Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

es-h246kla0 - niska temperatura na ssacej R410A

11 Odpowiedzi, 8814 Wyświetleń

zenek123

2012-06-17, 13:39:22
Użytkownik
Witam Koledzy,

Przekładam ostatnio jednostkę wew. ww. klimatyzatora. Długość instalacji max 1,5 m. Dziwne zachowanie układu ponieważ zamarzała cienka rurka, ale wg inwestora wszystko było ok.Pomyślałem, że za mało czynnika i zabrałem się za demontaż. Gaz wrzucony do skraplacza. Rozkręcony układ. Instalacja przedłużona do ok. 3 m ( nowe rurki). Układ wypróżniowany, wpuściłem gaz ze skraplacza, a na manometrach na ssacej ok. 3 barów no i ujemna temperatura, Pobór prądu 5,5 A, prąd nominalny 11 A no to zacząłem uzupełniać czynnik. Maksymalnie dało się dobić do 6,7 bara i na tym etapie prąd pracy jest w granicach 10,5-11A i temperatura jest na poziomie -2 do +1. Ciśnienie na postoju ok. 14 barów 24 C. Odziwo na grzaniu pobór prądu ponad 15A i 34 bary (nominalny 11,2A). Wyłączyłem kimę bo zabezpieczenie jest tylko 16A. Także nie wiem do ilu mogłoby podejść. Wyczyściłem skraplacz, filtry czyste, a jak jest mniej gazu to marznie ssąca na chłodzeniu przy ok. 8 A, a jak jest ok. 6,5A to marznie także cienka.Nie miałem już czasu bo chciałem sprawdzić ustawienia regulatora bo pomieszczenie to Serwerownia.

Wiem, że sposób uzupełniania czynnika nie jest może najlepszy, ale kilka razy tak robiłem i było ok.

Macie jakieś sugestie odnośnie pracy tego układu.

Pozdrawiam
zenek123
  • Odpowiedz

byniom

2012-06-17, 13:45:17
Moderator
Nie podałeś jakie miałeś przegżanie par.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

zenek123

2012-06-17, 13:49:51
Użytkownik
Kolego Byniom,

Moja wiedza w klimatyzacji jest na poziomie podstawowym, także napisałem tyle co udało mi się ustalić. Przegrzania nie sprawdzałem. Dodatkowo martwi mnie to wysokie ciśnienie i prąd na grzaniu.

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-17, 13:58:17 przez zenek123.)
  • Odpowiedz

barbie

2012-06-17, 14:31:32
Top użytkownik
przeładowałeś .
  • Odpowiedz

zenek123

2012-06-17, 14:35:32
Użytkownik
Też tak myślę barbie, że może być za dużo, ale co zrobić z ujemnym odparowaniem jak upuszczę czynnika?
  • Odpowiedz

barbie

2012-06-17, 14:46:22
Top użytkownik
do serwisu urządzeń klimatyzacyjnyc niezbędna jest waga--powinno być np. 1,6 kilograma czynnika,plus minus 5 % .jeśli jest niewysoka temperatura w tych modelach może być minus kilka stopni ,sprawdź termometrem jaka jest temperatura przy maksymalnych obrotach wentylatora jednostki wewnętrznej .
  • Odpowiedz

Klima-cool

2012-06-17, 18:22:01
Zaawansowany użytkownik
barbie oczywiście zgadzam się kup wagę i raczej na pewno problem zniknie na oko to ludzie w szpitalu umierają
  • Odpowiedz

zenek123

2012-06-17, 19:03:40
Użytkownik
Witam,

Załatwiłem sobie refco digimon i zmierzę przegrzanie jutro.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

andrewrc

2012-06-17, 21:33:40
Użytkownik
Witam
Weź sprawdź jeszcze dokładnie parownik. Serwerownie czasami mają to do siebie że klima się zapycha.
Czyste filtry to nie wszystko. Czy wentylator jest czysty. może sam parownik nie ma odpowiedniego przepływu powietrza.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-06-18, 04:51:19
Top użytkownik
zenek123 napisał(a):Witam,

Załatwiłem sobie refco digimon i zmierzę przegrzanie jutro.

Pozdrawiam
Witam

Powiedz nam, czy Ty masz w tej jednostce podłączony regulator obrotów wentylatora?

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

zenek123

2012-06-18, 17:14:33
Użytkownik
Witam,

Nie dałem rady dzisiaj tam podjechać. Stefanbud tak jak pisałem w pierwszym poście nie sprawdzałem, ale podejrzewam, że jest skoro jest to tryb pracy całorocznej.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa