Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pompki skroplin

7 Odpowiedzi, 8742 Wyświetleń

sowalski

2013-05-11, 17:56:04
Nowy użytkownik
Witam!
W niedługim czasie planuje zamontować klimatyzację w domu. Problem mam natomiast z odprowadzaniem skroplin. Mianowicie chciałbym aby jednostki zewnętrzne znajdowały się na jednej fasadzie (planuje 2x JZ. i 5x JW.) dom jest już wykończony dlatego staram się to roplanować tak aby jak najmniej ryć w ścianach Smile. Dlatego też w moim przypadku nie będzie istniała możliwość odprowadzania skroplin grawitacyjnie. Instalator poinformował mnie iż dostępne są pompki do skroplin jednak ostrzegł że są one głośnymi urządzeniami. Jakie są wasze doświadczenia? Czy Wiecie coś na temat pompek Mini Orange oraz Blue Diamond (ta druga reklamowana jako prawie niesłyszalna). I czy istnieje możliwość zainstalowania pompki powyżej jednostki wewnętrznej? Z góry dzięki za odpowiedź!
  • Odpowiedz

barbie

2013-05-11, 22:11:17
Top użytkownik
Przeczytaj instrukcję .
  • Odpowiedz

hubertox

2013-05-12, 07:43:48
Użytkownik
Śmiało możesz montować pompkę powyżej jednostki wew. bo do tego właśnie one służą. Orange nie zamontowałbym do domu są rzeczywiście dość głośne. Blue Diamond nie montowałem i chętnie bym przeczytał czyjąś opinie na ich temat. Z katalogu wyglądają ciekawie ale to za mało.
  • Odpowiedz

peen

2013-05-12, 08:58:11
Użytkownik
Widziałem BD w działaniu. Ledwo bziuczy tak, że sam split jest 10x głośniejszy.
  • Odpowiedz

sowalski

2013-05-12, 13:29:17
Nowy użytkownik
A jakie modele są przez was sprawdzone i przede wszystkim ciche? W ofercie Aspena znalazłem pompkę Mini Aqua i jest teoretycznie dedykowana do klimatyzatorów które mają być montowane czyli LG ArtCool Mirror. Czy macie z nimi jakieś doświadczenia?

PS. Tak to jest jak się strony nie odświeża Smile. Czyli rozumiem że wg. Ciebie peen to jest najcichsza opcja?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-05-12, 13:33:12 przez sowalski.)
  • Odpowiedz

aminokwas

2013-05-12, 14:25:28
Zaawansowany użytkownik
sowalski napisał(a):staram się to roplanować tak aby jak najmniej ryć w ścianach Smile. Dlatego też w moim przypadku nie będzie istniała możliwość odprowadzania skroplin grawitacyjnie.
Kolego rozważ jeszcze odprowadzenie skroplin grawitacyjnie.
Grawitacja działa zawsze i wszędzie, a pompka jest dodatkowym urządzeniem, które może być zawodne lub uciążliwe.
  • Odpowiedz

Koritas

2017-10-31, 16:53:00
Nowy użytkownik
Miałem podobnie, zamontowałem perystaltyczną pompkę do skroplin i nie było problemu.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa