Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

vrf toshiba problem z wentylatorem

11 Odpowiedzi, 10228 Wyświetleń

fazitech

2012-08-25, 12:59:39
Nowy użytkownik
witam wszystkich jak w temacie jest założony nowy wentylator jednostka się odpala prawidłowo po czym wywala wysokie ciśnienie brak reakcji z strony wentylatora na IPDU przychodzi napicie 127 v pytanie czy poszedł IPDU czy płyta zasilania wentylatora
  • Odpowiedz

gregorkoz

2012-08-25, 13:27:17
Nowy użytkownik
Jaki to model konkretnie?
Miałem dwa identyczne przypadki w modelu MMY MAP 1001 i była to taka mała płytka FAN IPDU.
Też w jednym przypadku wymieniłem silnik wentylatora i okazało się że to i tak płytka była uwalona.
  • Odpowiedz

fazitech

2012-08-25, 13:56:04
Nowy użytkownik
model MMY MAP 0601 elektronika ta sama , tylko ze po teście samego wentylatora pojawia się błąd p22 03 czyli awaria silnika wentylatora a przypomnę ze wentylator jest nowy
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-08-25, 14:01:47 przez fazitech.)
  • Odpowiedz

gregorkoz

2012-08-25, 14:48:22
Nowy użytkownik
To tym bardziej wymień nawet się nie zastanawiaj.Miałem ten sam błąd P22.....
  • Odpowiedz

fazitech

2012-08-25, 18:45:36
Nowy użytkownik
a wiesz możne za co jest odpowiedzialna ta płytka ?
  • Odpowiedz

gregorkoz

2012-08-25, 18:59:39
Nowy użytkownik
nie mam zielonego pojęcia. nie jestem elektronikiem.posiadam wiedzę ogólną na temat elektroniki.
rozebrałem taką płytke z ciekawości są tam jakieś triaki czyli jest to element odpowiedzialny za regulacje napięcia na wentylator coś ala regulator skraplania.
  • Odpowiedz

fazitech

2012-08-25, 20:18:01
Nowy użytkownik
dzięki zamówię płytkę i dam znać jak poszło
  • Odpowiedz

tommatiz

2012-08-26, 19:08:32
Moderator
Witam. W 99% przypadkach P 22 to nie silnik jak mówi kod błędu a płytka elektroniczna. Zresztą w pewnych modelach MMY MAP to błąd fabryczny i częste usterki tych płyt. Pzdr
  • Odpowiedz

fazitech

2012-08-27, 11:56:28
Nowy użytkownik
ok tylko o jaka płytkę chodzi bo są dwie fan IPDU oraz fan power supply , ok przeczytałem bez zrozumienia jak napisałeś tommatiz "płytka elektroniczna" czyli fan IPDU
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-08-27, 12:00:40 przez fazitech.)
  • Odpowiedz

tommatiz

2012-08-27, 19:40:23
Moderator
Kolego jak masz błąd P 22 i masz dokumentację techniczną to tam jest napisane co oznacza dany kod a pod tym kodem jak ja to nazywam w choinkowym opisie krok po kroku tłumaczą co sprawdzić i co będzie do wymiany. Zresztą w modelach Toshiby w jednostkach zewnętrznych praktycznie mówiąc nie padają silniki wentylatorów czy to sa małe jednostki czy duże. Wymieniaj płytkę i wszystko powinno zagrać. Masz DTR to tego modelu? Pzdr
fazitech napisał(a):ok tylko o jaka płytkę chodzi bo są dwie fan IPDU oraz fan power supply , ok przeczytałem bez zrozumienia jak napisałeś tommatiz "płytka elektroniczna" czyli fan IPDU
  • Odpowiedz

jack63

2012-08-28, 12:07:24
Zaawansowany użytkownik
Sprawdź jeszcze kondensator silnika wentylatora o ile jest to silnik indukcyjny jednofazowy.
Kondensatory padają jak muchy. Miewają 0 uF lub wyraźnie mniej niż jest na nich napisane.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa