Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

kilka pytań o klimę do mieszkania 44m2

9 Odpowiedzi, 7338 Wyświetleń

infoklima

2012-07-07, 17:13:27
Nowy użytkownik
Witam,

Jestem nowym użytkownikiem i potrzebuje konkretnych odpowiedzi na temat klimy którą chcę zamontować w mieszkaniu. Troszkę poszukałem po necie na temat klimatyzacji do mieszkania i powiem szczerze że mam trochę mętlik w głowie.Chcę zamontować klimę typu split bo chyba taka do mieszkania to optymalne rozwiązanie. Nasuwa mi sie kilka pytań:
1.Czy na mieszkanie 42-44m2 wystarczy klima 3,5kW żeby osiągnąć temperaturę w okolicy 20-21stC?
2. Jakiej firmy wybrać klimatyzator żeby nie mieć później problemów z serwisem, czy te tańsze z marketów nadają się do czegoś? (myślałem o zainstalowaniu LG, tylko dlatego że najwięcej ich widuję za oknami co sugerowało by że ze względu na to że są dobre to ludzie je kupują-mogę się mylić).
3. Jaka powinna być cena montażu?

za wszystkie porady i sugestie będę bardzo wdzięczny.

pozdrawiam
Wojtek
  • Odpowiedz

miezala5

2012-07-07, 23:09:41
Top użytkownik
Witam,

Jestem nowym użytkownikiem i potrzebuje konkretnych odpowiedzi na temat klimy którą chcę zamontować w mieszkaniu. Troszkę poszukałem po necie na temat klimatyzacji do mieszkania i powiem szczerze że mam trochę mętlik w głowie.Chcę zamontować klimę typu split bo chyba taka do mieszkania to optymalne rozwiązanie. Nasuwa mi sie kilka pytań:
1.Czy na mieszkanie 42-44m2 wystarczy klima 3,5kW żeby osiągnąć temperaturę w okolicy 20-21stC?
2. Jakiej firmy wybrać klimatyzator żeby nie mieć później problemów z serwisem, czy te tańsze z marketów nadają się do czegoś? (myślałem o zainstalowaniu LG, tylko dlatego że najwięcej ich widuję za oknami co sugerowało by że ze względu na to że są dobre to ludzie je kupują-mogę się mylić).
3. Jaka powinna być cena montażu?

za wszystkie porady i sugestie będę bardzo wdzięczny.

ad.1 Nie wiadomo jaki maz rozklad i zapotrzebowanie na zimno w kW wiec trudno powidziec czy wystarczy!
ad.2 Według mnie to nie zalezy od firmy klimy tylko od firmy montujacej.Pan Kaziu nie da Ci gwarancji!
ad.3 W zaleznosci od dlugosci i trudnosci mntazu.Powinna byc taka zeby obie strony byly zadowoloneWink
  • Odpowiedz

infoklima

2012-07-08, 13:34:06
Nowy użytkownik
Witam ponownie,

a jak się sprawują klimatyzacje ZIBRO?
Wyczytałem że mają gwarancje 36m-c, więc dłuższą niż LG, czy warto w to się pchać?
  • Odpowiedz

kubabaku

2012-07-08, 14:18:52
Zaawansowany użytkownik
1. może da radę a może nie (pewnie nie)...ja bym kombinował tak od 5kw wzwyż w zależności jakie mieszkanie, nasłonecznienie itd.
2. marketowe klimy to najtańsza z możliwych opcji i nie wiem jak z serwisem. Do prywatnego mieszkania spokojnie mogę ci polecić Samsunga albo LG (on/off lub inwerter...w zależnościod zasobności portfela)...kwestia inwertera w mieszkaniu nie ma takiego znaczenia bo klima nie działa cały czas tylko np 3 miesiace w roku...ale to moje zdanie.
3. gentelmeni nie rozmawiają o pieniądzach Smile

z Zibro nie mam doświadczenia

najlepiej zbierz ze 3 oferty różnych firm...zwróć uwagę żeby klimy były z tej samej półki cenowej i wybierz najlepszą ofertę.
co do wyboru firmy to jest jak z serwisem samochodowym...są te z lepszą i gorszą renomą, no i Pan KazioSmile
  • Odpowiedz

infoklima

2012-07-08, 14:29:22
Nowy użytkownik
To może ktoś poleci jakieś 3 dobre firmy zajmujące się przynajmniej od kilku lat klima, Pana Kazia raczej nie chce kłopotać Smile

Od początku myślałem o LG ale jak popatrzyłem na ZIBRO 5kW i LG 5kW to ZIBRO z montażem wyjdzie mi w tej samej cenie co gołe LG no i ZIBRO ma jednak 48m-cy gwarancji więc się zaciekawiłem, bo chyba jak by się coś psuło producent nie dał by 4 lat gwarancji.

Czy oferta na ZIBRO inverter 3,2 kW za 3000 z montażem jest dobra?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-08, 18:20:24 przez infoklima.)
  • Odpowiedz

peen

2012-07-08, 17:05:36
Użytkownik
Zibro to inna (gorsza) jakość wykonania w porównaniu do LG. Ogólnie i jedno i drugie działają dobrze.
  • Odpowiedz

aminokwas

2012-07-09, 18:33:05
Zaawansowany użytkownik
infoklima napisał(a):To może ktoś poleci jakieś 3 dobre firmy zajmujące się przynajmniej od kilku lat klima

Jaki rejon wchodzi w rachubę?
  • Odpowiedz

infoklima

2012-07-09, 19:34:36
Nowy użytkownik
Warszawa
  • Odpowiedz

aminokwas

2012-07-09, 20:08:56
Zaawansowany użytkownik
Poszedł PM.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa