Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Skropliny na skraplacz?

17 Odpowiedzi, 15080 Wyświetleń

miezala5

2012-07-26, 10:43:53
Top użytkownik
Ma to sens?
Rurka ze sciany wyjdzie mi nad chodnikiem.Żeby nie kapało na głowe musze schodzic po scianie z 10m do poziomu gruntu.
Moze rzucic skropliny na skraplacz zatkac tace i liczyc ze odparuja.Klima bedzie pracowac tylko latem w funkcji chłodzenia!
Co myslicie?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-07-26, 12:22:33
Top użytkownik
Witam

Zgodnie z prawami fizyki z jednego kW mocy urządzenia masz 1l kondensatu na godzinę. Będzie się przelewać po chwili.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

aminokwas

2012-07-26, 12:40:27
Zaawansowany użytkownik
miezala5 napisał(a):Ma to sens?
Moze rzucic skropliny na skraplacz zatkac tace i liczyc ze odparuja.
Co myslicie?
Nie liczyłbym na to, ale spróbować możesz - najwyżej później przyjedziesz i pociągniesz te 10m od skraplacza Big Grin
  • Odpowiedz

miezala5

2012-07-26, 13:43:38
Top użytkownik
Moze innym razem tak zrobie jak montaz nie bedzie z podnosnika!
Teraz odrazu pociagne skropliny na dół!
Stafanbud nie znałem tego prawa fizyki!
Jak by tak było to z 3,5kW - 3,5l!Nie brakowało by wody na ziemi!Wink
Ale tak na serio to chyba zalezy od warunków powietrza w pomieszczeniu i ilosci osób!Wiadomo duzo osób to leje sie jak z cebra!Jak pomieszczenie jest puste i stoja tam tylko komputery to chyba skroplin nie bedzie za wiele!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-07-26, 18:12:54
Top użytkownik
Witam

Nie wszędzie na świecie zachodzi taki efekt jak w parowniku w czasie chłodzenia. Różne widziałem wyliczenia kondensatu. Ja trzymam się że 1l z 1kW/h i wtedy nic mnie nie zaskoczy.
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-26, 18:38:55
Top użytkownik
miezala5 napisał(a):Ma to sens?
Rurka ze sciany wyjdzie mi nad chodnikiem.Żeby nie kapało na głowe musze schodzic po scianie z 10m do poziomu gruntu.
Moze rzucic skropliny na skraplacz zatkac tace i liczyc ze odparuja.Klima bedzie pracowac tylko latem w funkcji chłodzenia!
Co myslicie?
Moim zdaniem pomysł niezły.A raczej innowatorski w funkcji grzania poprawiający sprawność skraplacza.Kiedyś to zrobiłem właśnie podnosząc wydajność skraplacza z powodu błędu montażowego innej firmy.Prawie jedna druga skraplacza zaciągała to samo powietrze odbijając się o ścianę innego budynku.Błąd montażowy poprawiony.W deklu odwiert.Na wlocie powietrza do skraplacza w górnej części rurka skroplin kapiąca na skraplacz.Problem zniknął podwyższając wydajność skraplacza.Nie wpadł bym na ten pomysł gdyby nie przypomniały się lata szkolne i temat skraplaczy natryskowo-wyparnych.Biorąc pod uwagę że skraplacz ma większą moc niż parownik miezała5 twój pomysł jest trafiony.A głosy krytyki będą największe od osób najbardziej doświadczonych.Ale ja nigdy się tym nie przejmuję że ktoś mnie krytykuje.A wręcz się tym cieszę i poszukuję błędu w tej krytyce.Inni moją krytykę odbierają wrogo nie wiedząc że sami się krzywdzą odrzucając ją.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

mg

2012-07-26, 18:43:16
Top użytkownik
Jaka moc klimy?, przewidywane zyski wilgoci? (serwerownia, sklep spożywczy)
Czarno to widzę ale w fabrycznych klimach przenośnych spotkałem się z takim rozwiązaniem.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-26, 18:53:17
Top użytkownik
stefanbud napisał(a):Witam

Nie wszędzie na świecie zachodzi taki efekt jak w parowniku w czasie chłodzenia. Różne widziałem wyliczenia kondensatu. Ja trzymam się że 1l z 1kW/h i wtedy nic mnie nie zaskoczy.
Zrób doświadczenie przy sprawnej i prawidłowo założonej klimatyzacji.klima 2,5KW.2,5 litra wody wylanej na skraplacz za pomocą szpitalnej kroplówki.Masz prawo twierdzić że w przeciągu piętnastu minut kropłwka się popsuje i będzie kapała więcej z powodu większego obciążenia chłodniczego klimatyzatora.Ale nie będziesz miał racji bo zwiększy się temperatura skraplacza szybciej odparowując wypociny.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-26, 19:59:09
Top użytkownik
mg napisał(a):Jaka moc klimy?, przewidywane zyski wilgoci? (serwerownia, sklep spożywczy)
Czarno to widzę ale w fabrycznych klimach przenośnych spotkałem się z takim rozwiązaniem.
mg nic ci nie pozostało jak powiedzieć przepraszam.Myliłem się.Twoje dywagacje są nie na miejscu.Klima dobrana pod kontekstem zysków ciepła.Zakładam że dobrze dobrana.Nie szukaj dziury w całym.
  • Odpowiedz

mg

2012-07-26, 20:13:12
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):
mg napisał(a):Jaka moc klimy?, przewidywane zyski wilgoci? (serwerownia, sklep spożywczy)
mg nic ci nie pozostało jak powiedzieć przepraszam.Myliłem się.Twoje dywagacje są nie na miejscu.Klima dobrana pod kontekstem zysków ciepła.Zakładam że dobrze dobrana.Nie szukaj dziury w całym.

Jak zawsze, jak nie trybisz to kąsasz. Taki z ciebie człowiek.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-26, 21:20:10
Top użytkownik
Czasami pielegniarka reguluje wydajność jak rodzina da bombonierkę Smile
  • Odpowiedz

aminokwas

2012-07-27, 07:09:25
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):Moim zdaniem pomysł niezły.A raczej innowatorski....
Nie jest to w żadnym razie innowacja, gdyż tego typu rozwiązanie stosowane jest od dawna w monoblokach pod nazwą np."Cooldown", lecz założeniem w tym przypadku jest aby NIC nie kapało na chodnik, a tego nie można wykluczyć przy założeniu, że:
miezala5 napisał(a):Klima bedzie pracowac tylko latem w funkcji chłodzenia
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-27, 18:25:38
Top użytkownik
aminokwas napisał(a):
klimatolog napisał(a):Moim zdaniem pomysł niezły.A raczej innowatorski....
Nie jest to w żadnym razie innowacja, gdyż tego typu rozwiązanie stosowane jest od dawna w monoblokach pod nazwą np."Cooldown", lecz założeniem w tym przypadku jest aby NIC nie kapało na chodnik, a tego nie można wykluczyć przy założeniu, że:
miezala5 napisał(a):Klima bedzie pracowac tylko latem w funkcji chłodzenia
aminokwas często wymieniasz pompki skroplin w monoblokach?Bo rozważana jest sytuacja omywania kondensatem skraplacza od górnie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-27, 18:28:11 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

aminokwas

2012-07-28, 16:03:24
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):aminokwas często wymieniasz pompki skroplin w monoblokach?Bo rozważana jest sytuacja omywania kondensatem skraplacza od górnie.

Z lameli parownika woda spływa na górną tackę, skąd wypuszczona jest na lamele skraplacza i stąd dopiero na właściwą tackę ociekową, z której można odprowadzić te skropliny, które nie odparują, lub tacka może się przepełnić (co jest sygnalizowane). W tym systemie kondensat omywa skraplacz właśnie odgórnie i grawitacyjnie.

A-ha. I właśnie dlatego, że tacka może się przepełnić (chociaż nie musi), to w przypadku opisanym przez miezala5 istnieje możliwość, że coś jednak na chodnik kapnie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-28, 16:11:51 przez aminokwas.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-28, 19:14:47
Top użytkownik
Czyli monoblog jest duży bo dolna część parownika musi się znajdować na wysokości poziomu górnej części skraplacza.
  • Odpowiedz

miezala5

2012-07-28, 20:55:28
Top użytkownik
Chyba sie skusze na to rozwiazanie!
A co tam!
UM w małym miescie jak troche kapnie to chyba Straż Pożarna nie przyjedzie!Wink
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

aminokwas

2012-07-29, 08:45:21
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):Czyli monoblog jest duży....
Wystarczająco duży, tak by zachowana była różnica poziomów do właściwego odpływu kondensatu.
miezala5 napisał(a):Chyba sie skusze na to rozwiazanie!
To po jakimś czasie napisz jak się sprawuje to rozwiązanie. Sama pojemność "tacki" w skraplaczu jest dość duża, więc co nie odparuje podczas pracy klimatyzatora, to ma szanse odparować również w pozostałym czasie (zakładam, że urządzenie nie będzie pracować 24h/dobę)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa