Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Różnica w zużyciu energi - faktyczna.

10 Odpowiedzi, 9106 Wyświetleń

Xofer

2013-04-03, 17:20:51
Nowy użytkownik
Mój mały problem: Jak dokładnie obliczyć zużycie energii dla klimatyzatora o mocy chłodniczej 5kW ( el. 1.68kW ).

Zakładamy, że klimatyzator ma pracować cały miesiąc i zbijać temperaturę do 18 stopni. Średnia temperatura dla miesiąca lipiec w Polsce wynosi około 16stopni.

Klimatyzator znajduje się w pomieszczeniu o powierzchni około 50m2. Ściany z kratówki bez ocieplenia. Okno od południa o powierzchni 1400 x 1400mm.

Potrzebuje wyliczyć zużycie energii dla w/w klimatyzatora on/off w w/w warunkach pracy oraz dla invertera 5kW ( el. 1.44 kW ) + kolejny, trzeci pomiar te same warunki ale pomieszczenie ocieplone wełną mineralną o grubości 15cm.

Problem polega na tym, że nie mam pomysłu na wyliczenia z uwzględnieniem czasu pracy jednostek zewnętrznych. Wynik zużycia energii ma wyjść jak najbardziej miarodajny.
www.artdom.jasky.pl - www.klima.jasky.pl
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-04-03, 17:42:00
Moderator
Jeśli Ty nie wiesz jak, to ten komu chcesz to zrobić też nie będzie wiedział jak. Zrób więc byle jak, aby wyglądało na skomplikowane. Ten świat i tak schodzi na psy.

Załóż, że klimatyzator będzie pracował 10-12h na dobę. Masz czas, masz moc, znasz cenę za 1kWh. Przy ociepleniu zmniejsz czas o 2h.

Jak ktoś będzie chciał Ci lepiej policzyć to podaj grubość ściany.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Xofer

2013-04-03, 17:44:06
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):Jeśli Ty nie wiesz jak, to ten komu chcesz to zrobić też nie będzie wiedział jak. Zrób więc byle jak, aby wyglądało na skomplikowane. Ten świat i tak schodzi na psy.

Załóż, że klimatyzator będzie pracował 10-12h na dobę. Masz czas, masz moc, znasz cenę za 1kWh. Przy ociepleniu zmniejsz czas o 2h.

Jak ktoś będzie chciał Ci lepiej policzyć to podaj grubość ściany.

Tak już zrobiłem. Tylko chciałem dokładniej Smile Co z Inverterem ? Jak obliczyć zużycie dla Invertera ?
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-04-03, 17:44:34
Moderator
Lub podłącz coś takiego [ http://allegro.pl/orno-or-we-501-licznik...88645.html ] i będzie bez liczenia i cudowania.
  • Odpowiedz

Xofer

2013-04-03, 17:53:19
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):Lub podłącz coś takiego [ http://allegro.pl/orno-or-we-501-licznik...88645.html ] i będzie bez liczenia i cudowania.

Tylko tych urządzeń nie ma, to są fikcyjne obliczenia na potrzeby pracy inż.
  • Odpowiedz

bartekyogico

2013-04-03, 17:56:45
Zaawansowany użytkownik
Przy takich parametrach to załóż dla inwertera 90% on/off-a no i stosunkowo ważne co ma być w tym pomieszczeniu? To nie do końca wszystko jedno czy to pustostan czy halka z 4 wtryskarkami...
  • Odpowiedz

Xofer

2013-04-03, 18:14:48
Nowy użytkownik
bartekyogico napisał(a):Przy takich parametrach to załóż dla inwertera 90% on/off-a no i stosunkowo ważne co ma być w tym pomieszczeniu? To nie do końca wszystko jedno czy to pustostan czy halka z 4 wtryskarkami...

Pomieszczenie puste.

Ja mam pomysł taki:
On/Off:
Dla w/w warunków temperatury przyjmuje się, że klimatyzator średnio pracuje 11h na dobę.
11 x 1.68kW = 18.48kW
18.48kW x 0.31zł = 5.72zł
5.72zł x 31 = 177.32zł

Inverter:
Dla w/w warunków temperatury przyjmuje się, że klimatyzator pracuje 24h na dobę z uwzględnieniem poniższych stopni wydajności:
5% pracy = wydajność 100% = 1.44 kW
10% pracy = wydajność 85% = 1.22 kW
20% pracy = wydajność 70% = 1.08 kW
30% pracy = wydajność 20% = 0.28 kW
30% pracy = wydajność 10% = 0.14 kW
5% pracy = wydajność 5% = 0.07kW
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-04-03, 18:22:38
Moderator
Panowie! Invertery TEŻ SIĘ WYŁĄCZAJĄ!!! Co to za wymysł, że inverter się nie wyłącza??? Osiąga temperaturę i staje!.
  • Odpowiedz

Xofer

2013-04-03, 18:27:53
Nowy użytkownik
Shitashii napisał(a):Panowie! Invertery TEŻ SIĘ WYŁĄCZAJĄ!!! Co to za wymysł, że inverter się nie wyłącza??? Osiąga temperaturę i staje!.

Wystarczy zmienić jeden parametr na 0%
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-04-03, 18:59:40
Top użytkownik
Xofer napisał(a):Mój mały problem: Jak dokładnie obliczyć zużycie energii dla klimatyzatora o mocy chłodniczej 5kW ( el. 1.68kW ).

Zakładamy, że klimatyzator ma pracować cały miesiąc i zbijać temperaturę do 18 stopni. Średnia temperatura dla miesiąca lipiec w Polsce wynosi około 16stopni.

Klimatyzator znajduje się w pomieszczeniu o powierzchni około 50m2. Ściany z kratówki bez ocieplenia. Okno od południa o powierzchni 1400 x 1400mm.

Potrzebuje wyliczyć zużycie energii dla w/w klimatyzatora on/off w w/w warunkach pracy oraz dla invertera 5kW ( el. 1.44 kW ) + kolejny, trzeci pomiar te same warunki ale pomieszczenie ocieplone wełną mineralną o grubości 15cm.

Problem polega na tym, że nie mam pomysłu na wyliczenia z uwzględnieniem czasu pracy jednostek zewnętrznych. Wynik zużycia energii ma wyjść jak najbardziej miarodajny.
Tego nie da się policzyć ponieważ aby to policzyć musimy z góry znać zyski ciepła i prognozę pogody czyli czynniki wpływające na zużycie energii elektrycznej.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa