Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja absorpcyjna w samochodzie

5 Odpowiedzi, 7726 Wyświetleń

kysio

2006-06-13, 06:52:27
Nowy użytkownik
Witam wszystkich, jestem pierwszy raz na tym forum proszę o wyrozumiałość i zainteresowanie takim tematem, który umieściłem także na forum klimatyzacji samochodowej.

Miałbym takie zadanie dla ludzi znających się na rzeczy. Chodzi mi o rozważenie możliwości skonstruowania klimatyzacji samochodowej opartej na chłodziarce absorpcyjnej. Założenia wydaje mi się że powinny być takie: Ciepło napędowe pobierane z układu chłodzenia silnika auta (podłączenie pomiędzy termostatem a chłodnicą), moc chłodnicza ok. 0,5kW, akceptowalne gabaryty, bezpieczeństwo, zbudowana z materiałów dostępnych na rynku.
Bardzo bym prosił o spostrzeżenia, uwagi na temat samej koncepcji jak i szczegółów takiej budowy. Ja przyznam się że znawcą tych zagadnień nie jestem (tylko troszeczkę teorii), orientuję się jedynie że takie układy funkcjonują jako zespoły centralnej klimatyzacji budynków lub małe lodówki.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Dr Carrier

2006-09-26, 10:21:36
Nowy użytkownik
Kiedyś słyszałem coś na ten temat. sprawa oczywiście gdzieś odeszła na plan dalszy. dotarłem nawet do szczątkowych informacji na ten temat. z tego co pamiętam sprawą swego zajmowały się pewne osoby na Politechnice w Łodzi. Chodziło o alternatywne układy do klimatyzacji samochodowej. Uważam że temat jest ciekawy postaram się coś odkopać w tym temacie.
Zapraszam do pracy nad tym zagadnieniem. Temat jest ciekawy>
pozdrawiam
  • Odpowiedz

przyszly_student

2006-12-11, 20:31:19
Nowy użytkownik
WItam wszystkich miłośników klimatyzacji, mam małe pytanie jakie czynniki chłodnicze stosuje sie w absorpcyjnych urządzeniach chłodniczych, poprosze o wszystkie możliwe...z gory dziekuje i pozdrawiam
  • Odpowiedz

przyszly_student

2006-12-12, 13:25:02
Nowy użytkownik
witam, dziekuje za pomoc, mam jeszcze male pytanko odno
  • Odpowiedz

przyszly_student

2006-12-12, 13:26:53
Nowy użytkownik
pytanko odnosnie zrodla, czy w tym podreczniku dosyc obszernie opisane sa wlasciwosci tych czynnikow, nie mam narazzie dostepu do tego tytulu stad tez moje pytanie .. oczywiscie chodzi o "technika chlodnicza" Hans-Jurgen ULLRICH
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa