Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problem klimatyzator LG

9 Odpowiedzi, 7821 Wyświetleń

Liopp

2012-06-30, 09:55:23
Nowy użytkownik
Witam
Mam problem z klimatyzatorem firmy LG model auuh246d.Klimatyzator używany jest do grzania w namiocie (taki wynalazek wojska polskiego). Problem polega na tym :
-kiedy startuje sprężarka ciśnienie na ssaniu wynosi 13 bar i utrzymuje się cały czas
-wentylator zwalnia i klimatyzator pracuje tak cały czas
-jak przełączymy na grzanie słychać przełączający się zawór
-ciśnienie rośnie do 17 bar i utrzymuje się cały czas
-wentylator wyłącza się po jakimś czasie
-ciśnienie spoczynkowe wynosi 15bar

Prosił bym o szybką pomoc bo w poniedziałek jadę znów walczyć :P
  • Odpowiedz

barbie

2012-06-30, 11:22:32
Top użytkownik
może być zbyt duże napełnienie czynnikiem lub problem z zaworem 4 drogowym .na chłodzeniu ma być ok 8 barów ,przy grzaniu 30-35 barów.temperatura zewnętrzna w opcji grzania nie powinna być większa niż 15 stopni + .przy chodzeniu wentylator musi pracować na pełnych obrotach,przy grzaniu jeśli na zewnątrz jest ciepło wentylator zewnętrzny zwalnia .wskazany jest pomiar prądu cęgami-nie powinien być większy od nominalnego .
  • Odpowiedz

Liopp

2012-06-30, 11:44:30
Nowy użytkownik
Czynniki jest zgodnie z waga wbite, sam to robiłem.Prądy mierzone nie przekraczają nominalnego.Ogólnie mam z podobnym problemem 3 klimatyzatory.ani nie grzeją ani nie chłodzą. Nie wydaje mi się że w trzech klimatyzatorach były by uszkodzone zawory:/
  • Odpowiedz

barbie

2012-06-30, 13:14:57
Top użytkownik
w tych modelach są czasami uszkodzone kondensatory 50/6 mikrofaradów warto zabrać zapasowe i miernik pojemności .
  • Odpowiedz

wit

2012-06-30, 14:48:27
Top użytkownik
totalny brak informacji -a zgadywać to każdy może -trochę lepiej lub trochę gorzej.

podajesz ssanie -podaj i tłoczenie mierzone w tym samym czasie. -podeprzyj przegrzaniem... -mając kilka danych można analizować wzajemne zależności. mając pojedynczą daną -jedną wielkość -nie wie się nic.

i nie mów, że nie ma przyłącza pod manometr tłoczny...

przyłącze niepotrzebne -jak wszystko dobrze

-jak masz źle 3 klimy to powinieneś mieć po 10 dodatkowych punktów pomiarowych -żeby wiedzieć co się dzieje w układzie lepiej niż fabryka i projektant...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-30, 14:49:06 przez wit.)
  • Odpowiedz

bartek2700

2012-07-01, 09:20:59
Użytkownik
Liopp napisał(a):Czynniki jest zgodnie z waga wbite, sam to robiłem.Prądy mierzone nie przekraczają nominalnego.Ogólnie mam z podobnym problemem 3 klimatyzatory.ani nie grzeją ani nie chłodzą. Nie wydaje mi się że w trzech klimatyzatorach były by uszkodzone zawory:/
..a dlaczego nie?ja właśnie na to bym stawiał,jeśli jakaś partia urządzeń sie sypie to przeważnie sypie sie jeden podzespół.w LG ostatnio bodajże była wycofana z Polski cała partia modeli multi FM bo elektronika padała...
  • Odpowiedz

Liopp

2012-07-01, 11:24:39
Nowy użytkownik
jeżeli chodzi od dodatkowe informacje to:

klimatyzator nr 1
ssanie jak już pisałem wynosi 13 bar
tłoczenie 22 bar

klimatyzator nr 2
ssanie 15 bar
tłoczenie 16bar

klimatyzator nr 3
nie mierzyłem czasu nie miałem

Mam jeszcze pytanie jak sprawdzić elektrozawór ???(słyszę jak pstryka)
  • Odpowiedz

miezala5

2012-07-08, 00:44:46
Top użytkownik
Ja sie dziwie dlaczego nie mozna wymienic calel jedostki wewnetrznej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
To sa grosze a zysk duzy!
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2012-07-08, 07:40:01
Użytkownik
Liopp napisał(a):Mam jeszcze pytanie jak sprawdzić elektrozawór ???(słyszę jak pstryka)

To że słyszysz że pstryka nie oznacza że zawór działa prawidłowo, cewka może być sprawna a zawór stoi.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa