Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zestaw do spawania tlen-propan czy tlen-acetylen?

6 Odpowiedzi, 10774 Wyświetleń

teskom

2013-03-26, 19:22:07
Nowy użytkownik
Witam!

Jaki zestaw do spawania polecacie tlen-propan czy tlen acetylen?
I co do czego dokładniej?
Pytam, ponieważ nigdy nie spawałem propanem tylko zawsze acetylen(niby lepszy)?
Jak wygląda napełnianie propanu? Jaki koszt?

Niby mniejsza temp płomienia ale z tego co widzę propanem spawają nie tylko małe rurki....
Poruszany był już temat niedawno widzę bardzo podobny, jednak mi chodzi o porównanie dokładnie propanu a acetylenu... Który zestaw kupić. Na ile przykładowo wystarcza propan, czy na krócej, dłużej? Warto już zainwestować w acetylen czy wystarcza spokojnie propan?
  • Odpowiedz

Klim

2013-03-26, 20:40:44
Użytkownik
Ja osobiście w pracy lutuje parowniki i agregaty zestawem acetylen - tlen, a prywatnie propan - tlen.
Mniej przegrzewasz rurkę, lepsze właściwości spoiwa ( jak przysadzisz acetylenem 2800 stopni to z spoiwa wytrącają się najlepsze składniki i po kilku latach eksploatacji w urządzeniu pojawi się nieszczelność w układzie)
Lutowanie na twardo metodą kapilarną prawidłowo powinno się wykonywać zestawem propan - tlen.
Acetylen-tlen zestaw jest dużo droższy i koszty eksploatacji również.
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-03-26, 20:56:30
Zaawansowany użytkownik
teskom napisał(a):Witam!

Jaki zestaw do spawania polecacie tlen-propan czy tlen acetylen?
I co do czego dokładniej?
Pytam, ponieważ nigdy nie spawałem propanem tylko zawsze acetylen(niby lepszy)?
Jak wygląda napełnianie propanu? Jaki koszt?

Niby mniejsza temp płomienia ale z tego co widzę propanem spawają nie tylko małe rurki....
Poruszany był już temat niedawno widzę bardzo podobny, jednak mi chodzi o porównanie dokładnie propanu a acetylenu... Który zestaw kupić. Na ile przykładowo wystarcza propan, czy na krócej, dłużej? Warto już zainwestować w acetylen czy wystarcza spokojnie propan?
Wystarczy propan
  • Odpowiedz

stoo

2013-03-26, 21:08:08
Użytkownik
Koniecznie kup dobry palnik
  • Odpowiedz

jack63

2013-03-29, 10:53:07
Zaawansowany użytkownik
Dobry, nie za mały(!) palnik to podstawa.
A co do kosztów. Złomiarze od wielu lat używają do cięcia stali propanu. Są specjalne palniki do tego.
Z mojego doświadczenia wynika, że dużo mniej jest ważna max temperatura płomienia, ale jego moc. Lutowanie to nie spawanie! Trzeba szybko nagrzać, nie przegrzać(!) cały obwód rury. Dlatego dla większych średnic stosuje się więcej palników na raz .
  • Odpowiedz

lukash0

2013-04-16, 19:19:18
Nowy użytkownik
Jak dla mnie tlen acetylen za bardzo kopci dla mniej wprawnej ręki może sie to skończyć słabym lutem, i omijaj szerokim łukiem palniki firmy Sherman są w przystępnej cenie i łatwo się skusić, a kompletnie do niczego się nie nadają
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-04-16, 19:20:05 przez lukash0.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa