Osuszacz został wymieniony bo ponoć zapchany był przed wymianą sprężarka włączała się na 2 sekundy i wyłączała i cykl się powtarzał, po wymianie osuszacza sprawdzeniu szczelności azotem i napełnieniu ponownym czynnikiem, odebrałem z serwisu klima nie chłodzi wogóle na gorącym silniku na zimnym chwile chłodzi, po drugiej wizycie klima chłodzi jak obroty silnika są powyżej 1800 na 3,4,5 biegu nawiewu wewnątrz sprężarka ciągle pracuje i nie może dobić do określonego ciśnienia i się wyłączyć jak przygazuje i potrzymam troche na obrotach to się wyłącza i po chwili się włącza czyli poprawna praca tak jak miałem jak jeszcze była dobra. Na wolnych obrotach wyłączy się jak wentylator nawiewu pracuje na pozycji 1. Po zgaszeniu silnika po kilku sekunach słychać pisk ze zprężarki jakby ciśnienie przez ną przechodziło i troche obruci się wtedy koło sprężarki tak jakby to ciśnienie po wyłączeniu silnika pchało je. Jade na ponowną wizyte zobaczymy co powiedzą pewnie że sprężarka uszkodzona.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Mazda 6 osuszacz wymieniony nabita, na wolnych obrotach nie chłodzi.
11 Odpowiedzi, 10808 Wyświetleń|
,bardzo fajnie,że nam o tym napisałeś.
proponuje wyciagnac sprezarke i ja sprawdzic z mojego doswiadczenia wynika ze kompresr jest do wyzmiany
Dzisiaj zrobiłem pomiary ciśnień, na biegu jałowym na wysokim 10-11 bar, na niskim troche powyżej 2 bar, przy wzroście obrotów powyżej 2000 ciśnienie wysokie 19bar niskie spada poniżej 2 bar
Ciśnienia w widełkach, HP w górnych wartościach.
Zobaczymy czy wymiana zaworu rozprężającego pomoże, jak nie to sprężarka do regeneracji idzie. Tylko czemu serwis w którym naprawiam ten samochód nie jest w stanie zdiagnozować tylko po kolei wymienają osuszacz zawór rozprężający a i tak pewnie się skończy na sprężarce. Na forum zresztą po podaniu informacji o ciśnieniach i co było wymienione wydawało mi się że ktoś jak się zna na rzeczy to wytypuje co prawdopodobnie może być przyczyną a tu nic
To tylko klimatyzacja prosta konstrukcja
NSDarek napisał(a):(...)Konstrukcja bardzo prosta, ale działanie i różne warianty już nie takie proste. No i przez forum nikt nie leczy złamanej ręki..... a to taka prosta konstrukcja.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-30, 18:59:43 przez Shitashii.)
To nie element dławiący.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-30, 19:06:31 przez mg.)
I nie sprężarka
Prognoza: skraplacz utracił wydajność, korozja skraplacza?
NSDarek napisał(a):... sprężarka ciągle pracuje i nie może dobić do określonego ciśnienia i się wyłączyć jak przygazuje i potrzymam troche na obrotach to się wyłącza i po chwili się włącza czyli poprawna praca .A kto Ci takich bajek naopowiadał ??
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
Skraplacz był wymieniany około 4 lat temu bo była mała stłuczka, wątpie żeby stracił wydajność, korozja raczej też odpada. Zresztą jaki ma on związek z tym że przy wyższych obrotach klimatyzacja chłodzi skoro wentylatory kręcą się taką samą prędkością, chociaż dzisiaj przy ponad 30stopniach to nawet na wysokich obrotach marnie schładza.
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY