Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sprężarka klimatyzacji 2 a 3 przewodowa

3 Odpowiedzi, 4023 Wyświetleń

Bzyku211

2013-04-08, 21:10:02
Nowy użytkownik
Witam,
BMW 5 E60 525d 2005rok
Zdjęcia poglądowe. Czy mogę założyć zamiast takiej sprężarki która miała tylko 2 piny....
[Obrazek: klima1.jpeg]
założyć taką sprężarkę od polifta na 3piny.
[Obrazek: klima2.jpeg]
Będzie to działać z moją ręczną klimatyzacją?
3ci przewód którego nie mam gdzie podpiąć do mojej instalacji jest akurat od sprzęgła który załącza klimę, podałem na chwilę tam 12V i działa zaskakuje sprzęgiełko (zaczyna się kręcić i pompować), dwa przewody które były w nowej sprężarce podłaczyłem tak samo jak w starej (to jest poprostu jakiś kolejny czujnik w tym całym układzie umieszczony w sprężarce) więc z nim nie powinno być kłopotu nawet kolory kabli się zgadzały.
Gdzie powinien być podpięty 3ci przewód od sprzęgła klimatyzacji (ile V ma być podane i skąd brane), to że moja stara sprężarka posiadała tylko dwa przewody i nie było żadnego 3ciego który szedł w stronę sprzęgła oznacza, że poprzednio cały czas kompresor pompował? i dopiero po wciśnieciu guzika klimy zawór otwierał obieg? Tak na chłopski rozum Smile proszę się nie śmiać. Byłbym wdzięczny za wszelkie podpowiedzi. Dziękuję.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Klimek

2013-04-09, 09:13:54
Użytkownik
To jest sprezarka o zmiennej wydajnosci (czyli z zaworem sterujacym wydatkiem gazu) i na dodatek ze sprzeglem elektromagnetycznym. Zawor sterowany jest sygnalem PWM. W oryginalnej sprezarce rozumiem ze nie ma sprzegla elekromagnetycznego. Musialbyc przerobic elektryke tak zeby wraz z zalaczeniem klimy czyli wysterowaniem zaworu zalaczalo sprzeglo.
  • Odpowiedz

gajdek419

2013-04-11, 05:18:43
Zaawansowany użytkownik
Stara sprężarka miała wysterowywany elektrozawór (PWM) sterujący jej wydajnością - nowa ma dodatkowo sprzęgło elektromagnetyczne które musi tez być zasilane przez 12VDC aby sprężarka działała.
Wiązałby się to z grubszą modyfikacją elektryki czego nie polecam.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa