Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

lg inwerter awaria

30 Odpowiedzi, 27627 Wyświetleń
1 2 Dalej

Qba

2012-12-28, 17:08:40
Zaawansowany użytkownik
Witam - klimatyzator ścienny inverter LG CA 18AWR - dioda POWER 5 impulsów potem 2 sekundy nic i 5 impulsów i tak w kółko. Robiłem reset zgodnie z instrukcją , wyłączenie zasilania i nic . Zauważyłem że po załaczeniu zasilania gdy klima się uzbraja -przez chwilę chodzi went.j.wew, porusza żaluzją i gdy załacza stycznik w j.wew. ( słychać charakterystyczny ,,cyk'') momentalnie przechodzi do w/w objawów.
- Klient mówi że wywaliło zabezpieczenie (10 A.)
- w tabeli kodów nie ma takiego
- zasilanie j.zew prawidłowe
- mierzony prąd w trakcie całego cyklu uzbrajania do momentu jak wyżej - brak poboru
Klima ma 2 lata.
Prosze o pomoc w diagnozie.
  • Odpowiedz

zuku

2012-12-28, 21:03:58
Użytkownik
Według moich papierów to: Błąd kominikacji. Niewłaściwe lub brakujące połączenie pomiędzy jednostką wewnętrzną i zewnętrzną.
  • Odpowiedz

Qba

2012-12-28, 21:37:22
Zaawansowany użytkownik
dziwne bo sprawdzałem przewody i o.k , jutro sprawdze ciąglość ale wygląda mi na płyte j.wew

Pzdr
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-28, 22:55:14
Top użytkownik
Sprawdż zaciski na kompresorze.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Qba

2012-12-29, 16:25:46
Zaawansowany użytkownik
- dzisiaj sprawdziłem jeszcze raz wszystkie kable i ok.
- nie chcę za bardzo grzebać bo na gwarancji jeszcze - w poniedziałek zgłaszam reklamacje do LG. Apropos wiecie jak wygląda serwis gwarancyjny tej firmy ?
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

andrewrc

2012-12-30, 12:06:56
Użytkownik
Witam
LG teraz nie ma swojego serwisu gwarancyjnego, naprawy spadają na firmę montującą jak posiada APS, a LG zwraca uszkodzone części
  • Odpowiedz

bartekw

2012-12-30, 12:13:17
Zaawansowany użytkownik
ch05 ch53 bład komunikacji. bledow zapewne jest wiecej ale w lg wyswietlany w podstawie jest tylko blad najnizszy numerycznie. skoro jed wew dziala to najpewniej padla plyta glowna w jed zew.jest cala masa rzeczy ktore nalezy sprawdzic gdyz blad komunikacji tonie tylko jed wew i zew ale rowniez komunikacja miedzy plytami agregatu np plyta ster-plyta invertera- filtr aktywny-plytka zasilajaca itd. nie grzeb sam bostracisz gwarancje;] czekaj na serwis;] a wyglada to tak ze przyjedzie serwis zdjagnozuja co konkretnie padlo i w miare mozliwosci wymienia. na czesci czeka sie z reguly do dwóch tygodni.tyle:]
  • Odpowiedz

bartekw

2012-12-30, 12:19:44
Zaawansowany użytkownik
andrewrc Lg posiada swój serwis w PolsceSmile ale faktem jest ze gwarantem jest firma wykonujaca montaz.
  • Odpowiedz

Qba

2012-12-30, 15:43:34
Zaawansowany użytkownik
Serwis przyjedzie ....na drugi rok Smile Pozdrawiam i dziękuję za zainteresowanie. Jak będzie po wszystkim dam znać.
  • Odpowiedz

coldtherm

2012-12-31, 21:31:56
Użytkownik
z tego co wiem a na szkoleniu byłem około 2 miesięcy temu...
LG nie ma serwisu jako takiego w PL
Kolega słusznie zaznaczył ze za to odpowiedzialny jest instalator jeśli jest zatwierdzony przez LG
do niedawna serwisanci dostawali zryczałtowane wynagrodzenie za wyjazdy do uszkodzeń lecz to juz nieaktualne
owszem zdarza się ze przysyłają chłopaków z centrum szkoleniowego
ten błąd jest najpowszechniejszym błędem i dotyczy wielu uszkodzeń...
z częściami nie ma problemu
  • Odpowiedz

xxx75

2013-01-02, 08:46:45
Nowy użytkownik
Witam.
Przy okazji tematu związanego z tym modelem, mam następujące pytanie:
Przy wyłączonym urządzeniu, co jakiś czas (różne częstotliwości: co kilka, kilkanaście minut lub co kilka godzin) w jednostce wewnętrznej słychać charakterystyczne "cykanie", jakby włączanie lub wyłączanie jakiegoś stycznika.
Co to może być ?
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-04, 19:16:12
Top użytkownik
Zawór 2 drogowy?
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-01-04, 20:05:10
Użytkownik
Wydaje mi się ze w jednostce wewnętrznej tego modelu nie ma zaworu odcinającego.
W jakim trybie pracy pojawia się hałas?
W jaki sposób są odprowadzane skropliny? Być może to pompka ?
  • Odpowiedz

xxx75

2013-01-07, 08:15:31
Nowy użytkownik
Witam.
Skropliny odprowadzane są grawitacyjnie, a "cykanie" pojawia się przy wyłączonym klimatyzatorze.
Taka sytuacja ma miejsce w dwóch urządzeniach (moim i znajomego).
Jest to uciążliwe, gdyż klimatyzator znajduje się w sypialni. Sposobem, który pozwala na zlikwidowanie "cykania" jest odłączenie jednostki od zasilania... czy może to być związane z zasilaniem, gdyż jednostka jest podłączona do gniazdka, które nie posiada bolca uziemniającego ?
  • Odpowiedz

bartekw

2013-01-07, 12:54:17
Zaawansowany użytkownik
jak masz ustawionego pilota?
  • Odpowiedz

bartekyogico

2013-01-07, 12:56:37
Zaawansowany użytkownik
xxx75 napisał(a):Witam.
Przy okazji tematu związanego z tym modelem, mam następujące pytanie:
Przy wyłączonym urządzeniu, co jakiś czas (różne częstotliwości: co kilka, kilkanaście minut lub co kilka godzin) w jednostce wewnętrznej słychać charakterystyczne "cykanie", jakby włączanie lub wyłączanie jakiegoś stycznika.
Co to może być ?
Pozdrawiam.
Nie chcę czegoś pokręcic, ale była taka kampania serwisowa lg, że na płytce w wewnętrznej trzeba było przeciąc ścieżkę... Zadzwoń do importera i podaj model i nr. ser. to Ci powie czy dotyczy to tego urządzenia.
  • Odpowiedz

xxx75

2013-01-08, 08:52:18
Nowy użytkownik
Witam.
Dziękuję za podpowiedzi.
Ustawienie pilota nie ma żadnego wpływu na tą "dolegliwość".
Czy ta kampania mogła dotyczyć dwóch różnych modeli: CC12AWR - Art Cool i CA12AWR - Libero Art Cool (nowy model) ?
  • Odpowiedz

xxx75

2013-01-09, 06:50:21
Nowy użytkownik
Witam.
Potwierdziłem u źródła, LG zna problem i mają rozwiązanie na tą "dolegliwość", chodzi o odłączenie stycznika odpowiedzialnego za podgrzewanie sprężarki w warunkach, kiedy temperatura spada poniżej +5 st.C.
Rozwiązaniem jest odłączenie stycznika na płytce wewnętrznej lub przecięcie ścieżki (w zależności od typu).
dziękuję za podpowiedzi.
  • Odpowiedz

awax

2013-01-10, 18:32:29
Top użytkownik
xxx75 napisał(a):Witam.
Potwierdziłem u źródła, LG zna problem i mają rozwiązanie na tą "dolegliwość", chodzi o odłączenie stycznika odpowiedzialnego za podgrzewanie sprężarki w warunkach, kiedy temperatura spada poniżej +5 st.C.
Rozwiązaniem jest odłączenie stycznika na płytce wewnętrznej lub przecięcie ścieżki (w zależności od typu).
dziękuję za podpowiedzi.

Czyli opcja zimowa bierze w łeb?
Klient powinien być poinformowany,że brak jest podgrzewania sprężarki aby w razie awarii dochodzić odszkodowania.
W cywilizowanych krajach podobno w takiej sytuacji wymianie podlegałoby całe urządzenie,więcej cała wadliwa seria.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-01-10, 18:33:08 przez awax.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-10, 19:01:55
Top użytkownik
Zestaw zimowy przypomina mi Adama Słodowego.Dlaczego firmy instalacyjne montują zestawy zimowe?Dlaczego nie wyjaśnia się klientowi zakresu pracy urządzenia Które podaje producent przed montażem?Czy zestaw zimowy jest rozwiązaniem profesjonalnym?Klient nie musi być poinformowany ponieważ urządzenie bez przeróbki nie powinno działać w warunkach atmosferycznych odbiegających podanych przez producenta.Zestaw zimowy to kręcenie bata na własną osobę-firmę instalacyjną.Montowanie takiego czegoś to ingerencja w produkcie przy której zachodzi utrata gwarancji.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-01-10, 19:08:55 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

barbie

2013-01-10, 19:13:31
Top użytkownik
klimatronik jak wymieniasz paski klinowe w klimatyzatorach ? .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-10, 19:39:36
Top użytkownik
barbie jak masz problem z tą czynnością to załóż odpowiedni temat.
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-01-10, 19:55:54
Moderator
klimatolog napisał(a):Dlaczego firmy instalacyjne montują zestawy zimowe?

Bo chcą rozszerzyć zakres działania klimatyzatora.

klimatolog napisał(a):Dlaczego nie wyjaśnia się klientowi zakresu pracy urządzenia Które podaje producent przed montażem?

Bo go te sprawy nie interesują. To ma działać. Kto zrobi taniej ten zrobi.

klimatolog napisał(a):Czy zestaw zimowy jest rozwiązaniem profesjonalnym?

Bardzo profesjonalnym. Nie byle kto umie to zrobić. A gwarancji udziela montujący.

Cool
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-10, 20:13:25
Top użytkownik
Czyli Shitashii jesteś profesjionalistą tak samo prawie jak ci co montują w warunkach skandynawskich?Lubisz poprawiać producenta?Montujący w skandynawowie nie mają takich problemów.Dlaczego? bo montują dedykowane urządzenia?Faktycznie nie byle kto potrafi przenieść warunki atmosferyczne z punktu A do punktu B.Ty jesteś jak kopernik prawie?Tylko co to ma wspólnego ze współczynnikami wydajności.
  • Odpowiedz

awax

2013-01-10, 20:29:13
Top użytkownik
Ten inwerter mając grzałkę sprężarki dedykowany jest do pracy w warunkach zimowych.
Zapewne w instrukcji jest informacja co robić w razie dłuższego postoju przy ujemnych temperaturach.
Odłączenie grzałki może spowodować awarię sprężarki.
Takie akcje odcinania przekaznika to chałtura.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa