Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

LG LIBERO 5 kW - błąd nr 21

17 Odpowiedzi, 17613 Wyświetleń

nijuniro

2012-11-03, 09:46:55
Użytkownik
Witam

Czy ktoś może starł się już z tym problemem ?
Klimatyzator z półrocznym stażem.

Działał bez zarzutu przez kilka miesięcy.
Długa próba szczelności. Instalacja z jednym połączeniem skręcanym przy agregacie.
Reszta spawana srebrem. Przy uruchomieniu zachowywał się rewelacyjnie. Ciśnienia w normie.
Elektrycznie P oraz I również.

Niestety nie miałem czasu niczego ani sprawdzić ani pomierzyć więc zerknąłem tylko na numer błędu.

Wg "migotania" j.wewn. błąd nr 21
Sprawdziłem w aplikacji serwisowej w tel

Awaria sprężarki lub modułu IPM.

Po uruchomieniu j.wewn uruchamia się z niemal zamkniętą roletą
J.zewn załącza na chwilę wentylator po czym przestaje działać.
Zaskakujące jest to że błąd wyskoczył dopiero po uruchomieniu trybu JET COOL czyli praca pełną moca przez 30 min. Przedtem klimatyzator działał przez kilka minut w sposób opisany na powyżej (cykliczne załączanie sie wentylatora skraplacza na kilkanaście sekund/j. wewn z niemal zamkniętą roletą)

Generalnie rzecz biorąc zdaję sobie sprawę że invertery są nadwrażliwe na skoki i nagłe zaniki napięcia. W tej sytuacji tym bardziej że miejsce instalacji to wioska z częstymi przerwami dostaw energii elektrycznej

Nie oczekuję rozwiązania "na tacy" tym bardziej że niczego nie pomierzyłem ale chciałbym wiedzieć czy ktokolwiek starł się z takim problemem żeby przygotować się na wszystkie ewentualności

Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • Odpowiedz

p.obelix

2012-11-03, 14:28:34
Zaawansowany użytkownik
Czy dodawałeś czynnik chłodniczy? Zmierz ciśnienie na ssaniu, kiedyś miałem problem z zaworem rozprężnym stał przymknięty i się nie otwierał. Dopiero po wymianie cewki urządzenie ruszyło z kopyta.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

nijuniro

2012-11-03, 15:23:44
Użytkownik
p.obelix napisał(a):Czy dodawałeś czynnik chłodniczy? Zmierz ciśnienie na ssaniu, kiedyś miałem problem z zaworem rozprężnym stał przymknięty i się nie otwierał. Dopiero po wymianie cewki urządzenie ruszyło z kopyta.

Hmm a może wkleisz jakieś foto ? Nigdy wcześniej nie wymieniałem cewki
  • Odpowiedz

p.obelix

2012-11-03, 15:31:14
Zaawansowany użytkownik
Tylko ja nie powiedziałem że to na pewno cewka zaworu rozprężnego i to wcale nie musi być to samo co u mnie.
1. Czy dopełniałeś układ chłodniczy?
2. Jaka ciśnienie i temperatura na powrocie?
3. Jaka temperatura czynnika wchodzi na skraplacz?
4. Jaki prąd pobiera urządzenie?
  • Odpowiedz

awax

2012-11-03, 15:53:07
Top użytkownik
p.obelix napisał(a):Tylko ja nie powiedziałem że to na pewno cewka zaworu rozprężnego i to wcale nie musi być to samo co u mnie.

Autor napisał,że sprężarka nie startuje.
  • Odpowiedz

p.obelix

2012-11-03, 16:04:37
Zaawansowany użytkownik
awax napisał(a):
p.obelix napisał(a):Tylko ja nie powiedziałem że to na pewno cewka zaworu rozprężnego i to wcale nie musi być to samo co u mnie.

Autor napisał,że sprężarka nie startuje.

Nie nie napisał przynajmniej ja tego nie widzę Big Grin
  • Odpowiedz

awax

2012-11-03, 16:06:37
Top użytkownik
Po uruchomieniu j.wewn uruchamia się z niemal zamkniętą roletą
J.zewn załącza na chwilę wentylator po czym przestaje działać.

Może ja coś zle interpretuję?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2012-11-04, 07:43:41
Top użytkownik
Witam

Niemal zamknięta roleta jest główną cechą błędu modułu IPM. Wentylator jednostki zewnętrznej działa więc skupiłbym się nad diagnostyką płyty sterujące PCB lub poprawności działania układu chłodniczego. Często inwertery próbują włączyć sprężarkę a ona się nie daje. Może cęgi Ci dadzą podpowiedź a może tabelka a może wymiana obu płytek. Musisz być na wszystko przygotowany.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

nijuniro

2012-11-04, 12:14:03
Użytkownik
Odpowiadając zbiorowo na Wasze pytania..

1) Nie dopuszczałem czynnika.
Instalacja mieści się na styk w 12,5 m długości a dodatkowo parownik i skraplacz są usytuowane na niemal identycznym poziomie.

2) Wszystko działało bez zarzutu. W międzyczasie byłem jeszcze wkleić gumowy korek od tacy ociekowej ponieważ z niego kapało i kazałem użytkownikowi zostawić włączony na cały dzień.
Nie zgłosił żadnych ale..

Jedyna ewentualność którą zakładam to skoki napięcia. Ewentualnie może w trakcie prac na poddaszu ktoś uszkodził rurociąg
  • Odpowiedz

Kikson

2012-11-15, 22:01:17
Użytkownik
U mnie był uszkodzony EEV. Nie otwierał się. Odessij czynnik do j.zew, odkręć rurę "tłoczną", załącz klimę i zobacz czy leci czynnik. Jeśli nie to zawór jest uszkodzony.
  • Odpowiedz

miezala5

2012-11-16, 08:10:46
Top użytkownik
Ale jak ma odessac czynnik do j.zew jak sprezarka nie startuje na dłużej niż chwila!
  • Odpowiedz

nijuniro

2012-11-18, 09:39:20
Użytkownik
A może stwórzmy listę czynności do wykonania "po kolei" zapewne nie pierwszy i ine ostatni raz ktoś spotka się z takim problemem.

Tak nawiasem mówiąc można by stworzyć jakiś dział z algorytmem postępowań przy danych błędach serwisowych .

Oczywiście producentów sporo jak i samych kodów ale w biegiem czasu na pewno dział zapełniłby się w skarbnicę bezcennej wiedzy
  • Odpowiedz

Kikson

2012-11-18, 13:46:45
Użytkownik
Moim zdaniem od tego masz łeb, żeby myśleć i kombinować jak rozwiązać problem. Niektóre tematy i posty świadczą tylko i wyłącznie o braku podstawowej wiedzy dotyczącej klimatyzacji.
Czasem zastanawiam się, w jaki sposób funkcjonują niektóre firmy czy też jednostki w tych firmach.
Nie ukrywam, że czasem sam korzystam z tego forum (w ostatnim czasie jedna prawie wcale), ale tematy i pytania przerażają mnie.
Zamiast tworzyć dział w stylu "jak to naprawić" może przekaż swoje zlecenia osobie, która się na tym zna i nie musi tracić dwóch dni na naprawę klmatyzatora bo nie dostała odpowiedzi na forum.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-11-18, 17:15:51
Top użytkownik
Sprężarka nie startuje?A może nie ma ją co wystartować?A jaka rezystancja pomiędzy uzwojeniami?Jest te 0,65 0ma? jakie napięcie w sieci?Jaka różnica ciśnień pomiędzy stroną wysokiego i niskiego ciśnienia pozwalająca na uruchomienie sprężarki?Czy na zaciskach sprężarki znajduje się to co powinno wprawić ją w ruch?Jaki prąd pobierany podczas rozruchu?Opisz to a potem zadawaj pytania.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Lakdag

2013-02-26, 22:31:11
Nowy użytkownik
Latem walczylem z podobnym przypadkiem kod bledun 21 wskazywal na zintegrowany modol zasilania jednostki zew. Podmienilem z takiego samego modelu i nic klima stoi i mruga do mnie 21. Krok nr 2 komplet na warsztat i nowa sprezarke na partyzanta podlaczylem byle by zestaw tylko jekna, i co? mruga 21. Krok nr. 3 tel. do akademi lg o ratunek panowie super zadzialali pelne zangazowani mnustwo pomyslow, walczymy kilka dni i nic. Klima stala sie delikatnym polkownikiem w serwisie. Krok nr. 4 podmiana czujnikow temperatury w parowniku TH 3, TH4 sukces!!! Wink
Historia o tym, jak nauczono się mierzyć temperaturę, jest interesująca i niezwykła. Termometry wymyślono znacznie wcześniej niż zrozumiano, co w rzeczywistości one mierzą.
J.A. Smorodinskij
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-02-26, 22:35:50
Moderator
co to "polkownik" ?
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-02-27, 19:45:06
Użytkownik
też jestem ciekaw w dodatku delikatny
chłopaki z akademii przynajmniej tej w gdyni nie zawsze potrafią pomóc "jak wyżej"
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa