Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

proszę o poradę jaką stacje wybrać

37 Odpowiedzi, 33998 Wyświetleń
Wstecz 1 2

awax

2013-03-08, 14:08:23
Top użytkownik
Witam
Rzeczowa odpowiedz jest taka,że Systherm i nie tylko "zapomniał przesyłać do MInisterstwa listy osób,które takie świadectwa uzyskały.
Jeżeli nie znajdują się na tej liście to są po prostu nieważne.
Awax również ma uprawnienia do szkolenia,natomiast egzamin przeprowadza Krajowe Centrum Innowacji Chłodnictwa I Klimatyzacji.Po prostu przygotowywany jest przepis zakazujący szkolenia i egzaminowania przez ten sam podmiot.Jak już zacznie obowiązywać to będziemy przygotowani.
Na marginesie to do samej autoklimatyzacji na dzien dzisiejszy wymagane jest jedynie zaświadczenie o ukończeniu szkolenia w tym zakresie,bez konieczności zdawania egzaminu.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-03-08, 20:20:05
Top użytkownik
Czy Awax i Kcichik Są tego samego zdania że za pomącą pompy próżniowej i manometrów można nabijać klientów?Fakt można.Ale trzeba jeżeli kupuje się stację do nabijania.Musi się szybko wrócić?To fajnie brzmi na wydruku.Odzyskano 600-doładowano-100 iw w wydruku powinno być zapisane wykryto wycieki 0 procent.Nabijacz klimatyzacji?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

awax

2013-03-09, 10:44:09
Top użytkownik
Obowiązujące w Polsce Rozporządzenie WE zabrania napełniania układu w którym brakuje określonej w Rozporządzeniu ilości czynnika.Wymagane jest zlokalizowanie i usunięcie nieszczelności.
Taki wydruk brakującej ilości czynnika może być dowodem ,że napełnienie jest niezgodne z prawem i Klient na podstawie tego wydruku ma prawo dochodzić odszkodowania .Po prostu naprawi w profesjonalnej firmie i bez trudu obciąży nabijacza ,który dał mu taki wydruk.
  • Odpowiedz

bula_wrz

2013-03-09, 11:59:36
Użytkownik
czyli nie muszę płacić za egzamin? czyli 150zł netto w kieszeni.
a jak systherm "zapomniał" zgłosić listy i moje świadectwo będzie nieważne to skąd mam to wiedzieć? czy na stronie ministerstwa będzie można sprawdzić ważność swojego świadectwa?
co do dobijania układu. w ksiażce wydanej przez systherm gadzińskiego piszą ze trzeba wykrywać nieszczelności do 15g/rok a jak komuś naturalnie ucieka 10g/rok i przyjedzie po 5 latach na serwis (np importowane auto) i zamiast 600g będzie 550 to mam szukać wiatru w polu??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-03-09, 12:01:40 przez bula_wrz.)
  • Odpowiedz

awax

2013-03-09, 12:22:45
Top użytkownik
Szkolenia dla serwisantów autoklimatyzacji i szkolenia z egzaminem na świadectwo kwalifikacji to dwa różne szkolenia.
Te pierwsze są jednodniowe i nie wymagają egzaminu.
Ważność Swojego świadectwa możesz sprawdzić wysyłając zapytanie do Ministerstwa Gospodarki.Zgodnie z Ustawą O Ochronie Danych Osobowych nie są one publikowane.
Co do ilości brakującej czynnika to przepisy podają je niezależnie od okresu ostatniego serwisowania układu.Po prostu Musisz przeprowadzić rzetelną próbę szczelności
  • Odpowiedz

bula_wrz

2013-03-09, 12:50:30
Użytkownik
jak na początku watku zamierzam zając się klimą. po rozeznaniu odpuściłem sobie narazie tą dotacje. jak będę miał wszystko poukładane i lizne wiedzy to wezme kase bo mam przyznaną ale odłożoną w czasie. nieważne.

to co w końcu potrzebuję żeby móc normalnie serwisować klimę w autach. świadectwo kwalifikacji potwierdzone egzaminem czy szkolenie zgłoszone w ministerstwie?
czy jest jakaś różnica co do wymaganych kwalifikacji jak się jest właścicielem firmy a jak pracownikiem??

co do rzetelnego testu rozumiem azotem. a na jak długo powinno się zostawić ciśnienie żeby uznać je za rzetelne i czy jest jakaś dopuszczalna norma spadku ciśnienia? np jak spadnie po godzinie z 20bar do 19,8? to można napełniać czy trzeba szukać.
  • Odpowiedz

awax

2013-03-09, 13:04:56
Top użytkownik
Do serwisowania jedynie autoklimatyzacji potrzebujesz zaświadczenia o ukończeniu szkolenia wydanego przez podmiot znajdujący się na liście Ministertwa.
Co do pytań technicznych to włąśnie na tych szkoleniach uzyskasz informacje.
  • Odpowiedz

bula_wrz

2013-03-09, 13:43:32
Użytkownik
tak jedynie autoklima nie zamierzam nawet w autobusy wchodzić. jedynie osobówki.
czyli reasumując jeżeli weszłaby kontrola i zapytała się kto tutaj robi klimę wystarczy pokazać im zaświadczenie szkolenia przez np Systherm.
Przyjechał bym do Ciebie awax natomiast do szczecinka mam ponad 200km a do poznania mam niecałe 30.

co do szkoleń w systhermie miła Pani poleciła mi 2 dniowe 650netto+ egzamin (wiadomo trzeba zarabiać Smile)
http://www.systherm.pl/?ceny-szkolen,88
czy w moim przypadku nie wystarczyło by to nr 3 z ozonowego?

Demontaż instalacji i urządzeń, odzysk substancji kontrolowanych, recykling, regeneracja i unieszkodliwienie oraz obrót substancjami przeznaczonymi do tego celu
Czas trwania: 1 dzień
Cena szkolenia: 450 PLN
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-03-09, 14:16:56 przez bula_wrz.)
  • Odpowiedz

awax

2013-03-09, 14:26:25
Top użytkownik
Napisałem wyżej.
Do autoklimatyzacji jest całkiem inne szkolenie.
Jednodniowe i bez egzaminu
Z linku ,który dałeś wynika,że w Systhermie 750 netto.
Co do szkoleń na świadectwo kwalifikacji to są 4 kategorie,a nie tak jak tam podają 3
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-03-09, 14:30:26 przez awax.)
  • Odpowiedz

bula_wrz

2013-03-09, 14:34:58
Użytkownik
bula_wrz napisał(a):Demontaż instalacji i urządzeń, odzysk substancji kontrolowanych, recykling, regeneracja i unieszkodliwienie oraz obrót substancjami przeznaczonymi do tego celu
Czas trwania: 1 dzień
Cena szkolenia: 450 PLN

czyli w moim przypadku wystarczające jest to?

w tej chwili jestem na Twojej stronie i nie widze zakładki o szkoleniach. Może jeżeli dostałbym jakąś "dobrą" ofertę skusiłbym się na te 200km Smile
  • Odpowiedz

bula_wrz

2013-03-09, 14:37:06
Użytkownik
mówisz o szkoleniu nr 6 klimatyzacja samochodowa. 750netto ale tam są 2 dni
  • Odpowiedz

awax

2013-03-09, 14:40:08
Top użytkownik
Wymagane jest jednodniowe,jeżeli S robi to w dwa to ich sprawa.
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa