Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

HVACR - początek przygody

14 Odpowiedzi, 12065 Wyświetleń

Stutom

2013-03-14, 14:03:34
Nowy użytkownik
Witam serdecznie,

Z racji braku subfora typu "przywitaj się", umieszczam nowy temat w dziale najpopularniejszym. Jak zauważyliście jestem nowym użytkownikiem i chcę zacząć przygodę z branżą HVACR. Obecnie studiuję dziennie kierunek nie związany z branża, ale od października planuję złożyć dokumenty na studia podyplomowe na PW "Klimatyzacja i chłodnictwo", mam też drobne doświadczenie w chłodnictwie i klimatyzacji.

Do rzeczy - poszukuję literatury, ciekawych stron internetowych, materiałów szkoleniowych (może być w języku angielskim), aby móc zdobyć rozszerzoną wiedzę teoretyczną z branży HVACR (podstawowe zagadnienia z termodynamiki nie są mi obce) - szczególnie chłodnictwie, klimatyzacji i pomp ciepła.

Na pewno znajdą się szydercy i osoby, które będą próbowały mnie zniechęcić - sorry, ale nic z tego nie zniechęcicie mnie, więc nie macie co zaczynać tematu Smile

Za błędy co do lokalizacji tematu - przepraszam.
  • Odpowiedz

awax

2013-03-14, 14:33:28
Top użytkownik
Witam
Dlaczego ktoś miałby Ciebie zniechęcać?
Jesteś jednym z nielicznych,którzy przygodę z tym zawodem rozpoczynają normalnie,czyli od podstaw.
Co do literatury to podstawy jak napisałeś znasz.Reszta to tylko stałe śledzenie tematycznych stron w internecie.
Ta dziedzina rozwija się w tempie,któremu niestety wydawnictwa papierowe nie dorównują.
Życzę powodzenia i zapraszam również do Centrum http://klimacentrum.net/
  • Odpowiedz

Stutom

2013-03-14, 14:46:52
Nowy użytkownik
awax napisał(a):Dlaczego ktoś miałby Ciebie zniechęcać?

Na forach często ujawniają się typowo polskie cechy, w tym przypadku w formie szyderstwa i zniechęcania - trochę przezorności nie zaszkodzi Smile

A może znajdzie się osoba, która jest w stanie się wypowiedzieć o wyżej wymienionej przeze mnie podyplomówce na PW? Czy opłaca się zainwestować 6 tys PLN w roczne studia podyplomowe?
  • Odpowiedz

kubabaku

2013-03-14, 17:13:32
Zaawansowany użytkownik
Witam, z literatury to np
- "Technika chłodnicza" - H.J.Ullrich
- "Chłodnictwo i klimatyzacja" - Gutkowski, Burtymowicz
- "Wentylacja i klimatyzacja" - Malicki

takie mocne pozycje
  • Odpowiedz

awax

2013-03-14, 19:14:05
Top użytkownik
Inwestować w studia warto.Zwłaszcza,że niestety ale w Polsce już niemal wszyscy kończą studia i to tylko niewiele znaczący papierek.Jednak bez niego będziesz ten gorszy
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-03-14, 19:35:48
Top użytkownik
Moim zdaniem zapomniano o pozycji Domowe i handlowe urządzenia chłodnicze.Poradnik obsługi.
Zygmunt Starowicz-Zdzisław Zaborski.Wydanie czwarte.Moim zdaniem to najlepsza literatura która była w druku.Reszta to kopiowanie żródeł i wiele błędów szczególnie na poziomie prowadzenia rurociągów.Jestem ciekaw ile procent literatury pana Ullrich jest zaciągnięte z innych żródeł a ile to własne doświadczenie.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Bogdan_New_Jersey

2013-03-15, 16:11:14
Zaawansowany użytkownik
HVACR - początek przygody
Fajny tytuł

do dzisiaj pamiętam moje przygody z tej dziedziny. pierwszy montaż systemu, pierwsza wymiana :-)
  • Odpowiedz

awax

2013-03-15, 18:03:18
Top użytkownik
Bogdan_New_Jersey napisał(a):HVACR - początek przygody
Fajny tytuł

do dzisiaj pamiętam moje przygody z tej dziedziny. pierwszy montaż systemu, pierwsza wymiana :-)

Pierwsza przecięta brzeszczotem sprężarka domowej chłodziarki,pierwsza wymiana sprężarki miękkim cynowym lutem ,itd itd Smile
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-03-15, 20:17:41
Top użytkownik
awax napisał(a):
Bogdan_New_Jersey napisał(a):HVACR - początek przygody
Fajny tytuł

Pierwsza przecięta brzeszczotem sprężarka domowej chłodziarki,pierwsza wymiana sprężarki miękkim cynowym lutem ,itd itd Smile
I mój pierwszy zaworek serwisowy do napełniania wlutowany cyną 80 procent kupiony w punkcie przerabiania zapalniczek jedno-razowych.Pierwszym cylindrem do napełniania a nie dobijania lodówek była mała buteleczka z podziałką po gazie do zapalniczek.
  • Odpowiedz

mg

2013-03-15, 20:46:11
Top użytkownik
Powiało nostalgią... Wink
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-03-15, 20:48:29
Top użytkownik
awax napisał(a):Inwestować w studia warto.Zwłaszcza,że niestety ale w Polsce już niemal wszyscy kończą studia i to tylko niewiele znaczący papierek.Jednak bez niego będziesz ten gorszy
Nie mam nic do ludzi kształcących się.Niestety wielu ludzi się kształci na siłę bo rodzice grymboła mają pieniądze.Szkoda że nasz system polityczny nie sponsoruje dzieci uzdolnionych tylko rodziców cwaniaków.Polscy naukowcy są doceniani na świecie.Ale ich selekcja za komuny nie była kwestią pieniędzy na kształcenie.Jak na razie świat szanuje nasze pomysły naukowe.Ale za około 25 lat krajem będzie rządzić dzieciniada.Potomstwo cwaniactwa którego ojciec zapłacił za wykształcenie dziecka które nie wie ile jest razy ile.Ludzie MASONI istnieją?Co z tą Polską?
  • Odpowiedz

Stutom

2013-03-15, 21:17:57
Nowy użytkownik
Dziękuję za polecenie tytułów. Już zaczynam ich szukać. Chyba, że ktoś może sprzedać używane w rozsądnej cenie? Smile
  • Odpowiedz

Chris_W

2013-03-18, 13:42:01
Nowy użytkownik
klimatolog napisał(a):nie wie ile jest razy ile.
Ile do kwadratu.
Do autora - załatw sobie jakieś praktyki, lub pracę dorywczą przy firmach z tej branży - bo w książkach sporo jest, ale praktyka tutaj też jest ważna. Albo przynajmniej popytaj po budowach, że jesteś student i do pracy dyplomowej potrzebujesz pooglądać budowę z systemami wentylacji, wody lodowej, szafy sterownicze, klimatyzacje i tak dalej - żebyś przynajmniej widział na oczy co jest co.
  • Odpowiedz

Stutom

2013-03-18, 15:32:41
Nowy użytkownik
Chris_W napisał(a):niej popytaj po budowach, że jesteś student i do pracy dyplomowej potrzebujesz pooglądać budowę z systemami wentylacji, wody lodowej, szafy sterownicze, klimatyzacje i tak dalej - żebyś przynajmniej widział na oczy co jest co.

Dziękuję za wskazówki. Pracowałem w jednej firmie klimatyzacyjnej ponad pól roku, widziałem precyzję, VRFy i całą masę splitów, więc coś tam w życiu zasmakowałem. Nie mam też problemów z wymianą sprężarek i usuwaniem usterek w lodówkach Smile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa