Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

mam problem z zamrażaniem parownika....

11 Odpowiedzi, 8233 Wyświetleń

artur584

2012-07-24, 19:53:30
Nowy użytkownik
Witam serdecznie wszystkich mam klimatyzator typu split właśnie zauważyłem nie regóralna pracę wentylatora w parowniku gdy otworzyłem obudowę okazało się że jest wszystko zmmarżnięte nigdy tego nie było ..... a kilka miesięcy temu dokładnie w maju miałem wymianę gazu.temperatura na wylocie w parowniku jest 14 stC co może być przyczyną tego że się zamraża parownik.pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
  • Odpowiedz

tommatiz

2012-07-24, 19:59:00
Moderator
Może tak po prostu wyciek czynnika.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-24, 20:08:58
Top użytkownik
artur584 napisał(a):Witam serdecznie wszystkich mam klimatyzator typu split właśnie zauważyłem nie regóralna pracę wentylatora w parowniku gdy otworzyłem obudowę okazało się że jest wszystko zmmarżnięte nigdy tego nie było ..... a kilka miesięcy temu dokładnie w maju miałem wymianę gazu.temperatura na wylocie w parowniku jest 14 stC co może być przyczyną tego że się zamraża parownik.pozdrawiam i czekam na odpowiedz.
Naiwność użytkownika moim zdaniem jest powodem tego problemu.Oraz wybór firmy taniej .Też przy montażu.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-24, 20:18:20 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

artur584

2012-07-24, 20:12:16
Nowy użytkownik
gdzie może być ten wyciek skoro serwisant wszystko sprawdzał i uszczelniał.kilka razy była włączana klima...co jeszcze może być przyczyną?
  • Odpowiedz

mg

2012-07-24, 20:17:28
Top użytkownik
Kiedy klimatyzator został zainstalowany i w jakich warunkach pracuje?
  • Odpowiedz

artur584

2012-07-24, 20:44:00
Nowy użytkownik
Klimatyzator został zamontowany rok temu ale już po kilku miesiącach przestał chłodzić.wezwałem fachowca i wymienił gaz sprawdził instalację.i jest oki. klimatyzator o mocy 5kw,pracuje w salonie 42 metry. bardzo nasłoneczniony.mieszkanie na poddaszu.oczywiście rolety.duża powierzchnia okienna. i dzisiaj po kilkunastu minutach usłyszałem dziwny dzwięk nierówność obrotów wentylatora.może za mocno jest ustawiona na schładzanie?bo była na 17 C zaglądm a tam biało jak wyścielone białym filcem..........
  • Odpowiedz

tommatiz

2012-07-24, 20:58:33
Moderator
Dziwna sprawa skoro po kilku miesiącach już gaz uciekał. Jeżeli rok temu montowana to masz sprzęt na gwarancji więc wezwij serwis i niech szukają. Sam nic nie kombinuj. A tak z ciekawości co to za marka klimatyzatora?
  • Odpowiedz

wit

2012-07-25, 18:24:41
Top użytkownik
-lub/i -za mały klimatyzator (duży salon, nasłonecznienie, poddasze -jakieś inne zyski ciepła? oświetlenie, kino domowe, komputery itp? ilu ludzi tam przebywa? )

-lub /i za mało gazu (niedoładowane? ucieka? gdzie?)

-lub/i za nisko ustawiona temperatura na pilocie..
ustawiać nie niżej niż około 22*C -właściwie najlepiej to ustawiaj nie mniej niż około 5* niżej niż temp zewnętrzna.
  • Odpowiedz

popeye

2012-07-25, 19:04:57
Użytkownik
dodam jeszcze dwie mozliwosci
1 zwarcie przekaznika sprezarki
2 awaria ,np blokowanie sie wentylatora jw
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-25, 19:06:35 przez popeye.)
  • Odpowiedz

miezala5

2012-07-25, 20:20:12
Top użytkownik
Miałem ostatnio tak ze odpadla śrubka mcujaca turbine wentylatora do wentylatora i turbina sie obracala!Wentylator nie reagowal na przelaczanie szybkosci obrotów!
Moze to to?
Korespondencyjnie ciezko powiedziec!
Wezwij serwis!
  • Odpowiedz

bodzio

2012-07-25, 20:26:02
Zaawansowany użytkownik
Jakiej firmy ta klima?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa