Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem z obiegiem chłodniczym

59 Odpowiedzi, 47202 Wyświetleń
1 2 3 Dalej

chłodpoz

2012-06-07, 16:57:55
Nowy użytkownik
Witajcie
mam stanowisko chłodnicze, badawcze. Miało super chodzić a tu obieg wychodzi nie taki jak trzeba. Sad Stanowisko na R134a, skraplacz płytowy chłodzony wodą, parownik rurowy, zalany glikolem. Glikol podgrzewany przez grzałkę której nastawa steruję. Załączam wykres lg ph. Powiedzcie czemu jest nie taki jak powinien. Co mam zmienić SadSadSad
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-07, 17:20:37
Top użytkownik
Temperatura parowania zbyt niska w stosunku do skraplania .wedłud tego wykresu nie czytelnego będąca w zakresie 5,5 bara.Mój wniosek z wykresu nieczytelnego mało czynnika
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

chłodpoz

2012-06-07, 17:24:24
Nowy użytkownik
W układzie była maksymalna ilość czynnika... Ale zgadzam się że temperatura parowania i ciśnienie parowania sa za niskie. Nie wiem tylko dlaczego Sad
  • Odpowiedz

mg

2012-06-07, 17:25:25
Top użytkownik
Jaja sobie robisz? następne pytanie typu: po pięciu minutach przestaje chłodzić, co to może być?
Może opisz co sprawdzasz, jakie układy itp, no i najważniejsze dlaczego się tym zajmujesz, jest tyle dobrych zawodów.
  • Odpowiedz

chłodpoz

2012-06-07, 17:27:56
Nowy użytkownik
Nie nie robię sobie jaj. Układ był napełniony maksymalną ilością czynnika. Badanie robię do pracy naukowej. Proszę o pomoc a nie docinki...
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-07, 17:29:46
Top użytkownik
Wymień filtr odwadniacz
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

mg

2012-06-07, 17:33:49
Top użytkownik
Stopień zaawansowania urządzenia, świadczy o tym że kowal tego nie budował pytanie natomiast jest nieadekwatne. mamy znowu zgadywać? napisz coś więcej...
Jakie sprężarki, jaki napęd, obroty, reg, sprężu itp Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-07, 17:34:43 przez mg.)
  • Odpowiedz

chłodpoz

2012-06-07, 17:34:51
Nowy użytkownik
Czynnik chłodniczy nie jest zawilgocony ani zanieczyszczony, układ nie jest też zapowietrzony. Wszystko to zostało już sprawdzone...
Nie mam bladego pojęcia co robię nie tak że temp. parowania jest taka niska... Sad
Wiem że mam pewien problem ze sprężarką tzn. czynnik za sprężarką jest nienaturalnie gorący ok 90 stopni, a dochodząc do sprężarki ma ok 10 stopni...
  • Odpowiedz

mg

2012-06-07, 17:36:56
Top użytkownik
chłodpoz napisał(a):Czynnik chłodniczy nie jest zawilgocony ani zanieczyszczony, układ nie jest też zapowietrzony. Wszystko to zostało już sprawdzone...
Nie mam bladego pojęcia co robię nie tak że temp. parowania jest taka niska... Sad
Wiem że mam pewien problem ze sprężarką tzn. czynnik za sprężarką jest nienaturalnie gorący ok 90 stopni, a dochodząc do sprężarki ma ok 10 stopni...
może być i filtr Smile
może być i element dławiący
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-07, 17:38:25 przez mg.)
  • Odpowiedz

popeye

2012-06-07, 17:38:14
Użytkownik
moja sugestia to czy to jest sam glikol czy woda lodowa a jezeli woda lodowa to jakie stezenie glikolu. parownik rurowy obliczony dla wody lodowej bedzie inaczej oddawal cieplo dal samego gliklolu .ale to tylko taka mala uwaga
  • Odpowiedz

chłodpoz

2012-06-07, 17:39:17
Nowy użytkownik
Więc tak, sprężarka NEK 6213GK, TZR TN2. Podczas badania mogę zmieniać 2 parametry: ilość czynnika w układzie oraz moc grzałki, która grzeje mi glikol, którym zalany jest parownik (zadana nastawa grzałki ma odwzorowywać wpływ otoczenia, obciążenie parownika)...
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-07, 17:40:54
Top użytkownik
Wstaw czytelny wykres to się pomoże Smile Może skorzystaj z collpack

Tom Peters
  • Odpowiedz

chłodpoz

2012-06-07, 17:41:32
Nowy użytkownik
Patrząc na załączony wykres to przegrzanie jest ok 27 stopni, wiem że dla freonów ustawia się ok 20 stopni, tylko czy to powodowałoby aż taki spadek temperatury i ciśnienia parowania?
  • Odpowiedz

popeye

2012-06-07, 17:44:16
Użytkownik
druga sugestia przeladowanie czynnikiem albo zle dobrana moc sprezarki ,za maly przeplyw wody w skraplaczu ,za maly parownik
  • Odpowiedz

mg

2012-06-07, 17:44:27
Top użytkownik
jaka dysza?
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-07, 17:46:38
Top użytkownik
Mając zbyt małą ilość czynnika lubnie sprawny element dławiący zbytnio przepływ czynnika jest to jak najbardziej realne że przegrzanie będzie zbyt wysokie

Tom Peters
  • Odpowiedz

chłodpoz

2012-06-07, 17:46:46
Nowy użytkownik
nie wiem jaka dysza Sad
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-07, 17:49:47
Top użytkownik
Z wykresu wynika że może być zbyt mała.Co owocuje takie wysokie przegrzanie

Tom Peters
  • Odpowiedz

mentor12

2012-06-07, 17:51:10
Top użytkownik
Ale nie oczekuj zbyt wiele w odpowiedziach znając jakość obrazu tego wykresu

Tom Peters
  • Odpowiedz

mg

2012-06-07, 17:54:02
Top użytkownik
To co najważniejsze widać
Pomijając zgodność z faktycznym problemem.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-07, 17:56:12 przez mg.)
  • Odpowiedz

awax

2012-06-07, 17:57:23
Top użytkownik
Czegoś tu nie rozumiem.
Stanowisko dp pracy naukowej,a tak dobrane elementy?i nie Wiesz jaka dysza?
Jeżeli to nie podpucha to podaj więcej danych.
Czy układ jest ustabilizowany tzn temp glikolu stała?
jaki przepływ przez skraplacz?
dlaczego sprężarka dedykowana do 404 i do tego do plusów?
Może załącz fotkę.
Ten wykres jest całkowicie dd
Jeszcze jedno,wymień czynnik odpowietrzając DOKŁADNIE.90C za sprężarką oznacza,że tłoczysz czynnik z powietrzem
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-07, 18:00:37 przez awax.)
  • Odpowiedz

chłodpoz

2012-06-07, 18:00:32
Nowy użytkownik
To jest link do wykresu w lepszej jakości
  • Odpowiedz

chłodpoz

2012-06-07, 18:09:12
Nowy użytkownik
awax napisał(a):Czegoś tu nie rozumiem.
Stanowisko dp pracy naukowej,a tak dobrane elementy?i nie Wiesz jaka dysza?
Jeżeli to nie podpucha to podaj więcej danych.
Czy układ jest ustabilizowany tzn temp glikolu stała?
jaki przepływ przez skraplacz?
dlaczego sprężarka dedykowana do 404 i do tego do plusów?
Może załącz fotkę.
Ten wykres jest całkowicie dd
Jeszcze jedno,wymień czynnik odpowietrzając DOKŁADNIE.90C za sprężarką oznacza,że tłoczysz czynnik z powietrzem
Czynnik był wymieniany., Dwukrotnie przez serwis który stanowisko budował. Więc czynnik nie jest zapowietrzony na pewno.
Nie wiem jaka dysza bo ja na tym stanowisku mam wykonać badania. Profesjonalny serwis montował wszystko.
Temperatura glikolu jest stała ponieważ reguluję nastawą grzałki jaka ten glikol grzeje. Czekam ponad 2h aż układ zechce się ustabilizować przy danej nastawie i dopiero wtedy odczytuję parametry pracy.
Zamontowano sprężarkę do 404 a używam R134a dlatego żeby można było doładowywać czynnik w postaci gazowej a nie ciekłej co ułatwia sprawę..
Przepływ przez skraplacz wody chłodzącej to 0,000125 [m3/s]
  • Odpowiedz

mg

2012-06-07, 18:13:54
Top użytkownik
Co na to profesjonalny serwis?
  • Odpowiedz

chłodpoz

2012-06-07, 18:16:22
Nowy użytkownik
Profesjonalny serwis twierdzi że gdy stanowisko jest u nich to chodzi bez zarzutu... Buhaha...
  • Odpowiedz
1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa