Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

LG S12MH - Opinie na temat klimatyzatora S12MH

47 Odpowiedzi, 41813 Wyświetleń
1 2 Dalej

Owczar

2013-02-04, 09:39:56
Nowy użytkownik
Witam,

Chciałbym zasięgnąć opinii fachowców nt. klimatyzatorów LG S12MH. Jest to jedno z tańszych urządzeń inwerterowych na rynku, a jak z jego jakością?

Chciałbym zamontować w mieszkaniu, byłem już zdecydowany, ale wysłałem zapytania o oferty i wróciła m.in. taka, ze S09 i S12MH mają wady fabryczne, ponieważ padają czujniki temperatur i płytki elektroniki w parownikach. Zastanawiam się czy to prawda, czy po prostu sprzedawca nie ma S12MH (a wiem, że miał) i próbuje namówić na inny model.
Niestety nie znalazłem informacji w internecie na temat tych klimatyzacji.

Wiem, że LG to nie najwyższa półka, ale czy znajdę coś lepszego w cenie S12MH?

Z góry dzięki za każde info.

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-02-04, 09:50:33 przez Owczar.)
  • Odpowiedz

wadim

2013-02-04, 13:54:57
Użytkownik
Witam,
Cena adekwatna do jakości. Ja mialem problemy z ttymi modelami i jest coś na rzeczy bo LG wycofał je z oferty na 2013r. Jęśli szukasz czegoś taniego i malo awaryjnego to polecam Electre. Sporo ich montowałem i prawie 0 awaryjność. Wyglądem nie powala, zwykły klimatyzator ale dziala i sprawdza sie OK
  • Odpowiedz

p.obelix

2013-02-04, 17:21:41
Zaawansowany użytkownik
Dobre urządzenia w stosunku do ceny. Nie ma urządzeń idealnych i nawet Daikin potrafi wypuścić badziew
Jest jeszcze gwarancja na urządzenie. Co do elektry to mam odmienne odczucia jak kolega wadim, moim zdaniem teraz elektra wypuszcza straszny chłam w stosunku do tego co produkowali jeszcze 5 lat temu.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

bartekw

2013-02-04, 18:54:24
Zaawansowany użytkownik
zgadzam sie. elektra dobrze mi sie kojarzy za czasow on-offow. ale inverteroe jednostki to niestety badziew. przynajmniej te które spotkalemSmile
  • Odpowiedz

Owczar

2013-02-04, 19:05:12
Nowy użytkownik
Zdaję sobie sprawę, ze za tę cenę nie dostanę rewelacji. Ale mam nadzieję, że ten LG będzie lepszy od chińczyków.
Jeśli dorzucę 200zł to mogę mieć Daikina FTXN35L, tylko pytanie czy w tej klasie cenowej daikin oferuje więcej niż LG? Jest temat o tanich daikinach, ale nikt nie porównywał tam taniego Daikina z LG.

Nie wiem jak w klimatyzatorach, ale w branży GSM czy RTV LG dba o klienta i wyszli mocno ku oczekiwaniom, co bardzo cenię u producentów. Zresztą kontakt w sprawie LG ze wsparciem też bardzo na plus.
  • Odpowiedz

bartekw

2013-02-04, 19:19:36
Zaawansowany użytkownik
lg jest ok ale jezeli producent wycofal ten model to za rok czy dwa bedziesz mial spory problem z czesciami jezeli cos sie zepsuje.
  • Odpowiedz

Owczar

2013-02-04, 19:23:39
Nowy użytkownik
A co z daikinem FTXN35L? Na stronie producenta nie ma w ogóle tego modelu. Gdzie oni to w ogóle produkują?

Tego wycofania produktu właśnie się obawiam... Mogę wziąć jakieś inne lg, ale jak oni co roku będą tak zmieniali te modele to sytuacja się powtórzy...
  • Odpowiedz

bartekw

2013-02-04, 19:29:37
Zaawansowany użytkownik
nie mam pojecia co z tym daikinem. niech sie wypowiedza koledzy którzy go montowali. lg ma duzo fajnych modeli w przystepnych cenach. zarowno daikin jak i lg maja dobre zaplecze serwisowe.
  • Odpowiedz

wadim

2013-02-04, 19:42:39
Użytkownik
p.obelix napisał(a):Dobre urządzenia w stosunku do ceny. Nie ma urządzeń idealnych i nawet Daikin potrafi wypuścić badziew
Jest jeszcze gwarancja na urządzenie. Co do elektry to mam odmienne odczucia jak kolega wadim, moim zdaniem teraz elektra wypuszcza straszny chłam w stosunku do tego co produkowali jeszcze 5 lat temu.

Chlam? raczej LG econo jest chłamem. A ile zamontowałeś i z iloma miałeś problem w porównaniu do LG. Zaproponowałem Electre jako tania alternatywa i wg moich doświadczeń jest godna polecenia. ON offy kazdej marki były mniej awaryjne ( tak jak samochody z lat 90 w porównaniu do obecnychSmile) ale to temat na osobny wątek. Ja bede bronił Electry bo inverterów w ostatnich tylko 2 sezonach założyłem ok 100 i tylko w 1 miałem problem, urządzenia działają na różnych obiektach i w różnych lokalach i jak do tej pory nie mam problemów, a LG w mniejszej ilości montaży i kilka awarii- niestety większość econo. Zobacz na wykonanie LG- dla mnie chinolem smierdzi ale marka. ..
  • Odpowiedz

wadim

2013-02-04, 19:43:51
Użytkownik
bartekw napisał(a):zgadzam sie. elektra dobrze mi sie kojarzy za czasow on-offow. ale inverteroe jednostki to niestety badziew. przynajmniej te które spotkalemSmile

A ile spotkales?
  • Odpowiedz

wadim

2013-02-04, 19:47:17
Użytkownik
bartekw napisał(a):lg jest ok ale jezeli producent wycofal ten model to za rok czy dwa bedziesz mial spory problem z czesciami jezeli cos sie zepsuje.

OK jako chińczykSmile ok to sa klimy z twojego logo na forum i inne japończyki, i prosze nie piszcie o LG w jednym wątku z Daikinem, LG robi ladne urzadzenia designem a bebechy ladne są ale dla serwisantów - lepszy bedzie zarobek i szybsza wymianaSmile
  • Odpowiedz

Owczar

2013-02-04, 19:47:18
Nowy użytkownik
A jakie jest prawdopodobieństwo, że tanie daikiny nie są produkowane w chinach? Strasznie słabo z dokumentacją dla serii FTXN-L. Jeszcze można wziąć po uwagę LG libero, ale wyjdzie minimalnie drożej niż daikin.

A tak BTW, na wygląd nie zwracam w ogóle uwagi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-02-04, 19:49:26 przez Owczar.)
  • Odpowiedz

wadim

2013-02-04, 19:53:21
Użytkownik
Owczar napisał(a):A jakie jest prawdopodobieństwo, że tanie daikiny nie są produkowane w chinach? Strasznie słabo z dokumentacją dla serii FTXN-L. Jeszcze można wziąć po uwagę LG libero, ale wyjdzie minimalnie drożej niż daikin.

A tak BTW, na wygląd nie zwracam w ogóle uwagi

no wiesz Daikin za 2500 PLN i Daikin za 6000 pln o podobnych parametrach to na samą logikę coś nie tak, ja Daikina montowalem ale normalnego tych tanich narazie sie boje i nie chce swoim klientom miny wsadzić i stracic wlasna renome
  • Odpowiedz

Owczar

2013-02-04, 20:21:18
Nowy użytkownik
Dlatego porównuję tego taniego Daikina z LG. Jestem realistą i wiem, że jaka cena taki produkt.

Ale wolałbym coś produkowanego w Korei niż w Chinach, nawet pod marką Daikin.
  • Odpowiedz

bartekw

2013-02-05, 05:40:33
Zaawansowany użytkownik
wadim napisał(a):A ile spotkales?
nie widze sensu sie unosicSmile moim zamiarem nie jest dyskredytowac electry na skale swiatowaBig Grin tak jak napisalem problemy mialem z tymi ktore spotkalel czyli jakies 8 sztuk.wszystkie nowe.
nie zgadzam sie z twierdzeniem ze lg jest fajne dla serwisu. sa wrecz tragiczne a do nowych modeli nie masz po co podchodzic bez komputera chyba ze lubisz rozkrecac jednostki na czesci pierwsze.
Po prostu wyrazilem swoja opinie oparta na doswiadczeniu z ktorego wynika przynajmniej dla mnie ze lg jest lepsze niz electra..
PozdrawiamSmile
  • Odpowiedz

awax

2013-02-05, 07:18:17
Top użytkownik
"W związku ze zmianą asortymentu urządzeń klimatyzacyjnych LG w modelach typu ?split? na rok 2013 informujemy, iż modele 2012 nie będą pracowały z modelami 2013r.(jednostka wewnetrzna nie będzie kompatybilna z jednostka zewnętrzną i odwrotnie).

W związku z powyższym informujemy iż od 1 lutego 2013 sprzedaż modeli 2012 następuje tylko w kompletach. Kupno jednostki zewnętrznej jest możliwe, ale w cenie całego kompletu "

Co w praktyce oznacza taka informacja dla serwisanta????????
Jaką mamy pewność,że za dwa lata nie będzie można kupić np jednostki wewnętrznej do modelu z tego roku.
Moje uwagi biorą się stąd,że Klient ma prawo domagać się dostępności części zamiennych przez 7 lat od zakupu.Domagać się od tego kto mu sprzedał,nie od producenta.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-02-05, 07:19:05 przez awax.)
  • Odpowiedz

gadget

2013-02-05, 08:53:24
Zaawansowany użytkownik
Klimatyzatory firmy Daikin z najtańszej serii nie wiem gdzie są produkowane lata temu były robione na Słowacji a teraz to nawet nie chcę myśleć ... Inną już sprawą jest to że tych modeli niema w ofercie np w Niemczech czy Włoszech dlaczego ? Bo tam nie może być produktów tak niskiej jakości jak u nas , Daikin może sprzedawać w Polsce lub nie a najtańszym segmencie niestety nie będzie produktów z napisem "made in japan" . Firma też chce mieć jakiś wycinek z tortu dla chińczyków . Osobiście instalowałem wiele takich urządzeń i miałem przypadek że na 4 zainstalowane uruchomiły się dwa . Takiego przypadku nie miałem w modelach z najniższej półki .

Co do nie działania modeli LG z poprzedniego roku z obecnymi to jest częsty przypadek szczególnie w modelach z Korei , które cały czas są rozwijane i zmienia się protokół transmisji i to w zasadzie jest norma bo modele powinny być rozwijane ale chyba nie aż tak często . W innej marce z tego kraju protokół komunikacji zmienili nawet w ciągu sezonu ! Trzeba było zmieniać płytki w obu jednostkach .
  • Odpowiedz

bartekw

2013-02-05, 11:32:48
Zaawansowany użytkownik
AWAX a co z mniejszymi firmami ktore nie stac na zaopatrzenie sie w czesci na 5 czy 7 lat? glupia plytka pcb to koszt kolo 1500pln.
Jezeli producent miesza modelami i wycofuje co chwile rozne serie to co ma zrobic firma monterska? polecac producenta? czy raczej nie.
Producent twierdzi najczesciej ze czesci starcza na lata ale w praktyce roznie bywa i juz teraz mozna miec problem z dostepnoscia czesci do urzadzen wycofanych np rok temu.
Mialem niedawno taki przypadek innego producenta ze przestali produkowac pewien model multi a sprowadzenie zapasowej plytki z agregatu nie wchodzilo w rachube(czas oczekiwania ok 6miesiecy) producent dal nowy model ale trzeba bylo wszystkie parowniki i agregat wymienic.....
  • Odpowiedz

wadim

2013-02-05, 13:21:22
Użytkownik
bartekw napisał(a):
wadim napisał(a):A ile spotkales?
nie widze sensu sie unosicSmile moim zamiarem nie jest dyskredytowac electry na skale swiatowaBig Grin tak jak napisalem problemy mialem z tymi ktore spotkalel czyli jakies 8 sztuk.wszystkie nowe.
nie zgadzam sie z twierdzeniem ze lg jest fajne dla serwisu. sa wrecz tragiczne a do nowych modeli nie masz po co podchodzic bez komputera chyba ze lubisz rozkrecac jednostki na czesci pierwsze.
Po prostu wyrazilem swoja opinie oparta na doswiadczeniu z ktorego wynika przynajmniej dla mnie ze lg jest lepsze niz electra..
PozdrawiamSmile

i wszystkie 8 szt byly trafione? wiesz dla dla mnie 100 % wadliwego sprzetu swiadczy o 2 przyczynach:
1. Albo partacz zakladał
2. Albo partacz serwisuje
i bez urazy, ale napisz cos wiecej jakie awarie co padlo itd. Ja sie nie unosze ale pwyrazilem swoje zdanie że dla mnie Electra jest zdecydowanie lepsza od LG Econo i tyle, raz ze tansza dwa ze mniej awaryjna. A jesli ktos pisze ze jest to badziew to chce aby rozwinął swoją myśl i ja poparł argumentami. Z cześciami do Electry nie ma problemu dwonisz do chlopaków z Vidiconu i kazda cześć masz prawie od reki, ja u żadnego producenata ani dystrybutora nie spotkalem się z takim podejsciem jak w Elektrze. LG ladnie tylko gada na szkoleniach itp wciskajac kit poczatkujacym że tak ladnie i wogóle super a co do czego to terminy wch..j dlugie a przy skaplikowanych zgloszeniach gwarancyjnych problemy. Niestety ja jestem anty LG ze wzgledów na ich p[olityke i podejscie do biznesu, ladnie to u nich tylko sprzedac a co dalej to radz sobie Panie sam, poza tym ta marka handluja na portalu po cenie nizszej niz 45%od katalogu a LG nic z tego sobie nie robi i rozdaje autoryzacje na lewo i prawo umacniajac firmy krzaki
  • Odpowiedz

Owczar

2013-02-05, 13:22:16
Nowy użytkownik
Panowie, powiem Wam, że teraz to już nic nie wiem Smile za chwilę się okaże że najlepiej kupić chińczyka i po prostu wymieniać co 3 lata....

Czy w LG jest mocno skomplikowana elektronika? Można liczyć na wsparcie serwisu przy naprawie modułów czy tylko wymiana?
  • Odpowiedz

wadim

2013-02-05, 13:28:14
Użytkownik
bartekw napisał(a):AWAX a co z mniejszymi firmami ktore nie stac na zaopatrzenie sie w czesci na 5 czy 7 lat? glupia plytka pcb to koszt kolo 1500pln.
Jezeli producent miesza modelami i wycofuje co chwile rozne serie to co ma zrobic firma monterska? polecac producenta? czy raczej nie.
Producent twierdzi najczesciej ze czesci starcza na lata ale w praktyce roznie bywa i juz teraz mozna miec problem z dostepnoscia czesci do urzadzen wycofanych np rok temu.
Mialem niedawno taki przypadek innego producenta ze przestali produkowac pewien model multi a sprowadzenie zapasowej plytki z agregatu nie wchodzilo w rachube(czas oczekiwania ok 6miesiecy) producent dal nowy model ale trzeba bylo wszystkie parowniki i agregat wymienic.....

Kazda szanujaca i znajaca sie firma z własnego doświadceznia wie co ma polecac a czego nie. Nie lata i nie pyta sie na forum czy ma polecac czy nie bo przecież jak kilka postów wyżej pisze że LG jest OK to teraz do Awaxa czy polecac czy nie??? Sory ale dla mnie nie jestes wiarygodny. Ja nie polecam jak ktos sie chce dowiedziec czegos wiecej o urzadzeniu niż tylko wyglad. Fakt jest faktem zę montuje bo marka robi swoje i wielu klientow tylko lg lg lg .
  • Odpowiedz

gadget

2013-02-05, 13:33:40
Zaawansowany użytkownik
Owczar napisał(a):Czy w LG jest mocno skomplikowana elektronika? Można liczyć na wsparcie serwisu przy naprawie modułów czy tylko wymiana?

Elektronika taka sama jak wszędzie ( inwertery) czyli kupa gratów , nikt nie będzie pomagał
Ci w naprawie płytek co najwyżej możesz dostać schemat i zawartość eproma . Z resztą problemów radź sobie sam jeśli potrafisz . Zawsze możesz kupić sobie płytkę chociaż cena i dostępność czasem kosmiczne .
  • Odpowiedz

wadim

2013-02-05, 13:35:45
Użytkownik
Owczar napisał(a):Panowie, powiem Wam, że teraz to już nic nie wiem Smile za chwilę się okaże że najlepiej kupić chińczyka i po prostu wymieniać co 3 lata....

Czy w LG jest mocno skomplikowana elektronika? Można liczyć na wsparcie serwisu przy naprawie modułów czy tylko wymiana?

no wiesz LG to tez chinczyk. 90% klim to chinczyki roznia sie tylko stopniem jakosci. Najpierw zdecyduj ile masz pieniedzy na wydanie, jak wezmiesz dobra i sprawdzona firme monterska ktora zna sie na rzeczy a nie pisze tylko bvzdury na forach bo slyszal i wogole same ogolniki, to klima bedzie ci latami smigac. Jeslki chodzi o elektronike to juz prawie nikt nie naprawia, w wiekrzosci wypadkow wymiana na nowa- tak taniej i szybciej, ale dobry serwis nie zawsze bedzie skladal o wymiane bo niektore rzeczy mozna od reki naprawic i szkoda zachodu z wymiana.
  • Odpowiedz

wadim

2013-02-05, 14:03:00
Użytkownik
"nie zgadzam sie z twierdzeniem ze lg jest fajne dla serwisu. sa wrecz tragiczne a do nowych modeli nie masz po co podchodzic bez komputera chyba ze lubisz rozkrecac jednostki na czesci pierwsze.
Po prostu wyrazilem swoja opinie oparta na doswiadczeniu z ktorego wynika przynajmniej dla mnie ze lg jest lepsze niz electra.."

sprecyzujmy i nie to ze ciagne temat ale jako ze jest to forum to chcialbym konkretow:
Piszesz "nie zgadzam sie z twierdzeniem ze lg jest fajne dla serwisu. sa wrecz tragiczne " a dalej " lg jest lepsze niz electra" wiec na jakiej podstawie tak napisaleśSmile jesli jest takie tragiczne dla serwisu to dlaczego tak chwalisz te LG a Electra jest badziewim, albo taki z ciebie internetowy serwisant, bo wiesz ja bez komputera podejde do kazdej jednostki i z doswiadczeniem i potrzebnymi przyzadami staram sie rozgryżć usterke i zaden komputer mi nie jest potrzebny, a im bardziej jest cos "tragiczne" tym dla mnie jako SERWISANTA lepiej bo zarobie a nie tak jak ty tylko zaloze i rzuce ogolnikami na forum ze Electra to badziew- ja jestem otwarty na nowe zdania ale napisz co rozumiesz pod slowem badziew i poprzyj to przykladami, albo podejdz do tematu z komputerem i zapytaj AwaxaSmile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-02-05, 14:09:29 przez wadim.)
  • Odpowiedz

bartekw

2013-02-05, 14:19:36
Zaawansowany użytkownik
wadim napisał(a):
bartekw napisał(a):AWAX a co z mniejszymi firmami ktore nie stac na zaopatrzenie sie w czesci na 5 czy 7 lat? glupia plytka pcb to koszt kolo 1500pln.

Kazda szanujaca i znajaca sie firma z własnego doświadceznia wie co ma polecac a czego nie. Nie lata i nie pyta sie na forum czy ma polecac czy nie bo przecież jak kilka postów wyżej pisze że LG jest OK to teraz do Awaxa czy polecac czy nie??? Sory ale dla mnie nie jestes wiarygodny. Ja nie polecam jak ktos sie chce dowiedziec czegos wiecej o urzadzeniu niż tylko wyglad. Fakt jest faktem zę montuje bo marka robi swoje i wielu klientow tylko lg lg lg .

Przeczytaj obydwa posty ze zrozumieniem.
pytania merytoryczne i zachecajace do wyskusji odbierasz wyjatkowo osobiscie. A kim ty jestes ze oceniasz moja wiarygodnosc?
Rownie dobrze dla mnie budzacy niechec i brak zaufania jest ktos kto podaje ze buduje marke firmy na daikinach a w innym poscie pisze o setkach electr zamontowanych u szczesliwych klientow...
Podaj chociazby na privie nazwe swojej firmy, chetnie sie dowiem czy faktycznie taki dobry jestes w daikinieSmile

a tak calkowicie wracajac do tematu elektry.
owszem wszystkie byly wadliwe. we wszystkich byla walnieta elektronika i to na roznych etapach wiec twoja teoria o kiepskim montazu jest slaba na rowni z teoria kiepskiego serwisu(jak napisalem byly nowe)
czepiajac sie i snujac swoje teorie znow nie zauwazyles ze wyrazilem opinie na podstawie 8 sztuk z ktora mialem mozliwosc pracowac a nie calej firmie.
Odnosnie polecania producentow mam swoja marke w awatarze gdybys nie widzial Smile
a ten temat jest moralna dyskusja na temat etyki(klient nie wie np ze rozne modele sa co chwile wycofywane i jakie to moze miec konsekwencje dla ich splicika)
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa