo tylko dla pojedynczego splita. Problemem było ciśnienie -1 bar podczas pracy, u mnie nawaliła cewka elektrozaworu wymieniłem i jest OK!. Jestem początkujący i zajęło mi to dwa dni ale ważne że się udało
  • Odpowiedz

karols

2013-07-04, 07:54:05
Nowy użytkownik
Dużo informacji na temat klimatyzatorów LG jest w serwisie [REKLAMA]
Sam jak instalowałem klimatyzację tej firmy, to szukałem porad i właśnie tam trafiłem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-04, 07:56:38 przez karols.)
  • Odpowiedz

k0liber

2014-08-10, 08:09:04
Nowy użytkownik
Witam,

czy problem został może zdiagnozowany? Mam podobny kłopot z multisplitem LG - jednostka zewnętrzna FM25AH i szukam sugestii....

Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

Amfan

2014-08-10, 08:44:43
Top użytkownik
k0liber napisał(a):Witam,

czy problem został może zdiagnozowany? Mam podobny kłopot z multisplitem LG - jednostka zewnętrzna FM25AH i szukam sugestii....

Pozdrawiam!
Włącz jedną jednostkę wewnętrzną ,po 15 min sprawdź pozostałe, czy któraś z nich nie jest zamarznięta w środku .To najszybsza diagnoza zamienionych kabli lub usterek zaworów rozprężnych .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa