Martwi mnie dodatnia różnica po prawej stronie.Czy to ma funkcję grzania?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
|
Martwi mnie dodatnia różnica po prawej stronie.Czy to ma funkcję grzania?
Tak, ma funkcję grzania ale nie przełączałem go na grzanie
Dzisiaj zrobiłem jeszcze raz pomiary przy innych warunkach i parametry wyszły zupełnie inne było zdecydowanie chłodniej +20st., ciśn. ssania spadło do 7,8 Bar a tłoczenia do 18,5 Bar Temp. skraplania +29,3 st. Temp. parowania -1st. Temp. na wyjściu parownika +2,3st. czyli przegrzanie wynosi 3,3K Temp. na wyjściu skraplacza +23,1st. czyli dochłodzenie 6,2K w wyniku tych wszystkich zmian temperatura nawiewu spadła do 6,3st. momentami nawet do 5,9 czyli rękę juz dobrze mrozi zdaję sobie sprawę z tego że przy +20st. na zewnątrz nikt klimatyzatora nie będzie włączał za wyjątkiem chłodzenia pomieszczeń technicznych ale nie da się ukryć że warunki w jakich zachodzi proces skraplania mają duże znaczenie dla wydajności urzadzenia prosiłbym o jakieś sugestie dotyczące instalowania jednostek zewnętrznych
Czasami ciężko fachowo odpowiedzieć mając takie dane.Z Twoich danych wynika że temperatura czynnika wzrasta będąc coraz bliżej kapilary.A powinno być odwrotnie.Przepływ przez skraplacz jest o góry do dołu.A co Twoim zdaniem jest nie tak w tym układzie.Skoro posiadasz przyrząd do pomiaru to zapewne potrafisz wyciągnąć wnioski z pomiarów.Myślę że niepotrzebnie tracę czas.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-08-12, 16:57:05 przez klimatolog.)
Witam
Kolego Pokerstar nie robię wszystkich pomiarów równocześnie ponieważ nie są one mi potrzebne. Ty za to podajesz wiele zbędnych parametrów, do tego nie zmierzonych równocześnie co za tym idzie nie potrzebnych. Przy układnie chłodniczym klimatyzatorów split a w szczególności On/Off wystarczy przegrzanie par odczytane przed sprężarką. Do tego wystarczą metrowe przewody sond. Jeżeli potrzebował bym innych parametrów typu przegrzanie par za parownikiem kupił bym zestaw Testo z bezprzewodowymi sondami. No i wtedy jest zabawa ![]() Powiedz mi, po co i jak otrzymałeś parametr dochłodzenia? Skąd wiesz jaki powinien być prawidłowy? W jaki to zawór wyposażona jest twoja j.z.? Dołączam się do pytania, co widzisz nie tak po odczytanych przez siebie parametrach? Czego byś oczekiwał? Czy przeczytałeś dokładnie mój post nr. 19? Przeanalizowałeś umieszczone w nim dane. Wyciągnąłeś choć jeden wniosek. Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
Zgłupiałem.Bo pewne rzeczy powinny być podane w ciśnieniach.Jak temperatura parowania może być wyższa niż temperatura na wyjściu z parownika?Chyba że czynnik zaczyna odparowywać tam gdzie może z powodu obniżenia temperatury i ciśnienia czyli na końcu parownika.A część parownika pracuje jako skraplacz z powodu przepełnienia układu.Analizuję pierwsze parametry.Nawet gdyby układ był przepełniony czym sugerowałem się tym że człowiek obsługujący go w pierwszym poście ma pojęcie nad tym co robi to napiszę że temperatura skraplania powinna być niższa niż temperatura wyjścia czynnika ze skraplacza.Kolego jeśli podajesz dane na odcinkach to podawaj je w takich jednostkach w jakich je odczytałeś.Czy twój przyrząd posiada pomiar ciśnienia?Nie musisz tego przekładać na temperatury.Bo każdy doświadczony nie zmierzy przegrzania dwoma termometrami umieszczonymi na rurze ssącej i za zaworem rozprężnym mierząc różnicę.To nie chodzi o taką różnicę temperatur.Wykładnikiem w tym pomiarze jest ciśnienie przeniesione na temperaturę.Myślę że jesteś albo wielkim cwaniakiem albo wielce nie douczonym i zmobilizowanym serwisantem który otrzymał swój pierwszy przyrząd.On za ciebie nic nie naprawi.Musisz mu pomóc.
klimatolog napisał(a):Zgłupiałem.Bo pewne rzeczy powinny być podane w ciśnieniach.Jak temperatura parowania może być wyższa niż temperatura na wyjściu z parownika?Chyba że czynnik zaczyna odparowywać tam gdzie może z powodu obniżenia temperatury i ciśnienia czyli na końcu parownika.A część parownika pracuje jako skraplacz z powodu przepełnienia układu.Analizuję pierwsze parametry.Nawet gdyby układ był przepełniony czym sugerowałem się tym że człowiek obsługujący go w pierwszym poście ma pojęcie nad tym co robi to napiszę że temperatura skraplania powinna być Wyższa niż temperatura wyjścia czynnika ze skraplacza.Kolego jeśli podajesz dane na odcinkach to podawaj je w takich jednostkach w jakich je odczytałeś.Czy twój przyrząd posiada pomiar ciśnienia?Nie musisz tego przekładać na temperatury.Bo każdy doświadczony nie zmierzy przegrzania dwoma termometrami umieszczonymi na rurze ssącej i za zaworem rozprężnym mierząc różnicę.To nie chodzi o taką różnicę temperatur.Wykładnikiem w tym pomiarze jest ciśnienie przeniesione na temperaturę.Myślę że jesteś albo wielkim cwaniakiem albo wielce nie douczonym i zmobilizowanym serwisantem który otrzymał swój pierwszy przyrząd.On za ciebie nic nie naprawi.Musisz mu pomóc.Jak to kolega elektromechanik stwierdził ja jestem błaznem on rycerzem. Pozdrawiam i zapraszam do wyciągnięcia wniosków.Na twoje posty nie odpowiem do puki podane wyniki pomiarów nie będą podane w odpowiednich jednostkach.Jak np .Przegrzanie w układzie chłodniczym.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-08-13, 18:55:03 przez klimatolog.)
stefanbud napisał(a):Powiedz mi, po co i jak otrzymałeś parametr dochłodzenia? Skąd wiesz jaki powinien być prawidłowy? W jaki to zawór wyposażona jest twoja j.z.? O, kurczę widzę że rozpętałem prawdziwą burzę, spokojnie panowie wyciągnąłem wnioski i dzięki wam za cenne informacje przyznaję że nie wiem jaki powinien być prawidłowy parametr dochłodzenia przy kapilarze bo taki jest element rozprężny w tej j.z., dla przegrzania jest to 6-15 st. ale dla dochłodzenia nie wiem ale uważam że dochłodzenie czynnika jest ważne bo wtedy mamy gwarancję że za skraplaczem jest ciecz bo dochłodzić można tylko ciecz celowo wcześniej nie napisałem że na przewodzie cieczowym wlutowałem wziernik do obserwacji czynnika i w tym przypadku gdzie wydajność była żadna zbyt wiele cieczy to tam nie widziałem, przez parownik przechodziła trochę schłodzona para która się jeszcze trochę podgrzała po drodze, więc co tam miało odparować? proponuję skończyć chyba ten męczący już trochę wątek
Witam
Nie, wszystko w porządku. Fajnie że ktoś wychodzi po za ramy. Ja od małego lubiłem rozbierać zabawki i sprawdzać jak działają ![]() Pozdrawiam
A szukałeś gdzieś zadławień na obiegu? Te pomiary już na oko, są bez sensu.
PS: sprawdź też miernik na innym urządzeniu, czy też takie ciekawostki "wyłapuje".
Stefan i zapewne nie jeden motorek pasował do drugiej nie mieszcząc się w widełkach?Ale te lata nie profesjonalizmu oczywiście mamy za sobą.Szkoda że w tych latach nie było programów doboru.Czyżby lata naszego dzieciństwa nie są bardziej pouczające?Dzisiaj mądrale mają podane jak na tacy.Szanuję ludzi.Program Byniom jest fajny a oni nie wiedzą o co chodzi.
Wracam do tego tematu . Dla mnie ten przykład jest prosty. Spotkałem sie z nim kilka razy. Przy złym doborze przez producenta elementów klimatyzatora dochodzi do następującego zjawiska . Zbyt wysoka temperatura na zewnątrz, wysoka temeratura wewnątrz ( przynajmniej na starcie ) powoduje, że ciśniena skraplania i parowania są znacznie wyższe od tych przy których sprawność układu była by nominalna. Po przekroczeniu pewnego progu temperatury zewnętrznej - klimatyzator traci swoją sprawność - tak jakby miał zalepiony skraplacz. Najlepszym dowodem na to jest to co podał kolega Pokestar24 jak drugi pomiar : gdy temperatura na zewnątrz spadła - klimatyzator zaczął wzorcowo pracować . Kilka razy podczas serwisowania miałem od klientów wezwania że upał na zewnątrz ( np 38 stC) a klima nie chłodzi . Prostym sprawdzeniem przy tego typu usterce jest podłączenie manometrów i termometrów oraz spryskanie lub polanie skraplacza ( chlodnicy ) wodą . Od razu odzyska sprawnośc na kilka minut. Można oczywiscie przy wysokich temperaturach upuszczać czynnika a przy niższych dopuszczać , ale to oczywisty absurd.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-08-24, 16:42:11 przez jacek 64.)
jacek 64 napisał(a):Prostym sprawdzeniem przy tego typu usterce jest podłączenie manometrów i termometrów oraz spryskanie lub polanie skraplacza ( chlodnicy ) wodą . Od razu odzyska sprawnośc na kilka minut. Czyli niegłupim rozwiązaniem jest wypuszczenie kondensatu na skraplacz celem jego chłodzenia (i odparowania samego kondensatu), co było poruszane w innym wątku. W niewielkim stopniu powinno to usprawnić pracę układu w takich warunkach.
Nie jest to głupie rozwiązanie w upalnych dniach o ile klima ma działać tylko latem.Jeśli chodzi o serwerownie to pomysł jest szaleńczy zimą.
klimatolog napisał(a):pomysł jest szaleńczy zimą.Zgadzam się.
zimą nie da się niczego schłodzić wodą przy ujemnych temperaturach
Tak tak tu ewidentnie układ jest przepełniony czynnikiem, bądź zawór "leje". Wynika to z obliczeń przegrzania na podstawie danych podanych przez Ciebie w pierwszym poście kolego
Gacu napisał(a):Tak tak tu ewidentnie układ jest przepełniony czynnikiem, bądź zawór "leje". Wynika to z obliczeń przegrzania na podstawie danych podanych przez Ciebie w pierwszym poście kolegoWitam Może trochę, ale i tak uważam że kolega szukał dziury w całym. Mając różnice 20st. C między wlotem a wylotem z parownika można być zadowolonym. Standardowo klimy trzymają się różnicy 10-14st.C. Zapytał bym w takiej sytuacji czy czujniki są na miejscu? Pozdrawiam
|