Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chłodzenie w ujemnych temperaturach

31 Odpowiedzi, 23759 Wyświetleń
1 2 Dalej

nijuniro

2012-09-16, 18:53:50
Użytkownik
Witam

Chciałbym przenieść skraplacz klimatyzatora ON/OFF z poddasza na dach.
Klimatyzator działa w trybie chłodzenia przez cały rok.

Czy będzie spełniał swoją funkcję w temperaturach rzędu -20 ??
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-16, 18:58:09
Top użytkownik
Nie rób mu tego skoro sobie radził latem w tych warunkach,
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

nijuniro

2012-09-16, 21:03:14
Użytkownik
klimatolog napisał(a):Nie rób mu tego skoro sobie radził latem w tych warunkach,

Poddasze zostało zaadoptowane więc to jest konieczność. Pytam tylko o ewentualne konsekwencje.
Może zamiana na INVERTER ?
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-09-16, 21:22:04
Moderator
A może regulacja temperatury/ciśnienia skraplania wystarczy?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

nijuniro

2012-09-17, 05:19:44
Użytkownik
a dokładniej ? może jakieś wartości
  • Odpowiedz

miezala5

2012-09-17, 07:04:30
Top użytkownik
Musisz założyć regulator obrotów wntylatora jednostki zewnetrznej w zaleznosci od temp.skraplacza!
Jak bedzie zimno wentylator nie bedzie chodzil i czynnik nie bedzie sie przechładzał i nie bedzie ci zalewalo i niszczylo sprezarki!Jak jeszcze dodasz grzalke karteru sprezarki to juz bedziesz mial kompletny zestaw zimowy do on/offa! Koszt jakies 300 netto jezeli sam zrobisz!
  • Odpowiedz

awax

2012-09-17, 07:42:39
Top użytkownik
miezala5 napisał(a):Musisz założyć regulator obrotów wntylatora jednostki zewnetrznej w zaleznosci od temp.skraplacza!
Jak bedzie zimno wentylator nie bedzie chodzil i czynnik nie bedzie sie przechładzał i nie bedzie ci zalewalo i niszczylo sprezarki!Jak jeszcze dodasz grzalke karteru sprezarki to juz bedziesz mial kompletny zestaw zimowy do on/offa! Koszt jakies 300 netto jezeli sam zrobisz!

Regulator obrotów owszem,ale nie dlatego że czynnik mógłby zalewać sprężarkę.
  • Odpowiedz

nijuniro

2012-09-17, 09:23:26
Użytkownik
a przy jakiej temp powinien wyłączyć się wentylator skraplacza ? rozumiem ze wspominany regulator ma jakiś termostat.
  • Odpowiedz

hary811

2012-09-17, 16:08:50
Użytkownik
buderman sc4
  • Odpowiedz

nijuniro

2012-09-17, 16:17:15
Użytkownik
hary811 napisał(a):buderman sc4

Wyprzedziłeś mnie bo kilka godzin się za czymś takim rozglądałem.

Ma ktoś sprawdzone wartości parametrów tego sterownika dla czynnika R410 ?
Chodzi mi szczególnie o temp. skraplania oraz temp. alarmową
  • Odpowiedz

miezala5

2012-09-17, 17:28:41
Top użytkownik
awax napisał(a):
miezala5 napisał(a):Musisz założyć regulator obrotów wntylatora jednostki zewnetrznej w zaleznosci od temp.skraplacza!

Regulator obrotów owszem,ale nie dlatego że czynnik mógłby zalewać sprężarkę.

a dlaczego?
  • Odpowiedz

awax

2012-09-17, 17:38:29
Top użytkownik
Po prostu czynnik zostanie skroplony przy niskim ciśnieniu i zmniejszy się znacznie wydajność z uwagi na małą różnicę ciśnień.Niewielka ilość czynnika trafiającego do parownika odparuje bez problemu przed sprężarką.
Oczywiście pomijam ewentualne zadziałanie zabezpieczeń typu LP czy przegrzania o ile by były zainstalowane.Również w przypadku z zaworem TZR maksymalne otwarcie nie załatwi sprawy.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-17, 18:06:15
Top użytkownik
Po prostu masowy przepływ w czasie się zmniejszy,A wydajność ssania jest wyższa niż może podać czynnika zawór z powodu zbytniego przechłodzenia czynnika.Najtańszym zestawem jest presostat zamontowany na skraplaczu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-17, 18:09:46 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-17, 18:35:34
Top użytkownik
crocens napisał(a):"Po prostu masowy przepływ w czasie się zmniejszy" - przepływ masowy jest z definicji określany w czasie, a tak to prawda.

"A wydajność ssania jest wyższa niż może podać czynnika zawór z powodu zbytniego przechłodzenia czynnika." - a co jeżeli czynnik jest mocno przechłodzony pod wysokim ciśnieniem? Wink Bądzmy precyzyjni, spadek wydajności następujący w konsekwencji spadku przepływu masowego nie bierze się z przechłodzenia czynnika tylko ze spadku ciśnienia po stronie tłocznej. Należy dodać, iż w chłodnictwie istnieją systemy które z tym spadkiem sobie bardzo dobrze radzą a praca przy mniejszej różnicy ciśnień generuje oszczędności.
A ciągła praca wentylatora skraplacza w warunkach srogo zimowych nie powoduje spadku ciśnienia po stronie tłocznej?Moim zdaniem istnieje zależność pomiędzy spadkiem temperatury i ciśnienia tłoczenia a pomiędzy ciśnieniem i temperaturą przechłodzenia czynnika i pomiędzy odpowiednim powrotem oleju do sprężarki.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-17, 18:43:52 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

awax

2012-09-17, 18:53:57
Top użytkownik
crocens napisał(a):Tak, chodzi mi tylko o numenklaturę.
A jako kontr przykład skraplacz z regulacją obrotów i rurociąg poprowadzony 40m na dworze bez izolacji, element dławiący przy parowniku.
W zimę będzie wysokie ciśnienie i mocne przechłodzenie. Efekt? Możliwe podlewanie sprężarki ciekłym czynnikiem, zgodzimy sie? Wink
Nie do końca,od tego jest "element dławiący żeby nie podlewało.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-17, 18:55:39
Top użytkownik
crocens napisał(a):Tak, chodzi mi tylko o numenklaturę.
A jako kontr przykład skraplacz z regulacją obrotów i rurociąg poprowadzony 40m na dworze bez izolacji, element dławiący przy parowniku.
W zimę będzie wysokie ciśnienie i mocne przechłodzenie. Efekt? Możliwe podlewanie sprężarki ciekłym czynnikiem, zgodzimy sie? Wink
Jesli zawór jest termostatyczny to nie.Jeśli automatyczny lub kapilara to się zgadzam.
  • Odpowiedz

awax

2012-09-17, 19:00:18
Top użytkownik
Chyba trochę za bardzo rozbudowaliśmy temat?
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-17, 19:07:25
Top użytkownik
Jednym z nich zapewne wilgoć?
  • Odpowiedz

awax

2012-09-17, 19:08:39
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Jednym z nich zapewne wilgoć?
Może zrobimy "tydzień bez wojen"?
  • Odpowiedz

nijuniro

2012-09-17, 20:03:22
Użytkownik
A może po prostu wrócimy do sedna i ktoś mi podpowie jak najlepiej skonfigurować ten regulator Smile

Interesują mnie optymalne nastawy dla czynnika R410
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-17, 20:11:35
Top użytkownik
nijuniro napisał(a):
klimatolog napisał(a):Nie rób mu tego skoro sobie radził latem w tych warunkach,

Poddasze zostało zaadoptowane więc to jest konieczność. Pytam tylko o ewentualne konsekwencje.
Jażeli masz możliwość zaproponuj invertera.Ma profesjonalny system równowagi cieplnej.Wbrew pozorom dziwię się ludziom preferującym on -off do takich układów twierdząc że się nie nadają do tego celu.Zaciekawiające jest to że niedługo on-off znikną całkowicie z rynku klimatyzatorów.Ciekawe kto napędza tą bzdurę o ich nie nadających się właściwościach do zastosowania do pracy całorocznej w trybie chłodzenia?.Zapewne ci co mają zbyt duże zapasy magazynowe on- off. do nich dedykowane zestawy zimowe.Inne rodzaje krytyki są przynajmniej dla mnie bzdurą totalną.I mam świadomość że niektóre firmy w przetargach wygrywają proponując towar z wyczerpania zapasów wprowadzając klienta świadomie w błąd że dobrze robi bo to co stare jest najlepsze.
  • Odpowiedz

nijuniro

2012-09-17, 20:16:04
Użytkownik
ON/OFF-y są juz istniejącymi jednostkami.
INVERTERY dokładam. Są nimi LG ECONO 2,6 kW
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-09-17, 20:41:25
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):
nijuniro napisał(a):

Jażeli masz możliwość zaproponuj invertera.Ma profesjonalny system równowagi cieplnej.Wbrew pozorom dziwię się ludziom preferującym on -off do takich układów twierdząc że się nie nadają do tego celu.Zaciekawiające jest to że niedługo on-off znikną całkowicie z rynku klimatyzatorów.Ciekawe kto napędza tą bzdurę o ich nie nadających się właściwościach do zastosowania do pracy całorocznej w trybie chłodzenia?.Zapewne ci co mają zbyt duże zapasy magazynowe on- off. do nich dedykowane zestawy zimowe.Inne rodzaje krytyki są przynajmniej dla mnie bzdurą totalną.I mam świadomość że niektóre firmy w przetargach wygrywają proponując towar z wyczerpania zapasów wprowadzając klienta świadomie w błąd że dobrze robi bo to co stare jest najlepsze.
Witam

Wiesz dlaczego ceni się On/Offy w miejscach gdzie muszą pracować w systemie całorocznym, ponieważ są to proste urządzenia posiadające minimum elektroniki, są proste w diagnozowaniu i tanie w naprawie. Po uzupełnieniu w zestaw do pracy całorocznej świetnie sobie radzą z ujemnymi temperaturami. Inwertery nie wszystkie nadają się do pracy całorocznej, niektórzy producenci po prostu blokują możliwość pracy poniżej zera w trybie chłodzenia i wtedy trzeba kombinować... Porównaj cenę wymiany płyty głównej On/Offa i Inwertera.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

jack63

2012-09-17, 21:01:19
Zaawansowany użytkownik
Popieram. W całej rozciągłości. Miałem potyczkę z inverterem zamontowanym nad drzwiami w małym budynku masarni na placu targowym. Drzwi zima-lato otwarte bo klienci nie wejdą! Chcieli przy -10 grzać. Klimatyzator włączał się ruszał wentylator jed. wew i potem sprężarka. Następnie po chwili zatrzymywało się wszystko i zgłaszało jakiś błąd (sorry nie pamiętam numeru). Chodziło o to że automatyka stwierdzała brak osiągnięcia temp. skraplacza (j. wew) i zatrzymywała pracę sprężarki po kilku próbach wachlowania obrotami went. wew.
Ktoś wcześniej próbował oszukać automatykę odsuwając czujkę temp. od wymiennika j. wew. Na próżno. Temat nie do przeskoczenia bez szczegółowych informacji producenta i przeprogramowania procesora. Skończyło się na ... ON-OFF'ie !!! I co ? Działa i klient zadowolony jako tako. Choć w jego wypadku klimatyzator to pomyłka (drzwi otwarte!). Także nie zawsze super hiper jest OK. Zależy od sytuacji.
Natomiast w serwerowni inverter powinien być OK. Choć na dłuższą metę i przy większych mocach lepiej w zimie (poniżej zera) wymienić powietrze na filtrowane zewnętrzne. Ale centralka i filtry kosztują, więc większość zostaje przy klimatyzatorze.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-17, 21:01:20
Top użytkownik
Grzegorz wystarczy przeciąć odpowiednią zworkę.Era prostoty się kończy.Tanie nie będą bo będą zabytkowe.Nie pozdrawiam bo to nie lingwistyczne stwierdzenie.Nie wiem kogo pozdrawiam.Ja jestem kobietą a ty mnie pozdrawiasz.Co na to twoja żona?
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa