Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ciśnienia r410a.

60 Odpowiedzi, 66235 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3

crocens

2013-01-25, 21:58:12
Top użytkownik
słuchaj, my cały czas mówimy o tym samym tylko w dwóch różnych kontekstach. ZGADZAM SIĘ, jeżeli weźmiemy urządzenie, które zostało zaprojektowane, wybudowane i działa, i nie ma w nim takich cacek jak EZR to OK, zwiększenie powierzchni lub włączenie wentylatora na stałe spowoduje spadek wydajności całego urządzenia dlatego, że nie zostało przystosowane do pracy w innych warunkach, przy innych parametrach. Ale ty nie bierzesz pod uwagę tego, że można coś zmienić, poprawić, aby tę sytuację zmienić i to o 180*.

Wystarczy zastosować EZR i większy zbiornik ciekłego czynnika, dobrać trochę inaczej rurociągi, zastosować systemy zabezpieczające prawidłowy obieg freonu, dobrać odpowiednie sterowanie i gwarantuję Ci, że nawet jak pres się uszkodzi to wszystko będzie działać a klient się spyta, jak to możliwe, że wentylator napierdziela cały czas a prądu agregat zużył mniej... no chyba że różnica ciśnień będzie tak mała, że zaczną płytki skakać w tłokówce...

To tylko kwestia budowy systemu, ja mówię cały czas, że można zbudować coś co będzie pracować na "nietypowych" parametrach a Ty mi odpowiadasz, że nie mam racji bo jak zrobię to samo na działającym urządzeniu to nie będzie działać... ok, nie będzie w twoim, w moim tak.

Może dla odmiany odpowiesz na moje pytanie:

Zima, -5*C. Zbudujemy dwie identyczne komory w tym samym miejscu, zastosujemy elementy tych samych producentów choć mogą być różne typy. Sprężarki dokładnie te same. Ja buduję po swojemu i układ będzie pracował na skraplaniu powiedzmy +10*C, a Twój na skraplaniu +40*C.
Zakładamy, że obydwa układy działają prawidłowo, dobre, stałe przegrzanie.
Który układ będzie miał większą wydajność?
Który układ pobierze mnej prądu w ciągu powiedzmy jednego dnia?
.
  • Odpowiedz

barbie

2013-01-25, 22:27:06
Top użytkownik
kpmory nie są na r410 a .odchodicie od tematu .
  • Odpowiedz

crocens

2013-01-25, 22:28:20
Top użytkownik
zmieniam, budujemy klimy Smile
zresztą czynnik nie ma tu znaczenia o ile nie jest to CO2.

A co do teatu to ciśnienia są prawie takie same bo mierzone "po tej samej stronie" czyli albo na ssaniu albo tłoczeniu, a różnica bierze się ze natruralnego spadku ciśnienia w rurociągach spowodowanej tarciem czynnika o ścianki oraz ruchem turbulentnym.

Pozdrawiam
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-01-25, 22:40:00 przez crocens.)
  • Odpowiedz

barbie

2013-01-25, 22:33:19
Top użytkownik
przeczytajcie początek tematu .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-25, 22:46:38
Top użytkownik
Pytanie powinno dotyczyć który układ osiągnie parametr nastawy w przeciągu czasu T. i założeń projektującego..Sprawność urządzenia zależy między innymi od różnicy temperatur.Mniejszy pobór prądu w jednostce czasu nie świadczy o jego sprawnośći.Dlaczego stosujemy systemy regulacji ciśnienia skraplania?Zapewne niepotrzebnie i wystarczyło by wentylatory puścić na pałę.Adekwatnie do pory upałów je wyłączając.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

crocens

2013-01-25, 22:47:55
Top użytkownik
mój osiągnie prędzej...
.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-25, 22:48:00
Top użytkownik
barbie napisał(a):przeczytajcie początek tematu .
Ty chyba zbyt wiele napisałeś na temat.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-25, 22:51:03
Top użytkownik
Ja tą samą lodówkę pozostawię w domu.Ty swoją umieścisz w mrożni.Zobaczymy której termostat szybciej się rozłączy?
  • Odpowiedz

crocens

2013-01-25, 23:06:44
Top użytkownik
I dlatego tak bardzo denerwujesz ludzi. Przeczytaj moj post ze zrozumieniem!

Próbujesz udowodnić, że lodówka która została ZAPROJEKTOWANA tak, by działać w temperaurze 20*C nie będzie działać w mroźni. To jest oczywiste.

Niestety po raz kolejny nie odpowiedziałeś na moje pytania, dlatego nie widzę powodu do dalszej dyskusji, która zresztą jak zwykle okazuje się bez celowa, ponieważ nie podajesz żadnych konkretnych odpowiedzi, a na pytania odpowiadasz pytaniami, co świadczy tylko o braku fachowej wiedzy w danym temacie.

Pozdrawiam, Marcin
.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-26, 13:39:53
Top użytkownik
Marcin zakładając że urządzenia pracują na r-22 jedno przy temp SK +35 drugie +10 nie można zapominać o granicy w której przy zbyt niskiej temp SK dochodzi do zbyt małej różnicy ciśnień,a co za tym idzie zmniejszenia strumienia masy czynnika.W takim przypadku zakładając że T odparowania wynosi -10,a różnice ciśnień odpowiednio 9 i3,5 bara to zapewne te z wyższą t skraplania działa sprawniej.Jeżeli użyjesz czynnika który będzie się skraplać przy temp. +10 a różnica ciśnień się zwiększy niż przypadku r-22 przy t skraplania +10 to masz świętą rację.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa