Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chiller 83kW pytanie

19 Odpowiedzi, 17576 Wyświetleń

Bock

2012-06-25, 21:24:04
Zaawansowany użytkownik
Witam!

Ostatnio wezwano mnie do awarii jednego z chillerów. Waliło HP temperatura wody 45 st C. Pracowała jedna sprężarka ale nie dawała sobie rady. Chillerek wygląda tak: http://www.industrialfrigo.com/6usati-giugno2011.php 4 fotka RFEC 25/2
Pracownicy zapierali się że skraplacz czyścili regularnie ale okazało się że tylko tą połowę do której mieli łatwy dostęp a on odpowiadał za skraplanie na 2 układzie.

Na 1 ukłądzie pracuje Maneurop MT125 podpinam manometry:

LP = 9bar
HP = 22 bar-y

Czynnik r22

Pierwsza sprawa dmucham sprężonym powietrzem w skraplacz (wodą nie ma możliwości) syfu leci tyle że nic nie widać po oczyszczeniu układ jakby pracuje trochę lepiej ale wciąż rozłącza go HP wystudziłem trochę skraplacz żeby ukłąd wychłodził wodę ale praca sprężarki ma HP wciąż była wysoka wynosiła 21 bar. Zeby to jakoś funkcjonowało przymknąłem TZR.
Lp = 6,5 bara Hp =20,5 bara

Na 2 układzie jest sprężarka Copelanda BRh2-1000 TFD i pracowała na takich parmetrach:
LP= 6 bar HP =18

Moje pytanie co może być przyczyną tak wysokiego hp na 1 układzie?
Wentylatory pracują ok,skraplacz czysty, sprężarka mechanicznie sprawna (ściąga czynnik), pobierane prądy średenio po 17A na każdej fazie. Układ niestety nie posiada wziernika, wymieniłem tylko filtr bo była tam jakaś mała nieszczelnośc na kielichu Temperatura na hali wynosiła 33 stopnie.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2012-06-26, 06:18:36
Top użytkownik
Zacząłbym od tego ,która sprężarka była wymieniona i czy nie został wymieniony czynnik.
Te informacje Masz w karcie urządzenia i są tm wpisy o dokonywanych wcześniej naprawach i konserwacjach.
  • Odpowiedz

Alpak

2012-06-26, 08:03:28
Użytkownik
Woda 45st ?
I ty sie dziwisz ze HP wywala ?
  • Odpowiedz

wit

2012-06-26, 13:09:15
Top użytkownik
na 22-23 bar powinno chodzić -coś nie tak z czujnikiem/presem HP

przy takiej temp wody -hp bliski 24 bar to normalka -układ powinien to wytrzymać -zbić temp wody i wejść w "normalny" obszar pracy.

Bock napisał(a):Zeby to jakoś funkcjonowało przymknąłem TZR.
Lp = 6,5 bara Hp =20,5 bara

JAKIE MASZ TERAZ PRZEGRZANIE ???

zawór tzr nie służy do kręcenia! a na pewno nie do regulacji HP! aktualnie spieprzyłeś nastawy przegrzania i parametry -i jesteś na prostej drodze do uszkodzenia sprężarki.
kręcenie wszystkim czym się da nijak nie świadczy o profesjonalizmie. robi się to co potrzeba i co się musi... a nie to co jest pod ręką!

możliwe, że sprężarka była wymieniana -i nie jest dobrana wydajnością -ale aktualnie wszystko jest daleko poza zakresem normalnej pracy -zbij temp wody -i dopiero sprawdzaj parametry -czy ciśnienia poprawne -strawne jak woda zejdzie do około 10 stopni...

przestaw zabezpieczenie HP na poprawne! (lub zmień uszkodzony presostat)
  • Odpowiedz

awax

2012-06-26, 14:37:07
Top użytkownik
Czy jesteś pewny,że czynnik to R22?
  • Odpowiedz

Bock

2012-06-26, 16:47:32
Zaawansowany użytkownik
Sprężarka z którą jest problem jest tam oryginalnie zamontowana Chiller z 96roku na R22 obydwa układy. Pamiętam ile wkręciłem TZR ale gdy go ustawie na wcześniejsze ustawienie wali hp 23,5 bara. Przegrzanie 12K.
Karty urządzenia nie ma niestety nikt jej nie założył więc nie wiem co się działo wcześniej. 2 sprężarka to Copelanda BRh2-1000 TFD pracowała na lp =6 hp = 18 i ona była wymieniana i z tego co wyczytałem jest na R22 potem wprowadzono ZR125 zamiast niej na R407,....

Wit a jakie jest poprawne ustawienie było na 22 bar Sprężarka to jak pisałem MT 125 max dla Maneuropa to 27,7 bara. Wiem że TZR nie służy do kręcenia i nastaw producenta nie powinno się zmieniać, ale inaczej nie działało to wcale i produkcja stała! Sprężarka nie była wymieniana taka jest tam oryginalnie czyli Maneurop mt125. Wodę udało się ostudzić do 20-22 stopni tzn tyle utrzymywał Chiller przy wychładzaniu wody już z produkcji. Nie wiem jak teraz to leci na dniach podjadę i będę myślał dalej wiem że jest to poza zakresem ale przynajmniej działa.
  • Odpowiedz

mroqa

2012-06-26, 17:30:01
Nowy użytkownik
17A na każdej fazie to nie za dużo jak na mt125?
  • Odpowiedz

wit

2012-06-26, 19:13:08
Top użytkownik
Bock napisał(a):Pamiętam ile wkręciłem TZR ale gdy go ustawie na wcześniejsze ustawienie wali hp 23,5 bara. Przegrzanie 12K.

przegrzanie 12K na oryginalnie ustawionym TZR -czy po twoim kręceniu? 12K to dla chillera już dość duże przegrzanie... choć w pełni akceptowalne. ja bym celował w około 10K

Bock napisał(a):Wit a jakie jest poprawne ustawienie było na 22 bar Sprężarka to jak pisałem MT 125 max dla Maneuropa to 27,7 bara.
-było za nisko -to już wiesz jakie możesz mieć max -sprawdź jeszcze czy nie ma zaworu bezpieczeństwa -pres HP musi gasić układ poniżej ciśnienia otwarcia zaw bezp. ja bym ustawiał presa około 24 -25 bar

-w trakcie wychładzania mieścisz się poniżej 25 bar i jeszcze bezpiecznie -choć ciężko dla sprężarki. . po schłodzeniu gdy woda zejdzie poniżej sensownego poziomu powinno HP trzymać się poniżej 21bar.
jeśli temp otoczenia przyjazna -powinno być z18 bar -jak upał to podejdzie na 21 bar.

jak układ stal i woda ciepła -to na 1-2 godz HP podejdzie pod 24bary -i po schlodzeniu wody ustabilizuje się na akceptowalnym 21-22 bar.

Bock napisał(a):Wodę udało się ostudzić do 20-22 stopni tzn tyle utrzymywał Chiller przy wychładzaniu wody już z produkcji. Nie wiem jak teraz to leci na dniach podjadę i będę myślał dalej wiem że jest to poza zakresem ale przynajmniej działa.

woda 20-22 C -jak chiller - gonił już na 2 sprężarkach -ale z jednym układem "okaleczonym" Twoją regulacją TZR ? jak by TZR był optymalnie -to pewnie woda zeszłaby do 15-17 C ...

jakby chillerowi nie brakowało wydajności... chyba jest za mały -"na styk" do zapotrzebowania...
  • Odpowiedz

Bock

2012-06-26, 20:13:55
Zaawansowany użytkownik
Te 12K to po moim kręceniu - widzę że nie możesz mi tego wybaczyć że go ruszyłem
Zaworu bezpieczeństwa nie ma więc mógłbym go ustawić do nawet 25bar i nic nie będzie strzelało freonem
Woda 20-22C już gdy okaleczyłem TZR wcześniej nie chciał działać nie wiem co działo się z tym zaworem/układem wcześniej czy ktoś go nie regulował układ zachowywał się jak przeładowany czynnikiem.

Powiedz jakie jest optymalne przegrzanie dla Chillera 6-9bar?

A co do prądu pobieranego to napewno nie przekraczało 19 A z tego co pamiętam bo nie zapisałem sobie tego akurat.

Dzięki za odpowiedzi pozdr.
  • Odpowiedz

wit

2012-06-26, 22:06:33
Top użytkownik
czemu miałbym nie wybaczyć kręcenia tzr? -sam kręcę -ino reguluje nim przegrzanie a nie skraplanie.
i kręcę gdy wykluczę brak gazu,zapchanie filtra, el-zaworu itp.
W Twoim przypadku trzeba było przestawić pres HP -i dać maszynie czas na zbicie temp wody. Potem sprawdzać parametry. I dopiero potem poprawiać regulacje układu.
tzr reguluje się po ustabilizowaniu warunków pracy.

optymalne przegrzanie dla chillera -a masz tam oddzielacz cieczy nas ssaniu ? A regenerator?
wtedy 6-8K -zależy też jaki tzr -za małe przegrzanie to tzr będzie niestabilnie pracować. tolerancja różnych typów jest różna.
jak brak oddzielacza cieczy -to 8-10K. dla maneuropa dałbym 8K.

-10K jest jeszcze ok -a troszkę obniży ssanie -
obetnie minimalnie wydajność i w rezultacie też odciąży skraplacz...
12K -to obniżenie wydajnosci użadzenia-i wyłączenie z pracy częsci parownika... (jaki parownik płytówka -czy płaszczowo rurowy?)
  • Odpowiedz

Bock

2012-06-26, 22:53:56
Zaawansowany użytkownik
Wiem że TZR reguluje przegrzanie (nie skraplanie!) ale wiadomo że za większą wydajność chłodniczą odpowiada wyższe parowanie, ale większe wydajności chłodnicze wymagają większych wydajności skraplacza. Wiem gdzie popełniłem błąd, ale wtedy nie widziałem za bardzo innego wyjścia niż wyłączyć z użycia część parownika przez zwiększenie przegrzania. Postaram się go wyregulować na ok 10K i zobaczymy jak się będzie zachowywał.

Oddzielacza cieczy na ssaniu nie ma, regeneratora ( jeśli chodzi o regeneracyjny wymiennik ciepła?) też nie widziałem. Wymiennik płaszczowo rurowy, a w nim 2 niezależne układy.
  • Odpowiedz

wit

2012-06-26, 23:05:34
Top użytkownik
ustaw 10K -jesli będzie pracować stabilnie to jeszcze troszkę otwórz - tzr jaki typ jakiego producenta?
serie te2 te5 danfossa możesz spoko ustawiać na 8K.
inna sprawa -czy wzrost wydajności przytakim ustawieniu przegrzania nie podbije ci za mocno HP -przynajmniej na czas schładzania układu po postoju.
będziesz musiał jakiś kompromis.

ale zacznij od regulacji presa HP. to podstawa.

i sprawdź czy nie za dużo czynnika -może "przeładowany" układ i zalewa skraplacz?
jeśli na 8K -HP podczas wychładzania -układu -w kilka minut po starcie utrzyma się w granicach 24bar -ja bym tak zostawił.

trzeba posiedzieć nawet kilka godzin i poobserwować.
chillery to dość skomplikowane układy -naprawy tez się cenią -wiec te dodatkowe 2-3 godz obserwacji i regulacji powinieneś jakoś w kosztorysie zmieścić i wyjść na swoje...
  • Odpowiedz

wit

2012-06-26, 23:10:00
Top użytkownik
miło się dyskutuje o problemach technicznych -gdy dyskusja na temat i bez wycieczek osobistych...
  • Odpowiedz

Bock

2012-06-27, 08:40:10
Zaawansowany użytkownik
Zawór jakiego producenta nie mam pojęcia bo nic na nim nie widać jest z zewnętrznym wyrównaniem jaki s stary klocek dawno takiego nie widziałem, presa już ostatnio wyregulowałem na 24,5bara, ilośc czynnika w układzie do sprawdzenia chyba tylko przez odessanie bo wziernika niestety nie maSad. Przyznaje ze Chillery to wyjątkowo czasochłonne urządzenia i równie skomplikowane.

Teraz pogoda jest w miare, dzwoniłem pytać jak działa i są zadowoleni działa bez problemu, boję się że jak przyjda upały na hali zrobi się gorąco i po mocniejszym otwarciu tzr układ może się wysypywać.
  • Odpowiedz

zuku

2012-07-08, 22:05:09
Użytkownik
Mamy chillera w hali może skraplacz jest pokryty olejem i samo przedmuchanie to mało, pracuje od 96r. Proponuje wymyć jakąś chemią. Ciśnienie 21-22 przy temp 33 stopnie na zewnątrz i gorącej wodzie to chyba normalne.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-09, 18:36:57
Top użytkownik
Wymycie wymiennika po stronie wodnej jak najbardziej wskazane dla pozbycia się oleju i kamienia ewentualnie.Na temat ciśnienia się nie wypowiadam bo nie jest one podane.Czasami stan wtryskarek jest masakryczny zakłócając wydajność wymienników olejem.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

wit

2012-07-10, 05:28:37
Top użytkownik
dlatego do wtryskarek często stosuje się duży "wymiennik" pośredni.
basen z chłodziwem wtryskarek -woda, olej i inne atrakcje na wtryskarki a w basenie zanurzona odpowiednio długa wężownica w której płynie woda/glikol chillera...
łatwo to zmyć choćby wężem.... a wymiennik chilera pozostaje czysty.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-12, 20:12:16
Top użytkownik
Bufor.?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

wit

2012-07-12, 22:49:08
Top użytkownik
niejako mimochodem pełni to też role bufora -ale głównie chodzi o to, żeby brudnego chłodziwa z wtryskarek nie przetłaczać przez wymiennik chillera.

chiller pracuje w obiegu zamkniętym na glikolu gonionym przez wężownice -z kwasówki , miedzi a nawet PE -a tłuste zaolejone brudy krążą pomiędzy basenem i wtryskarkami .
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa