Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki agregat do chłodni?

3 Odpowiedzi, 3132 Wyświetleń

ebol3

2012-07-06, 10:56:16
Nowy użytkownik
Witam wszystkich,

Na wstępie napisze, że jestem kompletnie lewy z chłodnictwa.
Interesuje mnie wycena osprzęt + robocizna chłodni z pomieszczenia 20,7 m3.

Pomieszczenie znajduje się w piwnicy ściany to pustak ocieplony od środka styropianem, podłoga betonowa, temp. w zimę pomiędzy 8-12C w lato to aktualnie przy temp. na zewnątrz 30C w pomieszczeniu jest 18C.
Interesuje mnie temperatura 5-10C.
W pomieszczeniu będą przechowywane kwiatki maja do października.

Za odpowiedź dziękuję.
  • Odpowiedz

wit

2012-07-06, 12:24:54
Top użytkownik
skąd jesteś -miejscowość -rejon kraju?

ceny -zależy od wielu czynników -np od jakości i marki urządzeń -czy wszystko nowe -czy niektóre elementy "z odzysku" -czy zakres prac obejmuje wyizolowanie pomieszczenia, wykonanie drzwi -czy tylko montaż urządzeń... -w ciemno i zdalnie nie da się wiarygodnie określić... cena zależy też od regionu kraju.
najlepiej żeby odpowiedział Ci ktoś z Twojej okolicy...

co do doboru urządzeń -też za mało danych... ile tego styropianu, jak wykonana izolacja, czy podłogę też izolujesz... jaki wsad kwiatów (ile kg na dobę ile naraz wstawiane , temp wstawianych) jaki gatunek... i inne.
  • Odpowiedz

ebol3

2012-07-06, 12:56:54
Nowy użytkownik
Śląsk, Częstochowa.
Chciałem wszystko nowe. Kwiatki po zerwaniu i spakowaniu w pomieszczeniu gdzie jest 18C będą następnie włożone do chłodni jaka będzie ich temperatura nie jestem wstanie określić ale myślę że zbliżona do 18C. Wyjmowane i wkładane 2 razy w tygodniu łączna waga około 200-300kg.
To pomieszczenie było już dawno temu szykowane pod chłodnie ale z powodu kaski nie dokończone więc sodek jest w styropianie (15) i obklejone grubym sreberkiem. Bez drzwi tylko montaż.
I mam pytanie co się będzie działo jeśli to pomieszczenie nie będzie dobrze zaizolowane (oczywiście oprócz strat temp.).
Podłoga betonowa ale będzie izolowana w przyszłości.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa