Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Fujitsu funkcja grzania przy -15*C

19 Odpowiedzi, 25935 Wyświetleń

exec

2013-04-11, 16:01:28
Nowy użytkownik
Witam, czy ktoś wie może jakie COP osiągają klimatyzatory Fujitsu typu split (np. ASYG07LE + AOYG07LE) przy ujemnych temperaturach zewnętrznych? Chyba jako jedyne na rynku pozwalają na grzanie przy minusowych temperaturach na zewnątrz, tylko nie wiem jakie wtedy osiągają COP?
  • Odpowiedz

ON/OFF

2013-04-11, 17:26:41
Użytkownik
Zapytaj Fujitsu albo jego Sprzedawcę Smile
A grzeją prawie wszystkie przy ujemnych temperaturach - zależy do minus ile...
Do minus 15 grzeją np. Mitsubishi Electric, Fuji Electric czy nawet Sinclair model Polar.
Najważniejsze żebyś miał świadomość, że wydajnośc spada wtedy o połowę a wymieniony przez Ciebie model to chyba 2kW czyli na grzaniu 1kw = moc suszarki do włosów...
  • Odpowiedz

exec

2013-04-11, 18:12:06
Nowy użytkownik
Pytałem sprzedawców, ale na razie bez efektów. Ten model to akurat maluszek, na grzaniu ma 3kW i COP=4, ale pewnie przy jakichś dogodnych warunkach (pewnie +7 stopni).
  • Odpowiedz

awax

2013-04-11, 18:53:08
Top użytkownik
To jest typowy przykład kiedy wystarczy zrobić ocenę efektywności energetycznejSmile
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-04-11, 20:02:04
Moderator
ON/OFF napisał(a):(...)
Najważniejsze żebyś miał świadomość, że wydajnośc spada wtedy o połowę a wymieniony przez Ciebie model to chyba 2kW czyli na grzaniu 1kw = moc suszarki do włosów...
Moc suszarki, ale pobór prądu np. o połowę mniejszy. I tu jest właśnie zaleta klimatyzatora.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-04-11, 20:12:27
Top użytkownik
Wystarczy zrobić i dopuścić do ruchu?Ja czytałem ustawę i ten model nie podlega reżimowi ustawy.A każdy chłop racjonalnie myślący potrafi ocenić efektywność energetyczną budynku.To temat tabu?Nie przesadzajmy.Jeżeli ktoś posiada licznik kilowatogodzin.Ustawodawca i firmy szkolące w tym zakresie zapomniały że rolnik i klimatolog potrafi myśleć.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

ON/OFF

2013-04-12, 05:37:31
Użytkownik
Shitashii napisał(a):
ON/OFF napisał(a):(...)
Moc suszarki, ale pobór prądu np. o połowę mniejszy. I tu jest właśnie zaleta klimatyzatora.

Oczywiście zgadzam się ale klientowi trzeba wyjaśnić. Zazwyczaj każdy najpierw pyta o warunki pracy a dopiero potem ile to kosztuje [w przypadku grzania].
  • Odpowiedz

awax

2013-04-12, 07:02:25
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Wystarczy zrobić i dopuścić do ruchu?Ja czytałem ustawę i ten model nie podlega reżimowi ustawy.A każdy chłop racjonalnie myślący potrafi ocenić efektywność energetyczną budynku.To temat tabu?Nie przesadzajmy.Jeżeli ktoś posiada licznik kilowatogodzin.Ustawodawca i firmy szkolące w tym zakresie zapomniały że rolnik i klimatolog potrafi myśleć.

Chyba nie tą Ustawę czytałeś.
Po pierwsze to nie ma nic wspólnego z efektywnością energetyczną budynku,a po drugie nawet klimatyzatorki 2 KW podlegają ocenie efektywności energetycznej jeżeli w jednym pomieszczeniu jest ich więcej i łącznie wydajność wszystkich przekracza 12KW.
Proponuję,żebyś powstrzymał się od pisania uwag na tematy ,o których nie Masz pojęcia bo wprowadzasz w błąd .Może faktycznie zajmij się rolnictwem.Twoje posty wyrządzają wiele szkody osobom,które chciałyby się czegoś dowiedzieć.Jest wiosna ,ruszaj w pole.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-04-12, 19:30:21
Top użytkownik
Może nie tą. Ale z ustawy wywnioskowałem że chodzi o układy powyżej 12-KW.A moim zdaniem układy sumujące się nie są układem chłodniczym tylko układami niezależnymi.Chyba że rozmowa o wielu JW a jednej JZ.Jako kształcący powinieneś mnie wyprowadzić z błędu jako człowieka który nie świadomie nie doszkolony psuję atmosferę.Tylko którą atmosferę?Co do metod w Szwecji pisałem.Metoda opatentowana rolniczo-prosta.Z tego co mi się wydaję masz szacunek dla rolników.A do leśników?.Co do metody to coś się zmieniło?
http://www.emag.pl/plikifck/file/produkt...1_2008.pdf
  • Odpowiedz

awax

2013-04-12, 19:42:41
Top użytkownik
Leszek znowu mylisz Ustawy.
Ocena energetyczna budynku to nie to o czym piszemy.
W prawie budowlanym przepis odnosi się do układu chłodniczego w SYSTEMIE KLIMATYZACJI.
System to może być np 5 klimatyzatorków w jednym pomieszczeniu.Na razie nie jest to wyjaśnione.
Zapraszam 13 maja na konferencję to będziesz miał możliwość przekazania swoich uwag bezpośrednio Ministrowi Środowiska i paru innym Decydentom.Może Twoje argumenty będą skuteczne.
Teraz powodujesz dezinformację gdyż sporo osób chciałoby,żeby wymóg wprowadzony w art.61 Prawa budowlanego dotyczył oceny prawidłowości doboru wydajności klimatyzacji,a tak nie jest.Tu chodzi o ocenę czy układ chłodniczy,a konkretnie sprężarki mają swoją wydajność.Tego po jednodniowych kursach audytorzy budynków nie zrobią.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-04-12, 20:30:01
Top użytkownik
Jeśli chodzi o sposoby badania wydajności są dwa sposoby.Jednym sposobem jest pomiar objętości rzeczywisty w metrach sześciennych sprężarki.A istnieją jeszcze inne.
  • Odpowiedz

awax

2013-04-13, 07:03:44
Top użytkownik
Sposobów jest więcej,problem tkwi w tym aby rzeczywistą wydajność sprężarki wyznaczyć z dużą dokładnością i następnie wyciągnąć prawidłowe wnioski.
Najprościej to można kupić legalizowany ultradzwiękowy miernik przepływu ,a potem schować go głęboko w szafie gdyż nie uwzględni on przepływu mieszaniny cieczy i gazu .Nie unikniemy tego przy badaniu pojedyńczej sprężarki zastosowanej w zespole.
"Szwedzka" metoda jest faktycznie najlepsza ,jednak w dużych złożonych układach nie wykona tego niedoświadczony instalator.
Z uwagi na fakt,że do takich audytów zgłaszają się osoby po kursach efektywności energetycznej budynków proponując po prostu uproszczony bilans energetyczny ,zwróciliśmy się do Państwowej Inspekcji Budowlanej oraz Ministerstwa Infrastruktury o jednoznaczną interpretację na piśmie tego przepisu.
Mam również nadzieję na rozwianie wątpliwości podczas konferencji 13 maja w Szczecinku.
Tak przy okazji ,co to jest "objętość rzeczywista sprężarki" ??? To informacja dla kuriera ??? Smile
  • Odpowiedz

adamdud

2013-04-13, 18:14:49
Użytkownik
awax napisał(a):wprowadzony w art.61 Prawa
Chyba art 62
Widzę że temat podłapany Wink
  • Odpowiedz

awax

2013-04-13, 18:30:22
Top użytkownik
Fakt 62
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-04-13, 20:50:37
Moderator
Żeby tylko niedługo nie okazało się, że jedyną firmą do wykonywania tych audytów będzie Awax, lub dwie - trzy firmy w kraju, bo to będzie przerost formy nad treścią.
Ale nie ma co się martwić, za 100 lat będzie badanie efektywności ludzi. Jak nie jest na co najmniej 95% to zastrzyk i do piachu. Problem emerytów rozwiązany.
Widzę analogię do systemów klimatyzacji.
  • Odpowiedz

awax

2013-04-14, 09:20:08
Top użytkownik
Shitashii napisał(a):Żeby tylko niedługo nie okazało się, że jedyną firmą do wykonywania tych audytów będzie Awax, lub dwie - trzy firmy w kraju, bo to będzie przerost formy nad treścią.
Ale nie ma co się martwić, za 100 lat będzie badanie efektywności ludzi. Jak nie jest na co najmniej 95% to zastrzyk i do piachu. Problem emerytów rozwiązany.
Widzę analogię do systemów klimatyzacji.

Bardziej obawiam się tego,uprawnienia dostaną np. hydraulicy,weterynarze,albo prawnicy.
Awax z pewnością będzie to wykonywał,a czy inne firmy to zależy tylko od ich właścicieli.Żadnych wyjątkowych świadectw kwalifikacji tu się nie wymaga,a nauczyć się praktycznych metod przeprowadzania tych audytów można się np na szkoleniach Centrum,ale każdy może też poszukać tych informacji w książkach lub w necie.
Tu nie ma żadnego obowiązku szkoleń i nikt nikomu łaski nie robi.Dlatego też nie widzę żadnego powodu aby Centrum bezinteresownie miało tą wiedzę rozdawać.
Jako awax to chyba nie miałbym nic przeciwko temu,żeby być jedyną firma przeprowadzającą te audyty.Smile
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-04-14, 20:36:03
Moderator
Bardziej chodziło mi o to, że twierdzisz iż po wejściu ustawy właściciel instalacji powyżej 12kW jak najszybciej musi wykonać audyt. Jeśli tylko Twoja firma miałaby taką możliwość, to nie masz raczej fizycznej możliwości obrobienia wszystkich takich instalacji w kraju. No a poszkodowany/ukarany byłby właściciel systemu klimatyzacyjnego. To tak hipotetycznie. Nie chciałem Ci zarzucić, że zarobisz pieniądze, bo po to otwiera się działalność (niektórzy twierdzą, że chcą stworzyć nowe miejsca pracy - hahaha!), ale wymagania są dość ostre. Sam nie mam do końca wyrobionej opinii na ten temat. Plusy są takie, że byle hydraulicy tego nie zrobią, ale jest sporo firm, które z powodów braku zasobów też tego nie zrobią, a to minus.
A oceniać czy coś jest energetycznie odpowiednio dobrane: taki przykład - mam prasowania na 20 minut, włączę żelazko i sobie pójdę, grzeje się niepotrzebnie np 30 minut, a później biorę się do pracy. Wnioski z tego niech każdy sam wyciągnie.
Jakby co, to ja nie jestem przeciw Tobie, choć nie ze wszystkim się zgadzam.
  • Odpowiedz

awax

2013-04-15, 08:02:01
Top użytkownik
Wcale mi nie zależy żeby jak najmniej Firm wykonywało te audyty.Zależy mi za to na tym aby znowu nie zawłaszczyli sobie tego sanitarni,albo inni budowlańcy.
Oczywiście,że awax musi zarabiać i chce jak najwięcej,myślę jednak,że trzeba zrobić wszystko aby zarobki firm serwisowych były na tyle przyzwoite aby mogły one się rozwijać inwestując często w drogi sprzęt i kwalifikacje.
  • Odpowiedz

DBKlima

2013-04-17, 07:00:53
Top użytkownik
exec napisał(a):[...] Chyba jako jedyne na rynku pozwalają na grzanie przy minusowych temperaturach na zewnątrz[...]
To teraz jakiś rarytas ? że można grzać się klimą gdy są temp na minusie ? Big Grin
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa