Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja lg odprowadzenie wody ze skraplacza

4 Odpowiedzi, 5952 Wyświetleń

adam70

2012-07-21, 21:11:38
Nowy użytkownik
Witam wszystkich forumowiczów,to jest mój pierwszy post na tym forum więc proszę,o wyrozumiałość. Podpiąłem się pod ten temat ,bo mnie bardzo interesuje.Chodzi o to,:mam klimatyzację lg odprowadzenie wody ze skraplacza, miałem rurką normalnie grawitacyjnie w dół.Teraz po remontach chciałbym żeby odprowadzenie wody było w górę ,przez kratkę wentylacyjną na dach.Kupiłem pompkę Mini Flowatch firmy chyba Siccon ,no i mam problem gdzie co podłączyć.Może ktoś z forumowiczów wytłumaczył by mi łopatologicznie,ale naprawdę łopatologicznie gdzie mam który przewód podłączyć.Z pompki wychodzą dwa kabelki ,w jednym są trzy przewody,myślę że to zasilanie bo jest żółto-zielony,w drugim kabelku są też trzy przewody :czarny, biały i fioletowy.Proszę mi pomóc gdzie mam które wpiąć.Mam zasiloną jednostkę zewnętrzną ,jest tam pięć styków i stamtąd idzie komunikacja trzema przewodami do jednostki wewnętrznej.Prosze mi pomóc gdzie mam który przewód wpiąć.
  • Odpowiedz

adamdud

2012-07-23, 06:46:45
Użytkownik
adam70 napisał(a):Witam wszystkich forumowiczów,to jest mój pierwszy post na tym forum więc proszę,o wyrozumiałość. Podpiąłem się pod ten temat ,bo mnie bardzo interesuje.Chodzi o to,:mam klimatyzację lg odprowadzenie wody ze skraplacza, miałem rurką normalnie grawitacyjnie w dół.Teraz po remontach chciałbym żeby odprowadzenie wody było w górę ,przez kratkę wentylacyjną na dach.Kupiłem pompkę Mini Flowatch firmy chyba Siccon ,no i mam problem gdzie co podłączyć.Może ktoś z forumowiczów wytłumaczył by mi łopatologicznie,ale naprawdę łopatologicznie gdzie mam który przewód podłączyć.Z pompki wychodzą dwa kabelki ,w jednym są trzy przewody,myślę że to zasilanie bo jest żółto-zielony,w drugim kabelku są też trzy przewody :czarny, biały i fioletowy.Proszę mi pomóc gdzie mam które wpiąć.Mam zasiloną jednostkę zewnętrzną ,jest tam pięć styków i stamtąd idzie komunikacja trzema przewodami do jednostki wewnętrznej.Prosze mi pomóc gdzie mam który przewód wpiąć.

Kolego to bardzo proste. Tylko nie ze skraplacza a parownika Big Grin Pompka składa się z 2 elementów. Pompy i zbiorniczka w którym gromadzi się woda. Podłącz zbiorniczek do odpływu z parownika grubą rurką gumową. Pamiętaj aby był równo ustawiony w poziomie. Gdy woda wpłynie podniesie to kółko do góry co spowoduje wysłanie sygnału do pompy aby zaczeła zasysać wodę. Co do elektryki podłącz tylko te 3 kable niebieski -zero, brązowy-faza i żółto-zielony-ochrona. Pamiętaj aby podłączyć do napięcia na stałe tzn musisz mieć napięcie nawet po wyłączeniu klimatyzacji bo inaczej jak wyłączysz klimę i braknie napięcia pompka przestanie działać a sklropliny jeszcze płyną i może być powódź :lol: Fioletowy czarny i biały kabel zaizoluj to są kable do alarmu
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-22, 06:58:07 przez adamdud.)
  • Odpowiedz

wit

Top użytkownik
tylko ,że istnieje opcja, że adam70 naprawdę miał na myśli odprowadzenie ze skraplacza -np żeby przy pracy w trybie grzania woda nie ciekła po elewacji... mało prawdopodobne, ale możliwe.
wtedy raczej w dół grawitacyjnie -i to nawet z grzałką rury spływowej.
pompka skroplin na jednostce zewnętrznej zamarznie...

niech adam70 doprecyzuje -odprowadzenie wody z jednostki wewnętrznej -czy zewnętrznej?

jeśli wewnętrznej z parownika -(jak wszyscy zakładamy)
-to zarówno kasety jak i kanałówki mają zazwyczaj wbudowane pompki. tylko, ze te pompki maja bardzo małą wysokość podnoszenia 30cm do pół metra -więc w górę na dach nie popchną skroplin... popchną pod sam właściwy strop -a potem -rurami grawitacyjnie w dół samo popłynie... jednostki przyścienne wymagają dodatkowej pompki -nie mają własnej. taka pompka membranowa może popchnąć wodę względnie wysoko -jednak bzyczy -brzęczy -no i jest bardziej awaryjna od zwykłej rury biegnącej w dół. jeśli da radę -lepiej dać spływ grawitacyjny. jak nie da-to pompka skroplin. Popka skroplin zawsze jest tylko "złem koniecznym" -gdy nie da się prosto grawitacyjnie. Jeśli można -w dół -to lepiej niech samo płynie... bez sztucznego popychania pompą pod górę.
  • Odpowiedz

adam70

Nowy użytkownik
Dziękuje kolegom oczywiście chodzi mi,o odprowadzenie wody z parownika...sorry.Chcę założyć pompkę tą membranową żeby odprowadziła wodę na dach wysokości, około czterech metrów.Kolego adamdud dziękuje , zrobię tak jak napisałeś,podepnę tylko zasilanie a drugi kabelek zostawię w spokoju..Dziękuję.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa