Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

proszę o poradę jaką stacje wybrać

37 Odpowiedzi, 33982 Wyświetleń
1 2 Dalej

bula_wrz

2012-10-07, 09:42:49
Użytkownik
Witam jestem nowy i proszę o pomoc w wybraniu stacji klimy
mój fundusz jest ograniczony przez urząd pracy ( dotacja z PUP )
i stać mnie na:
-climfill ONE: http://motofocus.pl/nowosci/7038/nowa-st...imfill-one

-texa konfort 605 evolution: http://www.texa.com/scheda.asp?sez=dett&...tet=scheda

-delphi plus: http://urzadzenia.inter-team.com.pl/inde...Itemid=239

-evert plus: jak wpiszecie w google to trzeba włączyć i poszukać w katalogu inercarsu.

na na moje oko wybór pozostaje między delphi a valeo

dodam że klima to u mnie dodatkowe zajęcie wiec tylko z tego żył nie będę

i czy możecie cos powiedzieć jeszcze o płycie autodata cd-klima??

z góry dzięki.
  • Odpowiedz

awax

2012-10-07, 11:50:17
Top użytkownik
Autodata jak najbardziej pomocna,co do stacji warto zastanowić się nad celowością jej zakupu.
  • Odpowiedz

piotrw

2012-10-07, 12:02:56
Nowy użytkownik
Czy pieniądze z UP są specjalnie przeznaczone na zakup stacji i ujęte w biznesplanie ??
Zapraszam na czat KLIKNIJ TUTAJ codziennie od godz. 20.00
  • Odpowiedz

bula_wrz

2012-10-07, 13:05:59
Użytkownik
moja działalność autkosmetyka
- głównie pranie aut na handel (ściągnięte po uderzeniu)
- mniej mycia z "ulicy" kliku stałych klientów (na więcej nie ma czasu)
cel stacji klimy nabijanie aut po uderzeniu i oczywiście w sezonie letnim wymiana czynnika w autach prywatnych.
czyli tylko auta osobowe
chciałbym robić 20aut / miesiąc wiadomo latem bedzie wiecej zima mniej
do tego naprawde drobna naprawa jak wymiana czujnika filtra itp. zlokalizowanie nieszczelności odesłanie do blacharza (bez stacjiSmile) ojciec spawa aluminium blacharz składa ja nabijam i narazie tak to widze (chyba że bedzie kasa w cholere to zmienie profil firmySmile)

reasumując: 20/miesiąc tylko osobówek + drobniutka naprawa

a w biznesplanie mam:
stacja klimy ok 12 000
zestaw do nieszczelności 250
generator ozonu wrc multiozon car ozoner b1000 (1g/h) cena ok 1500 brutto w detalu
laptop toshibka (idzie do domu na warsztat biore stary) 2500
no i autodata 500
razem 16 750 (i tak bedzie dopłata z własnej kieszeni bo dają mniej)
a za rabat gazu biorę z 3 butle żeby czysty pieniążek leciał na początek i żebym mógł zrobić dobrą cene Smile

co myślicie o takim starcie?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-10-07, 13:09:37 przez bula_wrz.)
  • Odpowiedz

awax

2012-10-07, 13:27:47
Top użytkownik
Cóż,czysty pieniążek,tylko pozazdrościć.
Na poważnie to małe pytanko:czy Wiesz cokolwiek o autoklimatyzacji?
  • Odpowiedz

bula_wrz

2012-10-07, 13:31:58
Użytkownik
pracuje w autach ok 5 lat jestem samouk i mam bardzo dobrą markeSmile
a czy coś wiem? specjalistą napewno nie jestem ale laikiem też nie. od czegoś trzeba zacząć.
a tak powracając do głównego tematu to jaka ta stacja będzie lepsza??
  • Odpowiedz

awax

2012-10-07, 13:48:39
Top użytkownik
Dopóki się nie zepsuje to każda się nada.
W razie awarii nie ma problemu,zamykasz na czas naprawy.Najczęściej w gorącym sezonie.
Dlatego napisałem abyś przemyślał sens zakupu stacji na początek.Będziesz od niej zależny i Klienci,którzy będą umówieni na termin mogą być niezadowoleni.
Druga sprawa,że stacja za Ciebie nie naprawi.
Nie zapomnij również o uprawnieniach-ukończenie szkolenia-.
Ja mam dwie stacje automatyczne i używamy ich jedynie do odzysku i na pokaz dla Klienta,bo wypada mieć.
  • Odpowiedz

bula_wrz

2012-10-07, 14:23:28
Użytkownik
nie zamkne bo bede mył i prał. podkreślam że klima maa być dodatkowym pieniądzem
szkolenie mam załatwione jak kupie stacje bedzie przeszkolenie z jej obsługi
we wtorek przyjezdza do mnie technik z przedstawicielem i bedziemy bardziej rzeczowo gadać
a jak mam przemyśleć "sens zakupu stacji na początek" ?? nie można chyba zrobić niczego z klimą jak sie nie ma stacji?? to jak myjnia bez myjki Smile
że stacja za mnie nie naprawi to też wiem więc podkreśliłem że drobne naprawy a z czasem jak sie naucze to się rozwine a jak nie to nie.

powracając ponownie do tematu głównego Smile

co doradzacie?? czy orientujecie się właśnie jak wygląda żywotność serwis jak części itd itp...
  • Odpowiedz

awax

2012-10-07, 14:52:01
Top użytkownik
a jak mam przemyśleć "sens zakupu stacji na początek" ?? nie można chyba zrobić niczego z klimą jak sie nie ma stacji??

Właśnie samą stacją niewiele można zrobić.
Co do szkolenia to miałem na myśli te dające uprawnienia.
  • Odpowiedz

piotrw

2012-10-07, 15:10:16
Nowy użytkownik
bula_wrz napisał(a):szkolenie mam załatwione jak kupie stacje bedzie przeszkolenie z jej obsługi
we wtorek przyjezdza do mnie technik z przedstawicielem i bedziemy bardziej rzeczowo gadać

To będzie szkolenie z obsługi urządzenia (automatu) a nie z działania układu klimatyzacji w samochodzie.

Skoro UP dał Ci pieniądze na stacje to jednak jesteś zobligowany do jej zakupu , a każda z podanych przez Ciebie się nada , bo w sumie to czego nadzwyczajnego od nich można oczekiwać ?? Mi mówiono , że Texa ma najlepszy servis i jest niezawodna , każda liszka swój ogonek chwali.

bula_wrz napisał(a):a jak mam przemyśleć "sens zakupu stacji na początek" ?? nie można chyba zrobić niczego z klimą jak sie nie ma stacji??
Z klimą można zrobić wszystko nie mając automatu . Można zrobić odzysk, próżnie i napełnić z dużo większą kontrolą niż daje stacja.
  • Odpowiedz

bula_wrz

2012-10-07, 15:14:14
Użytkownik
to jak miałbym wbić gaz jak bez stacji jak ściągnąć czynnik przed naprawą blacharską??
a jakie uprawnienia mi potrzeba? prowadzę legalną firmę mam przystosowany warsztat do napraw aut potrzebuję coś więcej?? to nie spożywka żebym potrzebował książeczkę sanepidu.

wiem że czasami trzeba będzie wypłukać układ wymienić sprężarkę itd itp no to niestety przeproszę klienta i wyślę go do specjalisty (pewnie droższego)

a mógłbyś może ocenić te stacje bo mam wrażenie że chcesz mnie zniechęcić Smile
  • Odpowiedz

awax

2012-10-07, 15:22:15
Top użytkownik
Faktycznie Wiesz już niemal wszystko,reszty dowiesz się pewnie z instrukcji obsługi stacji
Powodzenia
Stacji nie ma co oceniać ,wszystkie są na podobnym poziomie.
Co do uprawnień to nie spożywka,ale poczytaj chociażby na tym forum.
  • Odpowiedz

bula_wrz

2012-10-07, 16:31:30
Użytkownik
awax pozwolę sobie przypomnieć że prosiłem o ocenę stacji a nie mnie. pozwolę też Ci już podziękować za Twoje zbędne komentarze i aluzje.

piotrw mówisz że SŁYSZAŁEŚ texa ale na własnej skórze pewnie nie sprawdziłeś??

a może popatrzeć po serwisach w necie popatrzeć ile kosztują części do automatów itp
  • Odpowiedz

piotrw

2012-10-07, 17:04:44
Nowy użytkownik
bula_wrz napisał(a):awax pozwolę sobie przypomnieć że prosiłem o ocenę stacji a nie mnie. pozwolę też Ci już podziękować za Twoje zbędne komentarze i aluzje.

piotrw mówisz że SŁYSZAŁEŚ texa ale na własnej skórze pewnie nie sprawdziłeś??

a może popatrzeć po serwisach w necie popatrzeć ile kosztują części do automatów itp

Kolego , mam Texe 650 komfort od 12 miesięcy i było juz kilka małych awarii , tylko co jak gwarancja minie ?? Jak się pojawi poważna ustreka ? Producent zabezpieczył sie w ten sposób , że wejście do sterownika automatu jest zabezpieczone hasłem serwisowym.
Takie urządzenia wymagają też konserwowania (oleje do pompy, filtry, kalibracja wag itp) na rok ok 800 zł
Koszt zakupu urządzeń wysoki a czas kiedy się on zwróci długi pod warunkiem że będzie działać bezawaryjnie.

Gdybym kiedyś miał tę więdzę co teraz (nadal bardzo małą) to nigdy nie kupił bym automatu jako podstawy serwisowania , poczytaj troche forum to zrozumiesz .

Awax tak jak większość tutaj to fachowcy i powinieneś liczyć sie z ich wypowiedziami. Przecież dokładnie napisał o stacjach , wymaganych ustawowo szkoleniach
  • Odpowiedz

bula_wrz

2012-10-07, 17:24:34
Użytkownik
domyślam się w że w temacie jest mądrzejszy natomiast nie lubię jak ktoś bardzo daje to do zrozumienia. nieważne.

biorąc dotację jestem w sytuacji "mam to za darmo" (nie licząc czasu na latanie)
dla mnie pięknie by było zarobić 1000zł / miesiąc na czysto bo resztę dorobię z mycia.
jestem świadom że trzeba wymieniać filtry oleje itp itd ale jak to się mówi maszynka na to musi zarobić

texa w ciągu roku kilka awarii to chyba niezbyt dobry wynik.

poczekam jeszcze może ktoś się wypowie o moich "typach" czyli valeo/delphi
  • Odpowiedz

awax

2012-10-07, 17:36:00
Top użytkownik
awax napisał(a):Dopóki się nie zepsuje to każda się nada.
W razie awarii nie ma problemu,zamykasz na czas naprawy.Najczęściej w gorącym sezonie.
Dlatego napisałem abyś przemyślał sens zakupu stacji na początek.Będziesz od niej zależny i Klienci,którzy będą umówieni na termin mogą być niezadowoleni.
Druga sprawa,że stacja za Ciebie nie naprawi.
Nie zapomnij również o uprawnieniach-ukończenie szkolenia-.
Ja mam dwie stacje automatyczne i używamy ich jedynie do odzysku i na pokaz dla Klienta,bo wypada mieć.

Czy to nie była rzeczowa odpowiedz?
Druga sprawa to żądasz porady od osób ,z którymi zamierzasz konkurować głównie -jak napisałeś-ceną usługi bo stacja za frico.Ja bałbym się opierać na takich poradach.
Reasumując :większość stacji w tym wymienione przez Ciebie są tej samej klasy i jakości.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-10-07, 17:49:56
Top użytkownik
A zepsuje się każda z powodu wilgoci panującej na myjni.Idealne warunki do serwisu auto-klimatyzacji i urządzeń nafaszerowanych elektroniką.Posiadam myjnię samochodową chciałbym poszerzyć usługi w zakresie suszenia warzyw i owoców.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

bula_wrz

2012-10-07, 18:03:04
Użytkownik
zaznaczyłem tez wyżej że nie zamierzam robić poważnych napraw bo nie umiem.

głównie bedę napełniał auta powypadkowe z pustym układem więc z tego co wiem nie ma wiekszego problemu ze stacją podłączasz sprawdzasz szczelność dajesz odpowiednie ilości oleju i czynnika i wbijasz? czy nie tak?

teraz już jest praktycznie po sezonie więc ludzi z "ulicy" nie będzie. mam całą zimę żeby zrobić szkolenia nie mówię że wiem dużo bo tak nie jest. natomiast chcę coś robić dodatkowo bo do 67roku życia na myjni się po prostu zajadę.

z czasem wszyscy się uczą i do czegoś dochodzą wystarczy mieć chęci

co do stacji które wymieniłem jak awax napisał są na w miarę równym poziomie
czy orientuje się ktoś odnośnie kosztów serwisu i awaryjności (chociaż z doświadczenia wiem że różnie z tą awaryjnością bywa but butowi nie równy i jak dbasz tak masz)

a co do szkoleń mam 50km do poznania zna ktos jakąś firmę godna polecenia?
  • Odpowiedz

bula_wrz

2012-10-07, 18:06:00
Użytkownik
co do wilgoci - na stację mam przeznaczone inne pomieszczenie

to co napisałem powyżej- jak dbasz tak masz
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2012-10-07, 18:13:23
Top użytkownik
Nie rozumiesz jednego,o czym wszyscy chcą ci powiedzieć.Jak chcesz jeździc samochodem musisz mieć prawo jazdy.Jak chcesz wykonywać usługę auto klimatyzacji bez uprawnień?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-10-07, 18:14:11 przez Tadeusz4321.)
  • Odpowiedz

plusz730

2012-10-31, 21:44:14
Użytkownik
bula_wrz napisał(a):zaznaczyłem tez wyżej że nie zamierzam robić poważnych napraw bo nie umiem.

głównie bedę napełniał auta powypadkowe z pustym układem więc z tego co wiem nie ma wiekszego problemu ze stacją podłączasz sprawdzasz szczelność dajesz odpowiednie ilości oleju i czynnika i wbijasz? czy nie tak?
Nie tak.
Jeżeli powypadkowe to w większości przypadków płukanie układów, nowy osuszacz, długa próżnia, nowy olej a na końcu czynnik.Szczelność sprawdzana stacją to włóż między bajki, szkoda czasu. Posłuchaj doświadczonych ludzi na tym forum,poczytaj i wyciągnij wnioski. Chyba że lubisz zwroty w postaci aut które "nabiłeś".
Autoklima Webasto
  • Odpowiedz

ediediedi

2013-03-03, 12:34:07
Nowy użytkownik
Dobre szkolenia w poznaniu robi Kedzia. A co do wyboru stacji to ja jestem zadowolony z mojego automatu top next magneti marelli. Wypas z niezla cene. A najlepsza dali w alexie w szczecinie
  • Odpowiedz

awax

2013-03-03, 15:47:30
Top użytkownik
ediediedi napisał(a):Dobre szkolenia w poznaniu robi Kedzia. A co do wyboru stacji to ja jestem zadowolony z mojego automatu top next magneti marelli. Wypas z niezla cene. A najlepsza dali w alexie w szczecinie

Dobre szkolenia może robić wiele Podmiotów i zawsze mogą się przydać,jednak niewiele z nich ma stosowne uprawnienia.
http://www.mg.gov.pl/Wspieranie+przedsie...alifikacji
  • Odpowiedz

awax

2013-03-03, 15:56:22
Top użytkownik
ediediedi napisał(a):Dobre szkolenia w poznaniu robi Kedzia. A co do wyboru stacji to ja jestem zadowolony z mojego automatu top next magneti marelli. Wypas z niezla cene. A najlepsza dali w alexie w szczecinie

Co do ceny to z pewnością była najlepsza skoro sam sobie zaoferowałeś i sprzedałeś to urządzenie.
  • Odpowiedz

bula_wrz

2013-03-08, 07:41:24
Użytkownik
Podmioty, które zgłosiły zamiar prowadzenia kursów początkowych i uzupełniających (bez przeprowadzania egzaminów):
Systherm Chłodnictwo i Klimatyzacja Sp. z o.o.,

zamierzam tam zrobić szkolenie ozonowe. kiedy dzwoniłem miła PaniSmile powiedziała że po wystawieniu świadectwa kwalifikacji będę mógł legalnie obsługiwać klime w autach recykling napełnianie naprawy zakup czynnika itd itp.
oczywiście szkolenie takie składa się ze szkolenia i egzaminu a ja mam wątpliwości co do tego nawiasu na stronie ministerstwa: (bez przeprowadzania egzaminów)
Awax również znajduje się na tej liście więc chyba mogę liczyć na jakąś rzeczową odpowiedź?
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa