Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Napiecie na obudowie i reszcie jednostki zewnetrznej

34 Odpowiedzi, 35552 Wyświetleń
Wstecz 1 2

miezala5

2012-07-17, 09:33:17
Top użytkownik
gadget napisał(a):Brak uziemienia ! Napisano to zreszta wczesniej . Urzadzenia elektroniczne powinny miec dobra mase , w przypadku jej braku wytwarzaja sobie ja same . Oprowadzane sa do niej wszystkie zaklocenia i nieporzadane tetnienia . Zwykle realizowane jest to poprzez dwa kondensatory polaczone szeregowo . polaczenie kondensatorow to wlasnie ta masa/uziemienie .Skutkiem ubocznym jest polowa napiecia zasilania odkladajaca sie wlasnie na kondensatorach . 100V to dosc grozne napiecie jesnak w tym przypadku wszystko jest zgodne z norma . Prad ktory moze poplynac w tym przypadku jest bezpieczny dla czlowieka . Co zreszta mozesz sprawdzic miernikiem . Prawdopodobnie calkiem przypadkiem dotknales zaworow zewnetrzna czescia dloni , wewnatrz naskorek jest zbyt gruby . Na pocieszenie powiem Ci ze takie samo napiecie wystepuje tez na Twoim odbiorniku TV wystarczy ze dotkniesz gniazda antenowego ...

Ile to wiedzy trzeba miec bedac instalatorem klimatyzacji!Wink
To co robic mostek PE-N.
Klima wisi wysoko ja sie boje wplywu na jak wiemy czula elektronike Invertera takiego stany rzeczy.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-17, 18:28:23
Top użytkownik
A napięcie bezpieczne ile wynosi?W normalnym stanie urządzenia do takich zjawisk odczuwalnych nie dochodzi.Czy to będzie inverter czy nie.Jest Różnicówka?Tak naprawdę nie wiem w czym co niektórzy mają problem.Przy prawidłowym połączeniu ochronnym nie ma możliwości występowania jakego kolwiek napięcia odczuwalnego przez człowieka.Pocierając długopis plastikowy występują potencjały.Ale jeżeli ten sam długopis wbijemy w mokrą glebę pocierając go potencjałów nie doświadczymy.Szukaj błędu w instalacji a nie w klimatyzatorze.Jeśli będzie zwarcie to zapewne odpowiednie zabezpieczenia zadziałają.Różnicówki tam nie ma lub jest żle podłączona ponieważ przy takiej delcie w prądzie dopływającym i odchodzącym gdzie człowiek go wyczuwa ta klimatyzacja nie ma racji działania.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-17, 18:32:37 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

bart7802

2012-07-17, 19:54:33
Użytkownik
napięcie bezpieczne to około 50V kiedy jest sucho...przy wilgotnym srodowisku ta granica jest niżej.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-17, 20:11:10
Top użytkownik
Bo musi bo rezystancja maleje?
  • Odpowiedz

gadget

2012-07-17, 20:22:28
Zaawansowany użytkownik
Napiecie bezpieczne z tego co pamietam to 24V ale istnieje pojecie bezpiecznego pradu , a nawet pradu ktorego niejestemy w stanie wyczuc . Niebezpieczny jest dla nas wlasnie prad z tego co pamietam juz przy 10mA mozemy sie nie oderwac od urzadzenia ! Z Twojego klimatyzatora wyciagniesz napewno mniej . Zwarcia nie rob bo moze sie kabel upalic , albo jakis "fachman" wstawi bezpieczniki na przewodzie zerowym i masz faze na obudowie co jest bardzo niebezpieczne .

Ja bym zostawil tak jak jest , o elektronike sie nie martw ona sobie poradzi jest na to przygotowana .
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-18, 18:58:59
Top użytkownik
Ta wypowiedż jest przynajmniej banalna jesli chodzi o ochronę elektoniki.Kondensatory zabezpieczają elektronikę i mają swoją pojemność kondensacji prądów niechcianych.Wanna czasami wylewa.gadget nie słyszałem o napięciu i prądzie bezpiecznym odczuwalnym przez człowieka.Nie wiem czemu.
  • Odpowiedz

gadget

2012-07-18, 22:14:35
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):Ta wypowiedż jest przynajmniej banalna jesli chodzi o ochronę elektoniki.Kondensatory zabezpieczają elektronikę i mają swoją pojemność kondensacji prądów niechcianych.Wanna czasami wylewa.gadget nie słyszałem o napięciu i prądzie bezpiecznym odczuwalnym przez człowieka.Nie wiem czemu.

Moze warto zrobic w koncu uprawnienia SEP ? Wtedy wiedzial bys o czym pisze .

Co do balanlosci moich wypowiedzi to sam zobacz ile postow masz w tym watku i jakie pouczajace rzeczy napisales ...

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2012-07-19, 05:58:04
Top użytkownik
gadget napisał(a):
klimatolog napisał(a):Ta wypowiedż jest przynajmniej banalna jesli chodzi o ochronę elektoniki.Kondensatory zabezpieczają elektronikę i mają swoją pojemność kondensacji prądów niechcianych.Wanna czasami wylewa.gadget nie słyszałem o napięciu i prądzie bezpiecznym odczuwalnym przez człowieka.Nie wiem czemu.

Co do balanlosci moich wypowiedzi to sam zobacz ile postow masz w tym watku i jakie pouczajace rzeczy napisales ...

Pozdrawiam

Uprawnień SEP to najlepiej na All... poszukać.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-19, 17:48:41
Top użytkownik
awax napisał(a):
gadget napisał(a):

Pozdrawiam
gadget.To numery moich postów.4-10-12-19-21-27-29 nic nie wnoszących.
Uprawnień SEP to najlepiej na All... poszukać.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa