Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

vivax

34 Odpowiedzi, 55715 Wyświetleń
Wstecz 1 2

Bock

2013-02-17, 22:11:59
Zaawansowany użytkownik
Montowałem jednego Vivaxa na próbę w zeszłym roku klient miał skromny budżet, a ja niestety muszę szanować każdego klienta bo krótko sam działam na rynku. Urządzenie nie najgorsze za śmieszne pieniązki był to model chyba 5,3kW On/Off wiem że są z niego zadowoleni jak na razie wykonanie mniej więcej Chigo/Sinclair/Gree (chociaż jeden z modeli łudząca przypomina jakąś jednostkę z Castoramy) plastiki nie najgorsze. Jeśli się dobrze zamontuje to powinno latać bez najmniejszych problemów
  • Odpowiedz

byniom

2013-02-18, 17:19:40
Moderator
Trochę vivaxów namontowałem i powiem wam że jak na chiński produkt to są fajniejsze od np. sinclair , gree czy jeszcze tym podobne.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-18, 18:55:32
Top użytkownik
Moim zdaniem nie liczy się marka tylko montaż.Jest niewiele marek które produkują podzespoły i sprężarki.Natomiast jest wiele firm które myślą że potrafią montować.Myśląc nadal stwierdzam że firmy te używające najnowocześniejszych technologii zapobiegając firmom krzakom nie potrzebnie się przed nimi zabezpieczają Tworząc coraz to droższe urządzenia i sterowniki.Trendem ostatnio jest elektronika która zauważyłem jest częstym i nie dopracowanym elementem całego systemu.Czy to takie jest ekologiczne skoro starsze jednostki pracują z pewnym powodzeniem?Zawsze można kupić samochód wypasiony w elektronikę.Tylko nasuwa się pytanie czy da radę w rajdzie po piaskach?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

michalsitarz

2014-05-09, 08:43:08
Nowy użytkownik
Witam, posiadam klimatyzator ścienny vivax premium i jestem zadowolony. Wydaje mi się że stoi na tej samej półce co Fuji lecz ja skusiłem się na vivaxa.
Kupiłem go w dobrej cenie więc nie mogę narzeka, działa także dobrze więc wszystko w porządku.
Polecam [reklama] ja tam kupiłem i jestem zadowolony
  • Odpowiedz

barbie

2014-05-09, 13:55:28
Top użytkownik
człowiek co ma cztery klasy zrobił by reklamę w bardziej dyskretny sposób .zwolnijcie z firmy tego buraka .
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-05-13, 08:33:51
Top użytkownik
mroqa napisał(a):ale to normalne..., naprawy gwarancyjne bierze na siebie firma instalatorska
Masz rację trzeba tylko pamiętać iż części bierze na siebie gwarant (producent/importer) firma instalatorska bierze na siebie tylko diagnostykę/robociznę.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

polipropylen

2014-09-23, 14:38:06
Nowy użytkownik
Koledzy zamiast krytyki może piszcie jakieś konkrety. Jakie sprężarki są montowane w urządzeniach.
Jakie mają zabezpieczenia. Czy ładowany czynnik jest dobrej jakości, co jest tandetnie wykonane, itp.
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-09-25, 10:56:54
Top użytkownik
polipropylen napisał(a):Koledzy zamiast krytyki może piszcie jakieś konkrety.
Zgłasza się klient wyceniasz on kupuje co tu krytykować każdy klient ma to za co płaci .
polipropylen napisał(a):Jakie sprężarki są montowane w urządzeniach.
Specyfikacja może ulegać zmianom teraz jest sprężarka firmy X ale w przyszłym sezonie może być Y
Wiec nie ma co brać tego pod uwagę to nie Toshiba czy Mitsubishi
Szukaj takich co mają długą gwarancję z perspektywy czasu sprężarki psują się najrzadziej z całego kompletu.
polipropylen napisał(a):Jakie mają zabezpieczenia.

Masz w katalogu chyba że nie chodzi o A
polipropylen napisał(a):Czy ładowany czynnik jest dobrej jakości
R410A czy jest dobry ja tam nie wiem Smile wolałbym R22
polipropylen napisał(a):co jest tandetnie wykonane, itp.
Obudowa jak we wszystkich chinolach (cienka, badziewny plastik mało miejsca na śrubunki od 5kW)
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

jack63

2014-09-26, 08:57:53
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):Trendem ostatnio jest elektronika która zauważyłem jest częstym i nie dopracowanym elementem całego systemu.
Elektronikę, w pewien sposób, wymusiła Unia oszczędzaniem energii. Może zużycie globalne spadnie, ale użytkownicy zapłacą za to nie w dwójnasób tylko pięciokrotnie więcej.
Chodzi przede wszystkim o silniki sprężarek. Oszczędzanie energii wymusza montowanie dużo sprawniejszych silników. Bez zmiany układu chłodniczego rośnie COP, bo silnik zużywa mniej prądu. Jednak awaryjność płyt zasilających silniki, a bez nich silnik jest tylko kupą złomu, jest duża. O wiele większa niż np. kondensatorów i samych silników indukcyjnych. Do tego dochodzi zwykła pazerność producentów. Mając silnik BLDC i spaloną płytę zasilającą jesteś w pułapce! Musisz zapłacic za nią tyle ile sobie zażyczy sprzedawca, choćby była wielokrotnie tańsza, bo w przeciwnym razie czeka cię zakup nowego urządzenia.
"Przy okazji", bo płyty zasilające mają procesory, dorabia się "bardzo potrzebne" funkcje. Jak choćby cyfrowa transmisja danych między JW a JZ. Teraz po d.. dostają serwisanci! Bez szkoleń (oczywiscie płatnych!) nie dostaniesz dokumentacji i guzik wiesz co "poeta miał na myśli. Do tego jakis specjalizowany przyrząd diagnostyczny za kilka k zł i jesteś w pełni wyposażony. Z rok wchodzi nowy model a ty jesteś znów w czarnej d..., bo producent coś zmienił i twoje wcześniejsze wydatki poszły się ....
No cóż, musi być ruch w interesie i wzrost gospodarczy. Zasłaniając się ekologią produkujemy coraz więcej śmieci, bo uszkodzonych urządzeń (często błahe uszkodzenie!) nie opłaca się naprawiać.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa