Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wrażliwość inverterów na przepięcia

7 Odpowiedzi, 5499 Wyświetleń

hary811

2012-08-07, 16:42:42
Użytkownik
Dostałem dzisiaj wezwanie do klimatyzatora fujitsu . Pani w sklepie po kilku moich pytaniach powiedziała ze ZE wyłaczył prąd i po ponownym załączeniu klimatyzacja przestała działac . Sprawdziłem jed.wew wszystko ok ale jed.zew a własciwie jego płyta padła. Moje pytanie brzmi jak bardzo wrażliwe sa urzadzenia klimatyzacyjne na przepięcia ?
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-08-07, 19:44:56
Top użytkownik
To wszystko zależy do jakiej instalacji elektrycznej podłączony jest klimatyzator.Jaj na wiosce u pani Gieni to mniej wytrzyma.Ale jak w bloku mieszkalnym lub w sieci handlowej to wytrzyma o wiele więcej.Instalatorzy powinni zwracać uwagę do jakiej sieci się podpinają mając odpowiednie uprawnienia.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

hary811

2012-08-07, 19:52:43
Użytkownik
Instalacja "niby nowa" ale jak rozebrałem maskownice rozdzielni to sie przeraziłem .
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-08-07, 19:58:29
Top użytkownik
hary811 napisał(a):Instalacja "niby nowa" ale jak rozebrałem maskownice rozdzielni to sie przeraziłem .
U Gieni?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

hary811

2012-08-07, 19:59:55
Użytkownik
Typowo pojade na wymiane płyty zrobi fotki Smile
  • Odpowiedz

popeye

2012-08-07, 20:40:51
Użytkownik
klimatolog napisał(a):To wszystko zależy do jakiej instalacji elektrycznej podłączony jest klimatyzator.Jaj na wiosce u pani Gieni to mniej wytrzyma.Ale jak w bloku mieszkalnym lub w sieci handlowej to wytrzyma o wiele więcej.Instalatorzy powinni zwracać uwagę do jakiej sieci się podpinają mając odpowiednie uprawnienia.
wbrew pozorom w miescie jest wiecej zasilaczy impulsowych i wzrost napiec pikowych bardziej zabojczych dla elektroniki. z drugiej strony zabezpieczenia elektroniki w inerterach powinno byc na to przygotowane.
im bardziej uklad jest skomplikowany tym bardziej narazony na awarie.
pozdro
  • Odpowiedz

Chris_W

2012-08-08, 05:41:36
Nowy użytkownik
Harmoniczne w sieci to nie problem, ale jeśli to robili "elektryki-fahofcy", to możliwe że poszło tam między- fazowe 400V (zamiast 230), a przed tym nic nie zabezpiecza. Wystarczy że przewód neutralny na chwile "stracił kontakt" - przez pozostałe urządzenia z innej fazy, pojawiło się wyższe napięcie.
Standartowo montowane na płytach głównych warystory - lecą z dymem i albo przepalą bezpiecznik albo nie przepalą. Szczególnie wrażliwa jest wszelka elektronika (przetwornice, zasilacze impulsowe, wszystko co ma kondensatory elektrolityczne na 400V)itp.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa