Zobaczyłem, obejrzałem, podpiąć manometry chciałem i okazało się, że tam jakiś większy gwint jest... metryczny czy ki inny diabeł. Niestety dojście jest mocno akrobatyczne (bez drabiny) toteż pytanie może durne dla niektórych zadaję co to jest?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Daikin RN35DAV3B problem z podpięciem manometrów
21 Odpowiedzi, 18035 Wyświetleń|
Złącze będzie albo 5/16 albo 1/4
1/4 to napewno nie jest bo takowe węże mam. Zapewne to 5/16 jest. Dzięki! Trzeba będzie jakąś przejściówkę załatwić.
A urządzenie na 410-a?
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."
Tom Peters
Tak - na R410A - tak mówi tabliczka znamionowa i dodatkowa nalepka. Rok produkcji 2006. Najpierw odkręciłem zaślepkę i się motałem, żeby wąż 1/4 podpiąć. Raz, drugi, piąty. W końcu wziąłem zaślepkę i okazało się, że jest większa niż 1/4 bo na manometry nie daje się nakręcić. Może do Daikina zadzwonię.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-04-29, 14:51:56 przez peen.)
To poprostu nie jesteś przygotowany do serwisowania urządzeń klimatyzacyjnych.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."
Tom Peters peen napisał(a):Tak - na R410A - tak mówi tabliczka znamionowa i dodatkowa nalepka. Rok produkcji 2006. Najpierw odkręciłem zaślepkę i się motałem, żeby wąż 1/4 podpiąć. Raz, drugi, piąty. W końcu wziąłem zaślepkę i okazało się, że jest większa niż 1/4 bo na manometry nie daje się nakręcić. Może do Daikina zadzwonię.Zadzwoń koniecznie,niech jako pierwsi zmienią złącza serwisowe na R410
Chyba jako ostatni bo reszta już ma 1/4''
Czyli ktoś jest nie doświadczony/
Tom Peters
No nie każdy się rodzi doświadczony, toteż moje pytanie było z gatunków durnych jak sam to określiłem.
jest jeszcze coś jak wiedza elementarna...czyli z elementarza
...nie trzeba doświadczenia
Prawda jest taka, że nie jestem megaekspertem, nie świadczę też usług. Ot poprostu brat ma R410, ja mam manometry, a znajomy w/w Daikina. Zadałem proste pytanie i...?
...i dostałeś odpowiedź...5/16
I dziękuję bardzo. O to mi chodziło.
peen napisał(a):(...). Ot poprostu brat ma R410, ja mam manometry, a znajomy w/w Daikina. (...)Ciocia ma odłożone dolary, a stryjek 20ha. Pytanie: Kto dostanie spadek? Rozbawiło mnie to. Masz np tu: http://elgracool.pl/product-pol-133-Waz-...-1-2.html, bo to niewiarygodne. I jeszcze to: "Chyba jako ostatni bo reszta już ma 1/4''
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
Już mi zamotaliści. 5/16 czy 1/2. Głupim jest i pytam.
I taki i taki, gdyż z jednej strony potrzebujesz się wpiąć do manometrów tj. 1/4 zaś z drugiej każde przyłącze do R410a ma 5/16
klimy na r410 TYPOWO mają większe (5/16") złączki serwisowe niż normalne 1/4"sae znane z urządzeń chłodniczych oraz klim na r407, r22 itp.
ale zdarzają się też klimy na 410 które mają złącza w "normalnym" nie powiększonym rozmiarze... co producent -to praktyka. zazwyczaj na r410 są te wiesze złączki. zazwyczaj nie oznacza, że zawsze.
Nie każdy potrafi czytać dlatego producenci niektórych urządzeń zastosowali większy gwint aby mieć pewność że urządzenie jest obsługiwane przez odpowiednie osoby.Takie sobie podwójne zabezpieczenie przed firmami typu KRZAK
Tom Peters
Pewności nigdy niema
Raczej nigdy za wiele.
Tom Peters |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY