Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej

34 Odpowiedzi, 35579 Wyświetleń
1 2 Dalej

miezala5

2012-07-14, 07:06:15
Top użytkownik
Witam!
Odpalilem wczoraj Invertera 6,5 kW i tak patrze ze cos mnie zawory jednostki zewnetrznej laskocza w paluszki!
Mierze a tu 100V na zaworach srubkach i obudowie?
Klima chodzi o.k wszystkie funkcje dzialaja sprezarka kreci jak trzeba!
Skad to napiecie?
Przyznaje sie nie mam pomyslu!
  • Odpowiedz

stoo

2012-07-14, 09:25:27
Użytkownik
Jednostka nie jest połaczaona żółto-zielonym przewodem Pe, prosta sprawa sprawdz połaczenia elektryczne na bank jest gdzies przerwa
  • Odpowiedz

zuku

2012-07-14, 09:57:56
Użytkownik
albo instalacja do której się podpiąłeś nie jest uziemiona
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-14, 18:00:06
Top użytkownik
Załóż mostki pomiędzy Ochronnym a Neutralnym zaciskiem.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

popeye

2012-07-14, 19:47:18
Użytkownik
nie powinno byc napiecia na obudowie ,swiadczy to o jakims zwarciu. jesli w instalacji jest roznicowka to powinno ja wywalic.moja rada wymienic poki na gwarancji
pozdro
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-14, 19:51:13
Top użytkownik
popeye poczytaj o systemach energetycznych.
  • Odpowiedz

popeye

2012-07-14, 19:52:51
Użytkownik
co mam poczytac
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-14, 20:07:10
Top użytkownik
O układach elektrycznych.?
  • Odpowiedz

barbie

2012-07-14, 20:07:30
Top użytkownik
lepiej idź na kurs SEP bo pozabijasz ludzi .
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-14, 20:18:45
Top użytkownik
miezala5 napisał(a):Witam!
Odpalilem wczoraj Invertera 6,5 kW i tak patrze ze cos mnie zawory jednostki zewnetrznej laskocza w paluszki!
Mierze a tu 100V na zaworach srubkach i obudowie?
Klima chodzi o.k wszystkie funkcje dzialaja sprezarka kreci jak trzeba!
Skad to napiecie?
Przyznaje sie nie mam pomyslu!
Błąd montażowy.
  • Odpowiedz

mg

2012-07-14, 20:26:51
Top użytkownik
Błąd montażowy to mało powiedziane...bardzo mało. :/
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-14, 20:59:06
Top użytkownik
Może to nazwę inaczej.Niewiedza instalatora podpinającego się do istniejącej sieci energetycznej.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-14, 21:27:09
Top użytkownik
Tak teraz sobie myślę.Czy nie warto stracić na czasie ale czuć się bezpiecznym wbijając szpilę w ziemię i podłączyć ją do drabiny przed każdym przystąpieniem do serwisu?Kwiatów co raz więcej.Przyda się przewód do rozruchu samochodów.Podłączę go do grubszego rurociągu i drabiny.To powinno to napięcie i błędy przynajmniej zniwelować podczas serwisu.A co z użytkownikami.?
  • Odpowiedz

popeye

2012-07-15, 13:38:19
Użytkownik
barbie napisał(a):lepiej idź na kurs SEP bo pozabijasz ludzi .

ja mam sep . serwisowalem klime gdzie jednostka zewnetrzna byla na poziomie 1 metra w szpitalu dzieciecym.
elektryk szpitalny wyrzucil roznicowke bo wybijala. okazalo sie ze sprezarka ma przebicie na obudowe , 230 v .
pewnie ten elektryk mial sep ale uprawnienia nie zwalniaja od myslenia.
drugi przyklad w bramie wisi na wysokosci 3 metrow jednostka zewnetrzna, opieram drabine o sciane i zlapalem sie za ramki, dobrze ze mialem takie rekawiczki z silikonem na palcach ,polecam, .ktos montujac ramki wkrecil sie w przewod fazowy i na ramkach 230v.
trzeci przyklad dwie jednostki multi i jedna prosty on-off z jedna jedn. na multi wybija roznicowke a na tym on-off jest napiecie mimo ze zasilanie wylaczone - montujacy te klimy podlaczyl zasilanie zamiast do multi to do on-offa ,rury tez .
macie takie fajne przyklady pytajnik sorry ale szift mi wysiadl
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-15, 18:27:05
Top użytkownik
drugi przyklad w bramie wisi na wysokosci 3 metrow jednostka zewnetrzna, opieram drabine o sciane i zlapalem sie za ramki, dobrze ze mialem takie rekawiczki z silikonem na palcach ,polecam, .ktos montujac ramki wkrecil sie w przewod fazowy i na ramkach 230v.Zapewne ten ktoś nie żyje bo gdyby drabinę zabezpieczył to wymienił by się doświadczeniami zawodowymi.?
  • Odpowiedz

miezala5

2012-07-15, 19:35:22
Top użytkownik
Hm!
Nic ciekawego nikt nie napisal!
Mam SEP ale elektrykiem nie jestem!
Jaki blad instalatora gdzie zasilana jest jednostka wewnetrzna z gniazdka a pomiedzy jednostkami jest 4x2,5 w tym ochronny.Jak juz napisalem wszystkie funkcje klimatyzacji dzialaja poprawnie!
Slaby jestem bo nie wiem jak znalesc przebicie!
Moze byc juz na poziomie gniazdka???
Jak zrobie mostek z PE do N to cos pomoze!
Instalacja stara jak swiat ale cos jest na rzeczy albo z instalacja albo z klima!
100V tylko lekko mrowi na paluszkach!Czy fakt ze to 100V moze na cos naprowadzic?
Poglowkujcie jeszcze troche bede wdzieczny!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

gadget

2012-07-16, 06:57:47
Zaawansowany użytkownik
Po prostu masz nie uziemione urządzenie . Urządzenia elektroniczne są przygotowane na taki przypadek i robiona jest w tedy
  • Odpowiedz

bart7802

2012-07-16, 15:22:06
Użytkownik
jesli mówisz że instalacja jest stara to na bank bez ochronnego (na bolcu będzie zero robocze) i dlatego po urządzeniu biegają mrówki - przerabiałem to niedawno z innym urządzeniem i trzeba było dodatkowo je uziemić.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-16, 18:30:48
Top użytkownik
miezala5 napisał(a):Hm!
Nic ciekawego nikt nie napisal!
Mam SEP ale elektrykiem nie jestem!
Jaki blad instalatora gdzie zasilana jest jednostka wewnetrzna z gniazdka a pomiedzy jednostkami jest 4x2,5 w tym ochronny.Jak juz napisalem wszystkie funkcje klimatyzacji dzialaja poprawnie!
Slaby jestem bo nie wiem jak znalesc przebicie!
Moze byc juz na poziomie gniazdka???
Jak zrobie mostek z PE do N to cos pomoze!
Instalacja stara jak swiat ale cos jest na rzeczy albo z instalacja albo z klima!
100V tylko lekko mrowi na paluszkach!Czy fakt ze to 100V moze na cos naprowadzic?
Poglowkujcie jeszcze troche bede wdzieczny!
Pozdrawiam!
Robert
Kolego miezala5 nie krytykuj wypowiedzi osób skoro nic nie zrobiłeś na podstawie wypowiedzi innych.Połącz N z PE.Jak nie pomoże to będziemy główkować.Wtedy główkowanie zacznę od twojego miernika.
  • Odpowiedz

miezala5

2012-07-16, 20:01:16
Top użytkownik
o.k

Połączyć PE z N w jednostce wewnetrznej (zasilana jest jednostka wewnetrzna z gniazdka)
czy w jednostce zewnetrznej?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-16, 20:02:41 przez miezala5.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-16, 20:37:03
Top użytkownik
Jednostki zasilane są równolegle z wtyczki podłączonej do jednostki wewnętrznej.Nic by się nie stało gdybyś zasilił zewnętrzną w tym modelu.Bo to na jedno wychodzi od jakiej dupy strony to zrobisz za przeproszeniem. .Czasami montujący nie mają pomysłu do podłączenia nie wiedząc że można to zrobić w innym miejscu.Zasilanie jest przesyłem równoległym.Przewody komunikacyjne są elementem załączającym element wykonawczy dlatego ich średnica nie musi być taka duża.
  • Odpowiedz

zuku

2012-07-16, 20:53:19
Użytkownik
Gdyby ta klima była ON/OFF to prawdopodobnie by nie kopała ale Ty masz inverter w którym jest przetwornica do regulowania prędkości sprężarki która indukuje czy wytwarza pole magnetyczne (nie wiem jak to zjawisko się nazywa). Jeśli masz możliwość zrobienia uziemienia tylko dla klimy to zrób to np. wbij pręt jakieś 2 metry w ziemie i podłącz kablem do obudowy. Nie polecam łączenia przewodu PE z N pomyślcie co się stanie jak zabraknie N w sieci.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-16, 21:19:20
Top użytkownik
To pozostaje bednarka na ścianie u klienta.Za obrazami?
  • Odpowiedz

miezala5

2012-07-16, 21:21:30
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Jednostki zasilane są równolegle z wtyczki podłączonej do jednostki wewnętrznej.Nic by się nie stało gdybyś zasilił zewnętrzną w tym modelu.Bo to na jedno wychodzi od jakiej dupy strony to zrobisz za przeproszeniem. .Czasami montujący nie mają pomysłu do podłączenia nie wiedząc że można to zrobić w innym miejscu.Zasilanie jest przesyłem równoległym.Przewody komunikacyjne są elementem załączającym element wykonawczy dlatego ich średnica nie musi być taka duża.

Powiem Ci ze ze ostatnio odpalalem Invertera Chigo 7kW i podłączyłem zasilanie do J.w (tak jest w katalogu)
i cisza!Podpielem do j.z i chula!Bo to wiesz co Chinczykowi strzeli do głowy!Smile
  • Odpowiedz

gadget

2012-07-16, 22:02:02
Zaawansowany użytkownik
Brak uziemienia ! Napisano to zreszta wczesniej . Urzadzenia elektroniczne powinny miec dobra mase , w przypadku jej braku wytwarzaja sobie ja same . Oprowadzane sa do niej wszystkie zaklocenia i nieporzadane tetnienia . Zwykle realizowane jest to poprzez dwa kondensatory polaczone szeregowo . polaczenie kondensatorow to wlasnie ta masa/uziemienie .Skutkiem ubocznym jest polowa napiecia zasilania odkladajaca sie wlasnie na kondensatorach . 100V to dosc grozne napiecie jesnak w tym przypadku wszystko jest zgodne z norma . Prad ktory moze poplynac w tym przypadku jest bezpieczny dla czlowieka . Co zreszta mozesz sprawdzic miernikiem . Prawdopodobnie calkiem przypadkiem dotknales zaworow zewnetrzna czescia dloni , wewnatrz naskorek jest zbyt gruby . Na pocieszenie powiem Ci ze takie samo napiecie wystepuje tez na Twoim odbiorniku TV wystarczy ze dotkniesz gniazda antenowego ...
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa