Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Opcja pracy całorocznej do -20C fabrycznie wbudowana INVERTER

19 Odpowiedzi, 21321 Wyświetleń

miezala5

2012-06-02, 09:48:36
Top użytkownik
Podpowiedzcie co inwestor ma na mysli w przypadku invertera?
Grzałke karteru sprężarki i tacy jenostki zewnetrznej?
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

rooi

2012-06-02, 10:51:25
Nowy użytkownik
miezala5 napisał(a):Podpowiedzcie co inwestor ma na mysli w przypadku invertera?
Grzałke karteru sprężarki i tacy jenostki zewnetrznej?
Pozdrawiam!
Robert

Robert może o to :
Cytat:Opcja "ARCTIC"
Opcja ARCTIC ułatwia pracę urządzeń w trybie grzania w okresach zimowych. W temperaturach < 5?C załączane są dodatkowe grzałki co zapobiega występowaniu nieporządanych zjawisk (zamarzanie wymiennika jednostki zewnętrznej, zamarzanie tacy ociekowej, gęstnienie oleju).
W skład zestawu wchodzą : grzałka karteru sprężarki, grzałka tacy ociekowej jednostki zewnętrznej, klixon, dodatkowy zacisk elektryczny.
Pozdrawiam BW
  • Odpowiedz

miezala5

2012-06-02, 14:52:25
Top użytkownik
Urzadzenia maja caly rok chłodzic!
Nie wiem czemu inwestorzy upieraja sie na inwertery!
Ale chca tylko ze z fabrycznie zamontowanym zestawem całorocznym!?
Pozdrawiam!
robert
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-06-02, 14:52:41
Moderator
Ma na myśli jednostkę, która pracuje od -20 i jest bez żadnych przeróbek. I tyle.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

csw

2012-06-02, 17:00:50
Użytkownik
Właśnie mam ten sam problem i co w przypadki tem - 20C a klima ma chłodzić.
Mowa o inverterze (dokładnie S 36AW), pociągnie czy nie pociągnie, generalnie to ekstremalny przypadek .
CSW
  • Odpowiedz

miezala5

2012-06-02, 19:20:44
Top użytkownik
szwarcc@o2.pl napisał(a):Właśnie mam ten sam problem i co w przypadki tem - 20C a klima ma chłodzić.
Mowa o inverterze (dokładnie S 36AW), pociągnie czy nie pociągnie, generalnie to ekstremalny przypadek .

Ja zamontowałem trzy tylko Libero Inverter które maja -10 w katalogu!
Przehulały ostatnia zime a nie bylo cieplo i wszystko o.k
Teraz musze miec jednak na papierze -20 ale napisali w specyfikacji Inverter z zamontowanym fabrycznie zestawem pracy całorocznej do -20!

Kiedys przegrałem przetarg do Policji a wygralo Fujitsu z katologowym -15 gdzie ja dalem Mitsu -20C.
Pytam sie jak to jest jak chcieli do -20 a oni mi odpisali ze wykonawca napisal pismo ze zamontowal zestaw zimowy (czytaj grzalka karteru sprezarki) i gwarantuje ze bedzie do -20C.
Jak ktos ma wygrac to nie podskoczysz.Na uklady nie ma rady!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

Mechanik

2012-06-06, 12:09:36
Nowy użytkownik
To ja się może podepnę z pytaniem: Które inwertery na rynku mają gwarantowaną pracę do przynajmniej -20st ? Większość inverterów ma podaną wartość do -15. Tej zimy miałem problem w serwerowni banku bo inwerter przy mroźnych nocach około -20st się wyłączał. Czujka temperatury zewnętrznej stwierdzi że za zimno i do widzenia.
Słyszałem sporo dobrego o Fujitsu i Mitshubishi Electric, ale chciałbym poprosić o wypowiedź ludzi którzy w praktyce montowali, bo katalogom ostatnio nie ufam.
  • Odpowiedz

miezala5

2012-06-06, 12:56:21
Top użytkownik
Żaden nie ma pracy w funkcji chłodzenia do -20C!
Zamontowałem LG które mają do -10C i dawały rade przy -20C!
Zależy chyba od elektroniki i programu.
  • Odpowiedz

Mechanik

2012-06-06, 14:22:55
Nowy użytkownik
Problem nie w tym czy przy -20st klima "daje radę" tylko w tym czy właśnie elektronika nie odcina pracy przy pewnym progu temperatury zewnętrznej. Dlatego interesują mnie testy praktyczne a nie dane katalogowe. Jeśli ten LG nie odcinał pracy na silnym mrozie to ok. Możesz podać model jeśli pamiętasz.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-06, 14:24:14 przez Mechanik.)
  • Odpowiedz

miezala5

2012-06-06, 20:32:13
Top użytkownik
LG LIBERO-E INVERTER S18AQU UCO jedn.zewn. E18SQ j.wew.
Daje rade!
Przydała by sie grzałka karteru spreżarki żeby dłużej pożyła!Smile
Pozdrawiam!
Robert
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-06, 20:32:43 przez miezala5.)
  • Odpowiedz

jacek 64

2012-06-06, 20:59:22
Zaawansowany użytkownik
Przegrałem ten sam przetarg na policji-bo dałem Daikina. Ma w papierach pracę do -20 st C - po przecięciu jednej zwory. Daikin oficjalnie to deklaruje .
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-06, 21:41:39
Top użytkownik
Przedstawiciel dystrybutor to nie to samo co producent
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

miezala5

2012-06-06, 22:08:16
Top użytkownik
Wiekszosc Przetargów jest ustawiona albo przynajmniej pisana pod konkretna firme.
Polska rzeczywistość.
  • Odpowiedz

adas

2012-06-07, 02:34:32
Nowy użytkownik
Ścienne jednostki Fujitsu nie mają ograniczenia niskiej temperatury zewnętrznej , pracują bezawaryjnie 2008r polecam także Mitsubishi Heavy Industries. Na podlasiu pracują od kilku lat , dawały radę przy -27 C
  • Odpowiedz

Mechanik

2012-06-07, 07:30:38
Nowy użytkownik
adas napisał(a):Ścienne jednostki Fujitsu nie mają ograniczenia niskiej temperatury zewnętrznej , pracują bezawaryjnie 2008r polecam także Mitsubishi Heavy Industries. Na podlasiu pracują od kilku lat , dawały radę przy -27 C

Na stronie Mitsubishi Heavy Industries podają że agregat pracuje do -15. Poza tym czy jest to ten sam produkt co Mitsubishi Electric?
Rozumiem że cały czas wszyscy piszemy o inverterach? Tylko one mnie interesują. Za pół roku zdaje się nie będzie można już sprzedawać w Unii klimatyzatorów ON/OFF.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-07, 07:38:28 przez Mechanik.)
  • Odpowiedz

awax

2012-06-07, 07:51:22
Top użytkownik
Witam
Wszystkie klimatyzatory pracują na tych samych zasadach,ograniczenia mogą być jedynie w sterowaniu elektronicznym ,które może wyłączać urządzenie poniżej określonej temperatury.
Każdy model wyposażony w grzałkę oraz regulację wentylatora skraplacza będzie TAK SAMO zachowywał się np przy minus 20 C.
Nie ma żadnego powodu aby było inaczej.
Czasami producent podaje minimalną temperaturę pracy z uwagi na klasę energetyczną,której warunki przy tak niskich temperaturach nie są spełniane.
Zwłąszcza w funkcji chłodzenia (serwerownia )ważne jest głównie utrzymanie ciśnienia skraplania do czego wystarczy np.presostat HP sterujący wentylatorem skraplacza.
Porównajcie to do agregatów chłodniczych z zewnętrznymi skraplaczami,to analogia i nie może być mowy,żeby poniżej minus 20 zamrażarki w marketach przestały działać.
Myślę,że ostatnio mamy mały wyścig producentów klimatyzatorów w deklarowaniu coraz niższej temp zewnętrznej w funkcji chłodzenia ,czyli czegoś co i tak było ,ale wstawienie tego w karcie katalogowej pozwala zadość uczynić wymaganiom Klientów.
  • Odpowiedz

hary811

2012-06-07, 08:09:15
Użytkownik
ja montuje on/offa i budermana sc4
  • Odpowiedz

Mechanik

2012-06-07, 09:04:39
Nowy użytkownik
awax - Nikt tu nie rozpatruje zasady działania układu freonowego w niskich temperaturach. Temat jest znany.
Chodzi mi tylko o minimalną temperaturę pracy zaszytą w algorytmie płytki invertera, która powoduje zatrzymanie jego pracy przy silnych mrozach. Zależy mi by ten zaprogramowany próg był jak najniższy i sprawdzony w praktyce. Jeśli piszecie że Daikin i LG nie mają odcięcia pracy przy -20 to ok, dopisze je do listy tego co mogę brać pod uwagę.

Cytat:ja montuje on/offa i budermana sc4

Jak pisałem, za pół roku on/offa już oficjalnie wycofują i nie kupisz. Chyba że leżaki magazynowe, których wiecznie nie będzie, więc trzeba już się rozglądać za alternatywą.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-07, 09:06:26 przez Mechanik.)
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-07, 15:46:06
Top użytkownik
Alternatywą będzie kolejny zestaw przekształcający na pracę włącz- wyłącz.A w promocji kuwetka do kocich odchodów aby te wszystkie innowacje pomieścić.Nie rozumiem jednej rzeczy.Dlaczego stosujecie różne zestawy aby poprawić sprawność działania urządzenia.Producent podaje zakres zastosowań.A jeśli ktoś sztucznie usprawnia urządzenie i na siłę proponuje klientowi w ofercie to tak naprawdę nie jest profesjonalistą i notabene poniekąd sam siebie krzywdzi i oszukuje.Dany sprzęt posiada swoje przeznaczenie i warunki pracy określone przez producenta a nie dystrybutora danego urządzenia.Który zrobi wszystko aby je upłynnić z zasobów magazynowych uświadamiając w bezczelny sposób że silnik od malucha pociągnie zestaw z naczepą tylko wystarczy zamiast gażnika zamontować kran i sprężarkę powietrza.Pewnie że pociągnie.Tylko pytanie ile wytrzyma wał silnika obliczony przez producenta na zerwanie.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-07, 16:10:42 przez mentor12.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa