Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Daikin VRV III poważny problem

14 Odpowiedzi, 17855 Wyświetleń

rdcklima

2013-01-05, 15:59:32
Nowy użytkownik
Urządzenie z 14 jednostkami wew. przy funkcji grzania zaszrania sie jednostka zew,tryb odszraniania urządzenie przeprowadza,czujki i elektrozawory oraz zawory rozprężne ok.dobiłem 13kg gazu bo tylko to mi przyszło do głowy ale dalej jest słabo.pomocy... dzięki za każdą podpowiedz.
Dodam ,że nie ma żadnego błędu,nie ma go nawet po teście.
  • Odpowiedz

awax

2013-01-05, 16:28:33
Top użytkownik
Dobiłeś13 kg.???a dlaczego nie 17 albo 4 ???
Z tego co napisałeś można jedynie zgadywać.
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-01-05, 16:47:11
Użytkownik
awax napisał(a):Dobiłeś13 kg.???a dlaczego nie 17 albo 4 ???
Z tego co napisałeś można jedynie zgadywać.

ponieważ 12 litrowa butla tankowana jest 12,7 kg 134A po zaokrągleniu daje...
  • Odpowiedz

rdcklima

2013-01-05, 17:24:59
Nowy użytkownik
dałem ok 13 kg przerwaliśmy napełnianie i sprawdzamy co się dzieje...
  • Odpowiedz

bartekw

2013-01-05, 18:17:27
Zaawansowany użytkownik
daikin jest na r410aBig Grin wprowadz go w funkcje autouzupelniania czynnika, jesli bedzie chcial to sobie dobierze. faktycznie za malo informacji podajesz... jak mamy pomoc? zgadywac?
  • Odpowiedz

rdcklima

2013-01-05, 18:33:01
Nowy użytkownik
Zgadza się urządzenie na 410 Klimatyzator nie dokończył napełniania automatycznego.Przerwaliśmy mu napełnianie z uwagi na ilość czynnika. w całym układzie przy uruchomieniu było 20 kg.czyli wychodziłoby na to że do naszej interwencji pozostało go w układzie jakieś 7 kg .(realne bo coś mi tu nie gra)?
  • Odpowiedz

bartekw

2013-01-05, 18:38:56
Zaawansowany użytkownik
oczywiscie ze realne. ale jesli tak jest to macie nieszczelny uklad i wyrzuciliscie w bloto 13kg czynnika. vrv3 ma bardzo duza tolerancje na ilosc czynnika i mozecie gosmialo przeladowac np 15 kg jak i moze miec 15 kg niedoboru i jeszcze nie bedzie wykazywal bledów. najlepiej gdybyscie odzyskali teraz czynniki zobaczyli ile go jest faktycznie w ukladzie i dopiero wtedy mozna myslec co dalej.
  • Odpowiedz

rdcklima

2013-01-05, 18:52:25
Nowy użytkownik
Jakie są szanse, że jednak nie jest to problem związany z brakiem czynnika a z czymś zupełnie innym?I jeśli tak to z czym??? gdzie szukać przyczyny??
  • Odpowiedz

bartekw

2013-01-05, 18:57:11
Zaawansowany użytkownik
a tak szczerze, przeprowadziles autouzupelnianie czynnika czy po prostu podpiąles butle i ladowales?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-05, 19:08:11
Top użytkownik
A co jest problemem?A jakie temperatury panują w pomieszczeniach odbierających ciepło od tego urządzenia?Czy problem istnieje?Jeżeli się odszrania to chyba dobry efekt.Gorzej jak się odszrania w przypadku czystego parownika.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-01-05, 19:11:25 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

rdcklima

2013-01-05, 19:41:41
Nowy użytkownik
prowadziłem autouzupełnianie ,ale zapomniałem powiedzieć ,że znajdujemy się na Mazurach a tu mamy niskie temp.zew. mimo pełnej butli 25 kg to ciśnienie lipne i ciężko idzie do klimy .auto sie przerywa i tyle .Pochłoneła 15 i włączyliśmy ją na grzanie na noc ,rano zobaczymy co dalej.W pomieszczeniach ,a tu mowa o domkach drewnianych jak wychodziliśmy z obiektu to była jakieś 18 a nastawy na pilotach po 22.klima zaszroniła lekko i jakoś daje narazie ,ale już kilka dni temu mieliśmy podobną sytuacje wieczorem ok ,a rano jak bałwanek.
dziś dopiero dobiliśmy 410.Pytam bo sprawdziliśmy już chyba wszystko,i aż się boje tam jutro pojechać i co zastane po całej nocy pracy.
  • Odpowiedz

bartekw

2013-01-05, 19:52:22
Zaawansowany użytkownik
to nic ze zimno.po prostu opalarka grzejcie butle z czynnikiemSmile jesli zasysa na autouzupelnianiu to przykro mi macie nieszczelnosc. oczywiscie pod warunkiem ze byl doladowany czynnik przy uruchomieniu,ale 15 kg to sporo....
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-01-07, 16:28:08
Moderator
rdcklima napisał(a):(...) ale zapomniałem powiedzieć ,że znajdujemy się na Mazurach a tu mamy niskie temp.zew.

(...)klima zaszroniła lekko i jakoś daje narazie ,ale już kilka dni temu mieliśmy podobną sytuacje wieczorem ok ,a rano jak bałwanek.
dziś dopiero dobiliśmy 410.Pytam bo sprawdziliśmy już chyba wszystko,i aż się boje tam jutro pojechać i co zastane po całej nocy pracy.
1. Ta niska temperatura to ile? +2 ? Jak będzie na minusie to może nie będzie tak szronić. Macie dużą wilgotność.
2. Jaki jest problem? - nie ma wydajności, nie grzeje domków?
3. Jakie są ciśnienia? - To podstawowe pytanie. Oczywiście w opcji grzania, bo takie jest zagadnienie.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-08, 18:38:09
Top użytkownik
Moim zdaniem powinna być cena inna?Tej klimy?Montaż w złych warunkach meteorologicznych?Zawsze można sprzedać i się przeprowadzić?.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa