Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Proszę o uspokojenie, byłem na klimie i mam 50 psi? czy tak ma być?

8 Odpowiedzi, 10789 Wyświetleń

questounico

2013-04-10, 19:09:46
Nowy użytkownik
Witam!
Byłem przed wczoraj na klimie, bo w tamtym roku nie chłodziła jak należy, Pan nabił mi ale nie kombajnem.
Z ciekawości położyłem na kratce nawiwu termometr, na dworze 15 stopni a na termometrze 6...
Latem ojciec nabił w Lagunie klimę i przy 30st dawała mu 7 mi tylko 6 przy 15... zacząłem więc drążyć temat i udało mi sie załatwić manometry od klimatyzacji u znajomego ze studiów.
Podłaczyłem tak jak kazał niebieska złączka na małą szybkozłączkę i czerwoną na wiekszą.
na dworze z 12-15 stopni w słońcu a tu na niebieskim manometrze 50psi przy wyłączonym silniku,
czerwony też pokazuje 50psi, przy uruchomionym niebieski 25psi, czerwony dochodzi do 200psi
sprawdziłem też u wujka i ojca maja renówki i znalazłem tylko jedną złaczkę pasującą pod czerwony wąż chyba wysokie cisnienie. oni mieli 47 i 53 na zgaszonych silnikach... ja jestem akurat po środku... ale zacząłem czytać trochę i z tego co wyczytałem wynika że 50psi to za duzo... mógł by mi ktoś napisać czy to dobrze, czy źle i czy mam się martwić bo nie uśmiecha mi się żeby mi na przykład wysiadła sprężarka
auto to alfa 156, 1.9 150km
Dzięki za pomoc.
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-04-11, 04:51:58
Użytkownik
aby pomiar był wiarygodny dokonaj jeszcze pomiaru ciśnienia sprężu w cylindrze od strony sprężarki i podstaw to do tego wzoru:
P=(e*f):2

P-pole
e-jeden z boków
f-wysokość
*-razy

Powodzenia
I niech ciśnienie będzie z tobą
  • Odpowiedz

kafar007

2013-04-11, 10:42:10
Nowy użytkownik
Ciśnienie na wyłączonym silniku musi być w okolicy ciśnienia właściwego dla przemiany ciecz gaz dla czynnika r134a a chyba taki właśnie posiadasz. Z tego co pamiętam to chyba 50psi to jest w zasadzie dobrze powinno być z 47 psi. Przy pracującym silniku wskazania ok myślę że koledzy się zemną zgodzą.
  • Odpowiedz

renegat35

2013-04-11, 15:08:56
Użytkownik
coldtherm napisał(a):aby pomiar był wiarygodny dokonaj jeszcze pomiaru ciśnienia sprężu w cylindrze od strony sprężarki i podstaw to do tego wzoru:
P=(e*f):2

P-pole
e-jeden z boków
f-wysokość
*-razy

Powodzenia
I niech ciśnienie będzie z tobą

Dobre Big Grin
  • Odpowiedz

kafar007

2013-04-11, 16:22:47
Nowy użytkownik
robicie z chłopaka idiotę Tongue a może on na prawdę spać w nocy nie mógł Big Grin
  • Odpowiedz

plusz730

2013-04-12, 20:36:00
Użytkownik
questounico napisał(a):alfa 156, 1.9 150km.
Zdecyduj się. Albo 1,9 i 140 km albo 150 km i 2,4.
Poza tym byłeś u znajomego ojca czy już sam realizujesz pomysł na biznes?
Zadajesz podstawowe pytanie, a w październiku zeszłego roku piszesz, że "Ogólnie zasada działania tego wszystkiego wydaje się banalna... ale..."
Autoklima Webasto
  • Odpowiedz

wallygator

2013-04-12, 21:13:23
Użytkownik
Tak na szybko i w skrócie, jeśli chłodzi, masz olej w układzie i sprężarka się nie szroni to powinno być dobrze Big Grin . A jak się nie znasz to sobie daruj zabawę w klimatyzację bo wersje mechanika "panie freon się zużył" czy "mało freonu bo na postoju to powinno być ... a jak pracuje to na tym zegarze ... a na tym ..." Big Grin są śmieszne. Ciśnienia są ogólnie uzależnione od temperatury, więc takie tłumaczenia mnie bawią Big Grin
Jeśli chcesz się cieszyć klimatyzacją w samochodzie to jak chłodzi, to się nie dotykaj jak się nie znasz.
Pozdrawiam
"Uuu Panie czynnik się zużył trzeba uzupełnić."
  • Odpowiedz

kafar007

2013-04-15, 18:18:19
Nowy użytkownik
o tam czepiacie się gościa każdy od czegoś zaczyna może boi się wprost zapytać, bo i tak mu nikt nie odpowie bo 90% z nas to takie typowe buraki co boją się że gościu z 2 końca polski mu konkurencję zrobi Tongue
, ale racja nich troche sam poszuka i pomyśli jak to działa.
A więc moja podpowiedz jest taka...
po to są LP i HP i 2 stany skupienia żeby zachodziły przemiany ciecz - gaz a więc musi być na LP gaz na granicy skroplenia Tongue a tabelek z tym co i jak jest mnóstwo, szukaj a zajdziesz.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa