Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ilka KT2.1

3 Odpowiedzi, 2968 Wyświetleń

tak123

2012-06-27, 09:51:55
Nowy użytkownik
Witam wszystkich.
Na imię mam Krzysztof. Nie jestem klimatykiem, tylko elektrykiem/elektronikiem.

Mogę mieć klimatyzator ILKA KT2.1 produkcji NRD co najmniej chyba 25 letni. Klimatyzator nigdy nie używany, zapakowany w fabryczną skrzynię z częściami zamiennymi itp. i myszami, ale bez instrukcji. Wg moich ustaleń jest to klimatyzator nawiewający zimnem lub ciepłem ( ma grzałki ) a ciepło oddający do wody ( 5 króćców do przyłączenia instalacji ). Jako czujnik zewnętrzny ma termometry kontaktowe i higrometr włosowy ze stykami elektrycznymi ( wyglądają super zabytkowo - powieszę na ścianie nawet jak reszta pójdzie na złom ). Na rosyjskich stronach znalazłem tą nazwę z podawaną w nawiasach informacją -70 do +120 C. Przypuszczam, że wentylatory i sprężarka są sprawne, z automatyką elektryczną sobie poradzę.
Czy ktoś wie, gdzie coś można znaleźć o ?
Czy ktoś ma dane techniczne?
Czy współcześnie da się wymienić/uzupełnić ówcześnie stosowany czynnik chłodniczy?
Czy da się to uruchomić i ewentualnie wykorzystać jako pompę ciepła powietrze/woda?
Co można z tego zrobić?
O co jeszcze powinienem zapytać?

Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

peen

2012-06-27, 16:33:59
Użytkownik
Schowaj go do piwnicy i wyciągnij za 10 lat. Będzie jeszcze więcej wart. Innego zastosowania nie widzę. I nie patrz na te grzałki, bowiem jak już to działają jak stara farelka.
  • Odpowiedz

awax

2012-06-27, 17:44:58
Top użytkownik
Zrób fotkę i wstaw,będzie łatwiej doradzić.
Z czynnikiem nie ma problemu.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa