Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Przetłoczenie freonu

28 Odpowiedzi, 26182 Wyświetleń
1 2 Dalej

Nortecap

2012-06-22, 18:00:33
Nowy użytkownik
Witam
Muszę przetoczyć freon z urządzenia chłodniczego do butli, mam pustą butlę ale niedużo udaje mi się odzyskać, po wyrównaniu ciśnień staje przepływ, jak to zrobić ?
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-06-22, 18:42:07
Moderator
A jak to robisz? Podłączasz manometry do urządzenia, a zdrugiej strony butlę, tak? Otwarty zawór?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Nortecap

2012-06-22, 18:48:34
Nowy użytkownik
Tak, układ mam odessany, freon mam w zbiorniku, podpinam się z wypróżniowaną butlą i otwieram zawór na zbiorniku, zaraz się wyrównują ciśnienia i przestaje lecieć, a butla napełniona w 1/4 może mniej i nie wiem jak wygonić resztę freonu ze zbiornika.
  • Odpowiedz

mariofreezer

2012-06-22, 18:54:56
Użytkownik
To może użyj stacji odzysku czynników
  • Odpowiedz

Nortecap

2012-06-22, 19:02:40
Nowy użytkownik
No tak też chyba będę musiał zrobić tylko najpierw muszę ją zdobyć, bo na chwilę obecną jeszcze nie posiadam. Nie ma innego sposobu ?
  • Odpowiedz

awax

2012-06-22, 19:02:51
Top użytkownik
nie dajcie się podpuszczać "M"
  • Odpowiedz

Nortecap

2012-06-22, 19:06:28
Nowy użytkownik
awax może byś błysnął wiedzą a nie z góry krytykujesz tylko, w końcu po to to forum aby się poradzić, nie miałem potrzeby nigdy ściągać freonu z układu dlatego pytam.
  • Odpowiedz

awax

2012-06-22, 19:09:55
Top użytkownik
wobec tego zajmij się czymś innym.
Nie ściemniaj,przeczytaj swój pierwszy post
  • Odpowiedz

Nortecap

2012-06-22, 19:16:32
Nowy użytkownik
No i co w tym złego, nie rozumiem, zazdrościsz że ludzie orientują się w temacie, nie rozumiesz nie czytaj, sam się zajmij czymś innym, mój temat nie dotyczy Ciebie więc proszę odłącz się z rozmowy.
  • Odpowiedz

mg

2012-06-22, 20:22:48
Top użytkownik
Czy mógłbyś wyjaśnić co rozumiesz pod pod pojęciem ,,staje przepływ" może wtedy uda nam się tobie pomóc.
  • Odpowiedz

falenciak23

2012-07-23, 20:15:34
Nowy użytkownik
proponuje schlodzic butlr w ktora chcesz odzyskac gaz i rob to przez wysoki przewod to kompresor ci wepchnie gaz do butli... mam nadzieje ze dobrze zrozumialem twoj problem jesli nie too sprostujSmile))
  • Odpowiedz

falenciak23

2012-07-23, 20:17:53
Nowy użytkownik
aaaa ty z butli do butli chcesz nabic gaz tak???
  • Odpowiedz

Stach

2012-10-13, 21:35:44
Nowy użytkownik
Panowie nie piszcie bzdur.Kolega sie jasno zapytal jak przerzucic freon z systemu do butli a wy pieprzycie bzdury-wszyscy!!!
Drogi kolego-musisz schlodzic dosc mocno pusta butle i potem ja podlaczyc do systemu.Freon jest zawsze tam gdzie jest najnizsza temperatura.Nie musisz uzywac rzadnych urzadzen dodatkowych zeby to zrobic-powodzenia!!!
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-10-13, 22:46:02
Moderator
To Ty kolego Stach nie "syp pieprzu", bo jak ma schłodzić butlę bez używania urządzeń? Pewnie akurat ma ze sobą wiadro ciekłego azotu!?
  • Odpowiedz

elektromechanik

2012-10-14, 09:20:09
Zaawansowany użytkownik
Taaaak > Stach < musiałbyś butlę trzymać w mroźni cały czas i też 100% też Ci nie zejdzie Sad .

3 miesiące czekał na twoją radę Wink .

Przez ten czas to pewnie kubkiem przez lejek przelał ten gaz :lol:
  • Odpowiedz

Stach

2012-10-14, 19:27:00
Nowy użytkownik
Panowie-Jezeli zajmujecie sie duzymi chlodniami to przeciez macie rozne komory m.in miesne,rybne, i tam mozena schlodzic butle.Jezeli jednak zajmujecie sie malymi "kompresorkami"typu lodowka to lepiej wypuscic do atmosfery kilogram freonu niz sie z tym pierd...c trzy dni.Jezeli juz jestescie taaakimi fachowcami na jakich tutaj szpanujecie to kazdy z was powinien byc zaopatrzony w zestaw do odzyskiwania freonu-takie sa wymogi.Jest to niemalze obowiazkiem w dzisiejszych czasach.W takim zestawie jest duza butla,weze,zawory oraz kompresor.Do schlodzenia malej butli(7 lub 11 litrow)mozna uzyc gasnicy sniegowej.A teraz najwazniejsze:jezeli kolega was pyta jak to zrobic to powinniscie mu powiedziec a nie sie wymadrzac-chyba ze sami dowiedzieliscie sie pierwszy raz ode mnie.Jezeli chcecie wiedziec cos wiecej o chlodnictwie i obsludze duzych chlodni to moge wyjasnic to i owo.Ponad 20 lat pracuje na statkach rybackich i handlowych i cos wiem na ten temat.To co czytam na tym forum to dziecinada,cos jak temat o pomiarze przegrzania pirometrem.Dostaje gesiej skorki gdy czytam te wypociny-normalnie sredniowiecze!
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-10-14, 20:08:02
Top użytkownik
Na temat pirometrów w celu zastosowania do pomiaru temperatury przegrzania napisał prawidłowo.Marcin bądż obiektywny co do oceniania.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-10-14, 20:28:45
Top użytkownik
Marcin pisałeś na temat pirometrów?Czy opinią o ich przydatności kogoś obraziłeś?
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-10-14, 20:31:15
Top użytkownik
Nikogo nie zamierzam bronić.Ale oceniając kogoś nie zapominajmy o własnych wypowiedziach.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-10-14, 20:50:00
Top użytkownik
Czy warto niszczyć wszystkich którzy wykazują się pierwiastkiem wiedzy tylko po to aby ich zdominować i mieć przewagę?Nie jesteś zagrożony aby korzystać z tych metod niszczenia innych na dzień dobry.Bynajmniej żadna z tych wypowiedzi mnie osobiście nie obraziła.A dziwię się Tobie że ta na temat pirometrów w których macie podobne zdanie.Chyba to nie walka szczurów?Pozdrawiam.Zainteresowanych.
PS.Marcin ostatnio rozmawiałem z SR.
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-10-14, 21:03:38
Moderator
Tak na marginesie - Kolego klimatolog, napisałeś 4 posty pod rząd. Używaj proszę opcji Edytuj jak chcesz coś dodać.
  • Odpowiedz

mg

2012-10-15, 15:20:45
Top użytkownik
ciemna strona mocy
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-10-16, 05:30:48
Top użytkownik
Witam

Mam pytanie, kto na tym forum mierzy przegrzanie pirometrem? Big Grin

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

awax

2012-10-16, 09:45:03
Top użytkownik
Czasami mierzymy przegrzanie pirometrem.
Ważne,zeby był bajerancki i musi to widzieć Klient.
Trzeba tylko robić bardzo mądrą minę i nie zwracać uwagi na odczyt.Dobrze by było,żeby czasami coś piszczało.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-10-16, 19:31:35
Top użytkownik
Witam

E tam, rzadko klient stoi przy skraplaczu i czeka na wyniki. Za to przy parowniku jak się mierzy temperaturę otoczenia pirometrem wlotu powietrza i równocześnie dołączoną do niego termoparą temperaturę wylot to dopiero robi wrażenie na kliencie a największy ubaw mam zawsze jak koty domowników latają za kropką lasera :lol: no jak czytam następnego sfrustrowanego forumowicza prosto z epoki kamienia łupanego...

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa