Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

problem z gree

20 Odpowiedzi, 17678 Wyświetleń

europejczyk

2013-01-01, 10:26:43
Użytkownik
koledzy Gree
mam problem w maju zamontowałem podsufitowy 14 kw on/off
jakies 2 miesiace temu zaczeło mi przymardzac na parowniku ciśnienie na ssacej spada ponizej cisnienia pracy.
wyłączyłem klimatyzacje jak spadło do 1,5B. w jed.zew. jest płytka i diody czerwona i zielona obie migaja
czujki w jed. zew reaguja na temperature zmienia sie opór czujek.Zauwazyłem jeszcze że wentylatory skraplacza chodza na maxymalnych obrotach.podejrzewam iz wina sa wentylatory zbyt schładzaja czynnik tylko co jest przyczyna
  • Odpowiedz

monterod2002

2013-01-01, 12:32:15
Zaawansowany użytkownik
Zestaw zimowy posiada?
pozdrowionka
Być człowiekiem oznacza mieć wątpliwości i mimo to iść dalej swoją drogą. /Paulo Coelho/
  • Odpowiedz

bartekw

2013-01-02, 16:34:50
Zaawansowany użytkownik
jakie jest cisnienie postronie tlocznej?zakladam ze wykluczyles nieszczelnosc ukladu. mialem jakis czas temu podobny problem i okazalo sie ze bylo zatkane tloczenie.
  • Odpowiedz

europejczyk

2013-01-02, 20:31:28
Użytkownik
dziwi mnie że przez pół roku było dobrze i nie było tego objawu jeśli by była załamana rura to by chyba od początku problem wystepował.Być może się myle.
  • Odpowiedz

bartekw

2013-01-02, 21:08:10
Zaawansowany użytkownik
nie koniecznieSmile nowe silne urzadzonko jesli jest przygieta to nie od razu sie rozwali calosc. pytanie kto uruchamial i czy wykonal wszystkie pomiary. moze odpoczatku bylo cos na rzeczy. pozatym nie tylko rurka musi byc zagieta. masz jeszcze elementy rozprezne zawor czwordrozny czy filtr. spopr niewiadomych.
  • Odpowiedz

bodzio

2013-01-04, 18:45:29
Zaawansowany użytkownik
Też kiedyś miałem taki problem w nowych klimatyzatorach 6kw okazało się że przyczyną był niewłaściwie zamontowany czujnik temperatury parownika moim zdaniem wada fabryczna. problem występował w każdej 6kw
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-04, 19:09:09
Top użytkownik
Członek KCICHIK a co mówią inni?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-01-04, 20:16:12
Użytkownik
Miałem wyjazd do podobnego uszkodzenia.
Nowa instalacja raz działa a raz nie i nikt nie wie o co chodzi... Instalator nie odbiera tel.
Powodem była wilgoć w układzie,chłopaki nie miały pompy próżniowej
Podmarzał element dławiący a sprzyjała temu pora roku(zima) i brak zestawu zimowego
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-01-05, 08:00:19
Zaawansowany użytkownik
Zakładając że posiadasz dostateczną wiedzę aby prawidłowo zamontować klimatyzator proponuję zacząć od najprostszych i najbardziej oczywistych przyczyn 1 w maju temp zewnętrzne były o wiele wyższe niż miesiąc temu więc układ pracował poprawnie w grudniu temp. spadły więc i ciśnienie w układzie spadło jeżeli układ ma pracować w zimie musisz zamontować regulator obrotów wentylatora . Fabrycznie Gree mogą pracować do -5 st. 2 może również być niewielki wyciek czynnika 3 rurociąg dość długi a ty nie dodałeś czynnika .Pozdrawiam
  • Odpowiedz

bartekw

2013-01-05, 15:44:03
Zaawansowany użytkownik
plynna regulacja obrotami wentylatora nie jest elementem zestawu calorocznego?
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-01-05, 16:42:07
Zaawansowany użytkownik
Zestaw całoroczny nie jest wyposażeniem fabrycznym należy go zamontować w przypadku jeżeli klimatyzator ma działać również w zimie . Zapomniałem o najważniejszym w takim przypadku należy zacząć od sprawdzenia filtrów i sprawdzić czy jednostka ww nie jest brudna ale jest to tak oczywiste że chyba nie trzeba o tym przypominać
  • Odpowiedz

bartekw

2013-01-05, 18:10:11
Zaawansowany użytkownik
jest cala gama klimatyzatorów które posiadaja "fabryczny" zestaw caloroczny. moje pytanie dotyczylo raczej watku europejczyka który napisal "Zauwazyłem jeszcze że wentylatory skraplacza chodza na maxymalnych obrotach" co sugeruje plynna(taktowana) prace wentlatorów. do szczescia w modelu GUHN48NM3AO o którym mowa brakuje grzałki spreżarki, ale zasady jej dzialania i zastosowania nie trzeba zapewne tlumaczyc, wiec nie moze wplywac na taka prace urzadzenia.
  • Odpowiedz

bartekw

2013-01-05, 18:12:10
Zaawansowany użytkownik
do tego nalezy dodac iz gree w tych podstropowkach standardowo posiada sterownik scienny i funkcje samodiagnozy, tak wiec wykazuje uszkodzenia roznych podzespołów.
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-01-05, 18:37:10
Zaawansowany użytkownik
Montuję około 40 szt gree rocznie różnych modeli są to proste i nie zawodne klimy do tej pory miałem usterki w kasetonie zimny lut w płytce agregatu nie załączał wentylator za każdym razem i w splicie padła płytka z diodami no i 1 wentylator w agregacie nie spotkałem gree z funkcją całoroczną ale może i są nie wiem objawy o których mowa występują dość często i ja zaczynam od sprawdzenia filtrów i mycia jednostki ww 80% przypadków pomaga reszta to wyciek gazu i nic więcej mowa tu o jednostkach jeszcze na gwarancji
  • Odpowiedz

europejczyk

2013-01-05, 18:42:05
Użytkownik
witam model GUHN48NM3AO posiada regulacje obrotów jak i grzałke sprężarki na sterowniku nie wyświetlaja sie żadne błędy.Obroty wentylatorów za wysokie (przechłodzoby czynnik )moim zdaniem poszła płydka,wina obrotów wentylatorów dlatego nie pokazuje błędów.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-01-05, 18:50:08 przez europejczyk.)
  • Odpowiedz

bartekw

2013-01-05, 18:45:22
Zaawansowany użytkownik
oczywiscie, zgadzam sie z Toba, po prostu zakładam ze załozyciel tematu przeprowadzil standardowe procedury jak czyszczenie jednostekSmile jakos na poczatku spytalem o cisnienie tłoczenia co by mocno pomoglo no ale pozostalo ono bez odpowiedziSmile)
  • Odpowiedz

bartekw

2013-01-05, 18:48:11
Zaawansowany użytkownik
mozliwe, ale bylaby to dosc nietypowa awaria, jesli uszkodzeniu ulegla plytka to czemu wszystko inne dziala? a masz tam jakies dipy do regulacji tych obrotów?
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-01-05, 18:53:37
Zaawansowany użytkownik
Można by sprawdzić czujkę czy dobrze odczytuje temperaturę skraplacza
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-05, 18:59:48
Top użytkownik
europejczyk uruchom układ i podłącz manometry.Jeżeli ciśnienie ssania spadnie poniżej normy odłącz elektrycznie wentylator skraplacza.Obserwój wskazania manometrów.Jeżeli po wyłączeniu napięcia nie będzie podnosić się ciśnienie ssania to masz problem mechaniczny.Jesli będzie się podnosić to masz problem z regulacją ciśnienia skraplania.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-01-05, 20:01:40
Zaawansowany użytkownik
Piszesz że ciśnienie ssania 1,5 bara czy w tym czasie parownik był zamrożony? Spróbuj odtaić parownik przełączając na grzanie i po odtajeniu zmierzyć ciśnienie 1,5 bara nawet przy maksymalnych obrotach wentylatora to za niskie może wskazywać na ubytek czynnika płytkę ja zostawiłbym w spokoju
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa