Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Chłodzenie w ujemnych temperaturach

31 Odpowiedzi, 23761 Wyświetleń
Wstecz 1 2

klimatolog

2012-09-17, 21:16:25
Top użytkownik
jack63 napisał(a):Popieram. W całej rozciągłości. Miałem potyczkę z inverterem zamontowanym nad drzwiami w małym budynku masarni na placu targowym. Drzwi zima-lato otwarte bo klienci nie wejdą! Chcieli przy -10 grzać. Klimatyzator włączał się ruszał wentylator jed. wew i potem sprężarka. Następnie po chwili zatrzymywało się wszystko i zgłaszało jakiś błąd (sorry nie pamiętam numeru). Chodziło o to że automatyka stwierdzała brak osiągnięcia temp. skraplacza (j. wew) i zatrzymywała pracę sprężarki po kilku próbach wachlowania obrotami went. wew.
Ktoś wcześniej próbował oszukać automatykę odsuwając czujkę temp. od wymiennika j. wew. Na próżno. Temat nie do przeskoczenia bez szczegółowych informacji producenta i przeprogramowania procesora. Skończyło się na ... ON-OFF'ie !!! I co ? Działa i klient zadowolony jako tako. Choć w jego wypadku klimatyzator to pomyłka (drzwi otwarte!). Także nie zawsze super hiper jest OK. Zależy od sytuacji.
Natomiast w serwerowni inverter powinien być OK. Choć na dłuższą metę i przy większych mocach lepiej w zimie (poniżej zera) wymienić powietrze na filtrowane zewnętrzne. Ale centralka i filtry kosztują, więc większość zostaje przy klimatyzatorze.
Przed podjęciem potyczki warto zapoznać się z przeciwnikiem a przynajmniej z dokumentacją serwisową.Zworka jest do przecięcia dla ludzi godzących się na zerwanie warunków gwarancji podobnie jak zamontowanie zestawu zimowego.Tylko w tym pierwszym przypadku robimy to za darmo tracąc gwarancję.Nie będę podawał szczegółów.Bo admin jest czujny na reklamy.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

miezala5

2012-09-17, 21:37:23
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):
nijuniro napisał(a):
klimatolog napisał(a):Nie rób mu tego skoro sobie radził latem w tych warunkach,

Poddasze zostało zaadoptowane więc to jest konieczność. Pytam tylko o ewentualne konsekwencje.
Może zamiana na INVERTER ?
Jażeli masz możliwość zaproponuj invertera.Ma profesjonalny system równowagi cieplnej.Wbrew pozorom dziwię się ludziom preferującym on -off do takich układów twierdząc że się nie nadają do tego celu.Zaciekawiające jest to że niedługo on-off znikną całkowicie z rynku klimatyzatorów.Ciekawe kto napędza tą bzdurę o ich nie nadających się właściwościach do zastosowania do pracy całorocznej w trybie chłodzenia?.Zapewne ci co mają zbyt duże zapasy magazynowe on- off. do nich dedykowane zestawy zimowe.Inne rodzaje krytyki są przynajmniej dla mnie bzdurą totalną.I mam świadomość że niektóre firmy w przetargach wygrywają proponując towar z wyczerpania zapasów wprowadzając klienta świadomie w błąd że dobrze robi bo to co stare jest najlepsze.

Inverter lubi sie wyłączyć przy wikszym minusie na dworze w trybie chłodzenia!
Wtedy w serwerowni robi sie cieplo i jest zadyma!Smile
Nie wiem od czego to zalezy ale jedne sie zatrzymaja przy -10 a drugie przy -20C?
Założyłem kilka LG Inverter do serwerowni i styczen luty w gorach w tym roku chodzily a bylo zimno wiec roznie to bywa!
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-17, 21:55:03
Top użytkownik
Pisałem o zworkach.LG to posiadają.Dlaczego jesteś upierdliwy?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

miezala5

2012-09-17, 22:37:21
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Pisałem o zworkach.LG to posiadają.Dlaczego jesteś upierdliwy?
Sory moze czegos nie zalapalem!
Urodziny dzisiaj mam i roche wina wypilem!Smile
Sory!

p.s juz wczoraj mialem!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-17, 22:38:31 przez miezala5.)
  • Odpowiedz

miezala5

2012-09-17, 22:39:30
Top użytkownik
miezala5 napisał(a):
klimatolog napisał(a):Pisałem o zworkach.LG to posiadają.Dlaczego jesteś upierdliwy?
Sory moze czegos nie zalapalem!
Urodziny dzisiaj mam i roche wina wypilem!Smile
Sory!

p.s juz wczoraj mialem!

p.s i w zyciu nie bylem upierdliwy!
  • Odpowiedz

Shitashii

2012-09-17, 23:36:36
Moderator
Sto lat, sto lat. Sto lat, sto lat niechaj żyje nam! ...

... a kto z nami nie wypije....
Big Grin
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa