Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

husqvarna kf350

15 Odpowiedzi, 12332 Wyświetleń

piotr34

2013-04-30, 18:26:43
Nowy użytkownik
Witam wszystkich Smile mam taki maly , problem ...nigdzie nie moge znaleźc informacji na temat lodówko-zamrażarki husqvarna KF-350...może ktoś z Was naprowadzi mnie na jakies materiały? Lodówka jest zasilana spreżarkami Danfoss, ale nie mam pojecia czy to nie jest jakaś przeróbka ...podobno elektrolux robił te lodówki , ale dlaczego nazwa jest Husqvarna, nie wiem. Chodzi mi głównie o schemat elektryczny , tzn nie wiem czy przy klixonie nie powinien byc zainstalowany kondensator , bo tak by wypadało chyba?
  • Odpowiedz

jack63

2013-05-02, 13:30:41
Zaawansowany użytkownik
A co ma klixon do kondensatora i odwrotnie???
Schemat jest banalny a znajdziesz go na stronie danfosa w manualu sprężarki.
  • Odpowiedz

coolmaker1

2013-05-02, 16:19:45
Zaawansowany użytkownik
Witam.Sprężarki Danfoss z serii TL LBP montowane do Husqvarny,Elektroluxa,Elektroheliosa nie wymagały kondensatora,odpalały na "pastylkę"-oryg.rozruch Danfossa.Klixon lub jak kto woli termik jest wewnątrz spreżarki.Dopiero seria FR ma kondensator.Termostat w częsci chlodziarkowej tzw "płaczek" Termostat w częsci mrożniczej z funkcją alarmu -czerwona kontrolka powyżej -15*C lub aktywacja uzyskanej temp świeceniem kontrolki.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-05-02, 18:16:33
Top użytkownik
coolmaker1 napisał(a):Witam.Sprężarki Danfoss z serii TL LBP montowane do Husqvarny,Elektroluxa,Elektroheliosa nie wymagały kondensatora,odpalały na "pastylkę"-oryg.rozruch Danfossa.Klixon lub jak kto woli termik jest wewnątrz spreżarki.Dopiero seria FR ma kondensator.Termostat w częsci chlodziarkowej tzw "płaczek" Termostat w częsci mrożniczej z funkcją alarmu -czerwona kontrolka powyżej -15*C lub aktywacja uzyskanej temp świeceniem kontrolki.
coolmaker1 jesteś pewien tego?Czy danfoss by ryzykował?Taką fuszerkę instalując zabezpieczenie wewnątrz sprężarki którego nie można wymienić?Rozumiem takie zabezpieczenia w silnikach trójfazowych odłączając środek gwiazdy np. w MONEUROPACH.(to nie reklama)
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

awax

2013-05-02, 18:41:30
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):
coolmaker1 napisał(a):Witam.Sprężarki Danfoss z serii TL LBP montowane do Husqvarny,Elektroluxa,Elektroheliosa nie wymagały kondensatora,odpalały na "pastylkę"-oryg.rozruch Danfossa.Klixon lub jak kto woli termik jest wewnątrz spreżarki.Dopiero seria FR ma kondensator.Termostat w częsci chlodziarkowej tzw "płaczek" Termostat w częsci mrożniczej z funkcją alarmu -czerwona kontrolka powyżej -15*C lub aktywacja uzyskanej temp świeceniem kontrolki.
coolmaker1 jesteś pewien tego?Czy danfoss by ryzykował?Taką fuszerkę instalując zabezpieczenie wewnątrz sprężarki którego nie można wymienić?Rozumiem takie zabezpieczenia w silnikach trójfazowych odłączając środek gwiazdy np. w MONEUROPACH.(to nie reklama)

Prowokacja?
  • Odpowiedz

coolmaker1

2013-05-02, 19:28:17
Zaawansowany użytkownik
Witam.Jest tak dobrane ,że nie ma potrzeby i możliwości grzebania .Co wywala przy powtórnym podaniu zasilenia bez wskazanej 3-5 min zwłoki. Przy ciepłej sprężarce trzyma ok 20min.Stare okrągle Danfossy mialy zabezp zewn i klasyczne cewki rozruchowe i były bezapelacyjnie najlepsze.Zdarzało się uruchamiać na radzieckim R3.
  • Odpowiedz

mg

2013-05-02, 19:33:40
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):
Zaryzykował... w maluśkich sprężarkach danfosa zabezpieczenie termiczne znajduje się wewnątrz sprężarki.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-05-02, 19:57:19
Top użytkownik
Czyli rozwiązanie nie bardzo konstrukcyjnie trafione.Bo przyczyna zazwyczaj tkwi na zewnątrz sprężarki aby zabezpieczenie to zadziałało.Np.wilgoć-słaby styk?Każde zabezpieczenie ma swoją charakterystykę elektryczną.Szkoda że nie można wymienić zabezpieczenia eliminując przyczynę.EKOLOGIA?
  • Odpowiedz

coolmaker1

2013-05-02, 20:34:32
Zaawansowany użytkownik
Witam.A może inżynierowie z Danii trafili z zabezpieczeniem termicznym lokując go w otoczeniu cieplutkiego oleju
wewnątrz bańki ? Dłuższy postój zapewni chwilę wytchnienia,wyrownanie ciśnien itp.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-05-03, 16:48:12
Top użytkownik
Ekologicznie myśląc w urządzeniu powinno się wymienić element uszkodzony a nie całe urządzenie.Dlaczego stare lodówki nadal pracują bez wymiany sprężarki?Ekologia-ekonomia?
  • Odpowiedz

awax

2013-05-03, 16:58:07
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Ekologicznie myśląc w urządzeniu powinno się wymienić element uszkodzony a nie całe urządzenie.Dlaczego stare lodówki nadal pracują bez wymiany sprężarki?Ekologia-ekonomia?
Pracują bo nie były naprawiane przez forumserwisantów
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-05-03, 17:06:08
Top użytkownik
Notabene którym doradzamy.Ale lepiej doradzić niż szkodzić środowisku?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-05-03, 17:08:37 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-05-03, 18:11:19
Top użytkownik
Awax czy komputeryzacja stanowisk pracy ma związek z ochroną /srodowiska? skoro producent nie będzie miał komu tego sprzedać? Likwidując stanowiska pracy?Światem rządzi jeden procent ludności.A My jesteśmy tylko skromnymi myszkami które się na to zgadzają.Po co wychodzisz ponad szeregi?
  • Odpowiedz

awax

2013-05-03, 18:29:37
Top użytkownik
Bądz sobie szarą myszką,tylko po co wobec tego piszesz cokolwiek?
Niech sobie światem rządzi kto chce,mnie interesuje,żeby korzystne dla mnie przepisy prawa były egzekwowane.Trzeba być czymś znacznie mniejszym od myszki,żeby nie dążyć do poprawy swojej sytuacji,zwłaszcza wtedy gdy przepisy już są.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-05-04, 14:59:28
Top użytkownik
Czyli jesteś zwolennikiem uruchamiania sprężarki na zimnym oleju?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-05-04, 15:14:00 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa