Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zibro S1346 nie chłodzi

17 Odpowiedzi, 15066 Wyświetleń

peen

2012-07-11, 19:59:52
Użytkownik
Witam!

Klimatyzator to Zibro S1346. Po włączeniu pracuje jakieś 10-20 sekund, wentylator nie zdąży wystartować i nagle sprężarka się wyłącza i już nie startuje. Dopiero jak wyłączę klimatyzator, poczekam z 15 min. to jak go włączę to sprężarka stratuje - oczywiście znów na 20 s. Temperatura na rurze gazowej jest ok.6,5 stopnia - reszty nie zdążyłem sprawdzić. Macie jakieś porady?
  • Odpowiedz

p.obelix

2012-07-11, 20:13:01
Zaawansowany użytkownik
Sprawdź czy nie przeładowałeś układu. Oraz sprawdź kondensator sprężarki. Jaki prąd bierze sprężarka podczas pracy przez te 20 sekund??
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

peen

2012-07-11, 20:19:36
Użytkownik
Sprzęt jest nowy, dopiero co zainstalowany dzisiaj.
  • Odpowiedz

awax

2012-07-11, 20:36:34
Top użytkownik
Może warto by sprawdzić ciśnienie LP?????
Pewnie brakuje czynnika.
  • Odpowiedz

peen

2012-07-11, 20:40:05
Użytkownik
Nie zdążyłem sprawdzić LP - czasu brakło. Temperatura odparowania jest w okolicy 6 stopni. Klimatyzator nówka, więc czynnik teoretycznie powinien być.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-11, 20:40:48 przez peen.)
  • Odpowiedz

p.obelix

2012-07-11, 20:50:19
Zaawansowany użytkownik
Czyli brak podstawowych danych: jaki prąd jakie ciśnienie LP/HP. ja obstawiam na zabezpieczenie nadprądowe sprężarki. 11 barów i 6 stopni to na jakim to czynniku śmiga ?? Smile
  • Odpowiedz

peen

2012-07-11, 20:52:50
Użytkownik
HP nie ma jak sprawdzić - nie ten sprzęt, a nówki sztuki nie będę rżnął i lutował. Co do ciśnienia się nie wypowiadam, bo dobrze nie zdążyłem zobaczyć.
W każdym bądź razie dzięki za pomoc. Jutro będę dzwonił do Zibro.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-11, 20:53:22 przez peen.)
  • Odpowiedz

aminokwas

2012-07-11, 20:57:10
Zaawansowany użytkownik
peen napisał(a):więc czynnik teoretycznie powinien być.
Już mi się zdarzyło Zibro bez czynnika - chińczyk zapomniał wlać. Wink
  • Odpowiedz

peen

2012-07-11, 20:59:30
Użytkownik
Czynnik jest bo robi "psyyyk" przy odpinaniu manometrów, a i temperaturę obniża na rurze do 6 st.... tylko nie wiem ile tego czynnika jest. A i ciśnienie jest bo w zakamarkach swojej pamięci zdążyłem zobaczyć coś ok. 23 barów zanim się sprężarka wyłączyła.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-11, 21:00:53 przez peen.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-07-11, 22:49:23
Moderator
peen napisał(a):Nie zdążyłem sprawdzić LP - czasu brakło. Temperatura odparowania jest w okolicy 6 stopni. Klimatyzator nówka, więc czynnik teoretycznie powinien być.

To jak Ty uruchamiasz / chcesz uruchomić klimatyzator nie sprawdzając parametrów pracy: ciśnienie, prąd?
Temperatura odparowania 6 stopni, to chyba wiesz jakie ciśnienie (znając czynnik chłodniczy)? Aha, czytam dalej i pytam: te 6*C to temperatura odparowania czy temperatura rury? I której rury?
I jeszcze jedno: następnym razem pozbądź się powietrza z układu.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

awax

2012-07-12, 03:56:23
Top użytkownik
peen napisał(a):Czynnik jest bo robi "psyyyk" przy odpinaniu manometrów, a i temperaturę obniża na rurze do 6 st.... tylko nie wiem ile tego czynnika jest. A i ciśnienie jest bo w zakamarkach swojej pamięci zdążyłem zobaczyć coś ok. 23 barów zanim się sprężarka wyłączyła.

No jak robi "psyyyk" to uszkodzona płyta,gdyby robił "psyk" to by oznaczało wentylator jw.
Dobrze jest gdy PROFESJONALISTA zna kody błędów.
Dzwoniąc do Zibro koniecznie powiedz o tym psyyyk
  • Odpowiedz

kubabaku

2012-07-12, 07:31:44
Zaawansowany użytkownik
jak to jest że na uruchomienie brakuje czasu???...sprawdzenie parametrów po "zawieszeniu" splita to są podstawowe i OBOWIĄZKOWE czynności!
ciekawe jak wypełniasz protokół z uruchomienia??
chyba że liczysz za montaż 400 to przepraszam...pytania powyżej nie dotyczą
  • Odpowiedz

p.obelix

2012-07-12, 15:40:44
Zaawansowany użytkownik
A ja myślę że to było tak pomyliłeś przewody sterowania i klima poszła na grzanie zamiast załączyć wentylator stąd te 24 bary oraz nie odkręciłeś jednego zaworu do sprężarki czyli cieczy. Tylko z kąt te 6 stopni na rurce tego jeszcze nie mogę dopasować do twoich zeznań. Smile
  • Odpowiedz

bartek2700

2012-07-12, 16:49:04
Użytkownik
...podpowiem Ci temperaturę sprawdzał palcem...
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-12, 18:06:44
Top użytkownik
peen napisał(a):Witam!

Klimatyzator to Zibro S1346. Po włączeniu pracuje jakieś 10-20 sekund, wentylator nie zdąży wystartować i nagle sprężarka się wyłącza i już nie startuje. Dopiero jak wyłączę klimatyzator, poczekam z 15 min. to jak go włączę to sprężarka stratuje - oczywiście znów na 20 s. Temperatura na rurze gazowej jest ok.6,5 stopnia - reszty nie zdążyłem sprawdzić. Macie jakieś porady?
To co ją wyłącza?Pewnie układ wykonawczy.A co jest przyczyną?Podaj typ czynnika i ciśnienia pracy urządzenia.Z pierwszego postu wnioskuję że może być zbyt niskie ciśnienie lub za wysokie.Za wysokie z powodu problemów z wentylatorem skraplacza.Jaką temperaturę masz przed i za filtrem.Jaki pobór prądu?Mało danych.Przed uruchomieniem wiaderko z wodą i polewanie po 5-ciu sekundach co pięć sekund.Jak wytrzyma dłużej w tych samych warunkach przez okres dłuższy niż 20 sekund sprawdż wentylator skraplacza,jego układ rozruchowy oraz elementy które są odpowiedzialne za jego pracę.A przede wszystkim podaj warunki pracy tego urządzenia.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

peen

2012-07-12, 20:35:30
Użytkownik
Żeby bardziej się nie zbłaźnić w Waszych oczach powiem tylko - KABELKOLOGIA!!! Nie zabijajcie mnie! Niestety nie ja te kabelki podpinałem.
  • Odpowiedz

p.obelix

2012-07-13, 17:11:23
Zaawansowany użytkownik
Moja dedukcja była w 50% trafna Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa