Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Inwerter do mieszkania - co wybrać.

11 Odpowiedzi, 11685 Wyświetleń

w_a_p@interia.pl

2013-05-08, 21:52:20
Nowy użytkownik
Witam wszystkich,

od oferty inwerterów zgłupiałem aż mi się gorąco zrobiło i czymś muszę się schłodzić (oprócz piwa) Smile

Mieszkanie ma 52 m2, w lecie, w południe jest generalnie zacienione ale i tak jest za gorąco bo to poddasze.
Pomieszczenie do zamontowania klimy ma ok 25 m2, myslę, że 2,5 kW powinno poratować, nie potrzebuję mieć w domu chłodni Smile.

Co wybrać (ceny z montażem):

LG prestige H09AK za 5680
Fujitsu RSG09LT za 5080
Fujitsu ASYG09LMCA za 4090
Samsung T+ AR za 3889
Airwell HDD 9DCI za 3621
Daikin FTXN25L/RXN25L za 2900

Które z tych urządzeni ma najlepszy stosunek jakości/parametrów do ceny?

Ten daikin zadziwia, bo niby firma luks, 22 dB w trybie cichym, a cena bardzo niska...
No wprawdzie sprawność "A", ale czy to aż taka różnica w kasie zeby inwestować następne 3000 za klasę AAA?

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Pzdr

WP
  • Odpowiedz

crocens

2013-05-09, 04:53:23
Top użytkownik
Polecam Daikina lub Fujitsu, obojętnie które modele, pooglądaj jakie mają funkcje, wygląd i wybierz ten który spełnia Twoje oczekiwania. Klasą energetyczną się nie przejmuj, z doświadczenia wiem, że dom to nie biuro i klima chodzi zbyt rzadko by odczuć różnicę w klasie energetycznej a już na pewno nie spłaci Ci różnicy w cenia.

Dla mnie osobiście klima musi mieć pilot i timer, to wszystko Wink
.
  • Odpowiedz

cornelius

2013-05-09, 08:10:07
Nowy użytkownik
w_a_p@interia.pl napisał(a):Witam wszystkich,

od oferty inwerterów zgłupiałem aż mi się gorąco zrobiło i czymś muszę się schłodzić (oprócz piwa) Smile

Mieszkanie ma 52 m2, w lecie, w południe jest generalnie zacienione ale i tak jest za gorąco bo to poddasze.
Pomieszczenie do zamontowania klimy ma ok 25 m2, myslę, że 2,5 kW powinno poratować, nie potrzebuję mieć w domu chłodni Smile.

Co wybrać (ceny z montażem):

LG prestige H09AK za 5680
Fujitsu RSG09LT za 5080
Fujitsu ASYG09LMCA za 4090
Samsung T+ AR za 3889
Airwell HDD 9DCI za 3621
Daikin FTXN25L/RXN25L za 2900

Które z tych urządzeni ma najlepszy stosunek jakości/parametrów do ceny?

Ten daikin zadziwia, bo niby firma luks, 22 dB w trybie cichym, a cena bardzo niska...
No wprawdzie sprawność "A", ale czy to aż taka różnica w kasie zeby inwestować następne 3000 za klasę AAA?

Z góry dziękuję za podpowiedzi

Pzdr

WP

Jako nowy witam serdecznie wszystkich użytkowników. Czy ten Daikin FTXN25L/RXN25L za 2900 jest coś warty, bo w kilku miejscach mi go odradzono twierdząc, że to szajs. A propos, gdzie w Warszawie oferują toto za 2900 z montażem? Potrzebuję klimy do południowozachodniego pokoju 18 m2 w starym budownictwie, więc ten Daikin by się nadał w sam raz. Z góry dzięki za jakiekolwiek info. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

DBKlima

2013-05-09, 16:31:59
Top użytkownik
w_a_p@interia.pl napisał(a):[...]Które z tych urządzeni ma najlepszy stosunek jakości/parametrów do ceny?[...]
Najtańsze Smile
Ja bym wybrał raczej Fujitsu (nowe modele z cennika 2013) gdybym miał węża w kieszeni nie wybrał by z tych modeli nic. Szukał bym inwertera tu: MDV, Midea, Invertor no i w granicach powyżej 3kW na chłodzeniu, a nie 2kW.
No ale nasz klient nasz Pan Smile zawsze wie lepiej ile chce wydać.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

w_a_p@interia.pl

2013-05-09, 19:33:44
Nowy użytkownik
To się dowiedziałem Smile. Może jeszcze ktoś dorzuci opinię?
A co powiecie o mocy. Czy 2,5 kW nie musi czasem ciągle chodzić na maksa zeby schłodzić pomieszczenie 25 m2 w mieszkaniu 50m2?

Czy nie jest lepiej kupić urządzenie troszkę gorsze ale wyższej mocy, zeby nie chodziło "na maksa"?

Pzdr

WP
  • Odpowiedz

DBKlima

2013-05-10, 10:19:21
Top użytkownik
Zrobisz jak uważasz ale ja na twoim miejscu kupił bym "tańszego" inwertera o większej mocy.
  • Odpowiedz

w_a_p@interia.pl

2013-05-12, 11:45:55
Nowy użytkownik
Jest jeszcze sprawa awaryjności. Czy ten Daikin za 2900 z montażem nie jest zbyt tani? Wygląda jakby się na gwałt z niego wszyscy wyprzedawali...
A jak wiadomo biedny dwa razy płaci...
Generalnie jest albo ten Daikin za 2900 albo tak od 4300 zaczynają się fajne Fujitsu, np asyg12 LE albo ASYG 09 LTC. a RSG 09 LT jest za 5740 ale to już chyba przesada w porównaniu z Daikinem za 2900.

Chyba, że ten Daikin jest "na raty". Część teraz a drugą transza w częściach zamiennych rok po upływie gwarancji Smile.

Co myślicie, doświadczeni?
  • Odpowiedz

ARGUS

2013-05-13, 12:08:08
Użytkownik
Ten Daikin tzw"easy inverter" to z Daikina ma chyba tylko nalepkę Smile . Skraplacz ma wygląd jak od LG, wentylator ma Panasonica i nawet nie wiem czy płytki są Daikina, do tego listwa zaciskowa w jednostce wewnętrznej jest zwykła LZ-ką jaką można kupić w każdym sklepie elektrycznym. Niestety nie mogłem zobaczyć jaka jest sprężarka, ale po rozkręceniu jednostki zewnętrzej bałem się że wszystko mi sie rozsypie. Niestety ten " Daikin" jest produkowany na Malezji i mam wrażenie że zaczeli robić klimy "dla ubogich". Sam jestem ciekaw jak będzie się on zachowywał po 3-5 latach eksploatacji ale z pierwszych oględzin jego wykonania nie polecałbym go, a szkoda bo Daikin zawsze był "górną półką".
  • Odpowiedz

achahor

2014-09-24, 08:18:38
Nowy użytkownik
Ja mam przekonanie do LG. Osobiście mam model bardziej wydajny z serii H12AK - [REKLAMA, Admin] z montażem za 5100 z hakiem i uważam że wybrałem optymalnie jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny.
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-09-30, 09:08:37
Top użytkownik
achahor napisał(a):Ja mam przekonanie do LG. Osobiście mam model bardziej wydajny z serii H12AK - [REKLAMA, Admin] z montażem za 5100 z hakiem i uważam że wybrałem optymalnie jeśli chodzi o stosunek jakości do ceny.
12 za 5,1K - nieco drogo za ten "stosunek jakości do ceny" Wink no ale "przekonanie" to połowa sukcesu.
  • Odpowiedz

adam289

2015-10-05, 13:13:09
Nowy użytkownik
Moja firma zaopatrzyła się w sklepie, którego ofertę można zobaczyć pod tym linkiem http://www.chigo.pl/systemy-wodne/klimakonwektory. Nie narzekamy, wszystko działa bez zastrzeżeń.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa