Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

dobór rur

9 Odpowiedzi, 9418 Wyświetleń

ECO74

2013-04-07, 17:36:08
Nowy użytkownik
Witam

czy ktoś używa rur kwasowych na rurociągi bo mam dylemat czy standardowo miedź czy kwasówka dodam że średnica to 76 a relacja ceny 1:4 na korzyść kwasu
pytanie moje jest : czy jest dedykowany gatunek stali kwasowej na instalacje chłodnicze

proszę o pomoc bo w środę zaczynamy montaż
  • Odpowiedz

awax

2013-04-07, 17:50:11
Top użytkownik
Amoniak?
  • Odpowiedz

ECO74

2013-04-07, 17:54:09
Nowy użytkownik
nie tradycyjna instalacja na R-507 z tym że głęboki minus
  • Odpowiedz

awax

2013-04-07, 17:59:02
Top użytkownik
Może dla oszczędności rury niskiego ciśnienia dać z PCV?
Pewnie wytrzymają ,ale .........
76 to raczej poważna instalacja i chyba takie oszczędności są niepoważne,ale jeżeli w projekcie Masz stalowe to cóż,takie daj.
  • Odpowiedz

ECO74

2013-04-07, 18:05:08
Nowy użytkownik
Ok. niech będzie PCV :lol:
a tak na poważnie to w Francji tylko rury kwasowe duże średnice a u nas jak za PRL-u
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-04-07, 19:23:22
Użytkownik
myślę że jak najbardziej jest to dobre rozwiązanie
lecz ja postawił bym jednak na zwykłą stal
robiłem już na agregatach w których kolektor i g gaz był z kwasówki
ale stal nierdzewna ma gorsze właściwości prócz wspomnianą nierdzewnością
  • Odpowiedz

AS

2013-04-07, 19:40:55
Zaawansowany użytkownik
warunek podstawowy rura bez szwu, dobór grubości ścianki wg tabeli doboru producenta, spawalność metodą TIG lepsza i szybsza niz rur ze stali czarnej, brak konieczności zabezpieczenia antykorozyjnego.
Jednakże z wracam uwagę, że dla temperatur poniżej -40degC rura czarna tylko z atestem udarności, dla kwasowego rurociągu nie ma to znaczenia, ponieważ można je stosować do zakresu kriogenicznego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-04-07, 19:44:23 przez AS.)
  • Odpowiedz

szumi

2013-04-08, 18:39:55
Nowy użytkownik
Mam styczność z amoniakiem i freonem, instalacje amoniakalne tylko stal a instalacje freonowe tz. rurociągi to też jadą na stali tylko większy problem z czystością instalacji zastosuj dodatkowo filtry mechaniczne i dobrą izolacje najlepiej piana.
  • Odpowiedz

wit

2013-04-08, 21:09:21
Top użytkownik
ze stalą jest ten problem, że czarna prawie zawsze jest brudna -korozja dostaje się do sprężarek... olej brudny -filtry tylko częściowo załatwiają sprawę...
no i o ile sam materiał -stal jest sporo tańszy od miedzi -to jego obróbka, spawanie tig niekoniecznie.
dodatkowe wymiany oleju... w rezultacie stal wcale nie wychodzi wiele taniej. czarna -to problemy z czystością. kwasowa droższa.

no i typowy chłodniarz radzi sobie z miedzią bo to codzienność. a kładzenie rur stalowych i spawanie w tigu -to już nie każda firma chłodnicza zrobi. mogą zrobić jacyś podwykonawcy -jednak różnica w cenie znowu zmaleje... -dobrzy spawacze tig się cenią. a to spawy ciśnieniowe na szczelność.

sam robiłem tylko w miedzi -jednak widywałem instalacje freonowe gdzie grube rury -były wykonywane w stali -czarnej lub w kwasówce. (kwasówka - odpada kwestia brudu).

wybór miedź czy stal zależy od możliwości wykonawczych -i od granicy opłacalności -zazwyczaj gdzieś około 76mm zaczyna się rozważać przejście na stal. chociaż zdarzają się i miedziane w 108mm...
zależy ile metrów tych rur, jakie temperatury... problem jest złożony.

amoniak -tylko w stali -bo amoniak rozpuszcza (przeżera) miedź.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa