Witam
W związku z tym że bardzo mało klim montuję i serwisuje nie mam zbyt dużego doświadczenia a taki problem jeszcze mi się nie trafił.
Do rzeczy.
Klimatyzator > SUNICO ASU 18 Hr < był zdemontowany przez człowieka nie mającego pojęcia o chłodnictwie .
Podobno zakręcone wcześniej zawory.
Przeleżał w garażu ponad pół roku po czym zamontowany też przez tego samego > fachowca < w innym miejscu.
Odkręcone zawory i wszystko się włączał ale brak chłodzenia.
Roiłem komorę chłodniczą przy sklepie i właściciel klimatyzatora poprosił o sprawdzenie. Okazało się prawie zero gazu i oczywiście z powietrzem. Nikt teko nie odpowietrzał po zamontowaniu ( nie mówiąc o próżni ). Skręcone do kupy i wszystko.
Wyciągnąłem powietrze, napuściłem gaz ( R 407 - bo taki jest na tabliczce ) i klapa.
wszystko się włącza, sprężarka ciągnie jak diabli a chłodzenia 0. Temperatura parowania -30
Oszroniona tylko rura powrotna do zaworu serwisowego a wewnątrz 0 efektu.
Nie bardzo mam ochotę i czas na rozkręcanie i sprawdzanie wszystkiego po kolei.
Może ktoś z bardziej doświadczonych w temacie ma jakiś pomysł-wiedzę???
Stawiam na zawór przesterowania ale nie mam pewności.
W związku z tym że bardzo mało klim montuję i serwisuje nie mam zbyt dużego doświadczenia a taki problem jeszcze mi się nie trafił.
Do rzeczy.
Klimatyzator > SUNICO ASU 18 Hr < był zdemontowany przez człowieka nie mającego pojęcia o chłodnictwie .
Podobno zakręcone wcześniej zawory.
Przeleżał w garażu ponad pół roku po czym zamontowany też przez tego samego > fachowca < w innym miejscu.
Odkręcone zawory i wszystko się włączał ale brak chłodzenia.
Roiłem komorę chłodniczą przy sklepie i właściciel klimatyzatora poprosił o sprawdzenie. Okazało się prawie zero gazu i oczywiście z powietrzem. Nikt teko nie odpowietrzał po zamontowaniu ( nie mówiąc o próżni ). Skręcone do kupy i wszystko.
Wyciągnąłem powietrze, napuściłem gaz ( R 407 - bo taki jest na tabliczce ) i klapa.
wszystko się włącza, sprężarka ciągnie jak diabli a chłodzenia 0. Temperatura parowania -30
Oszroniona tylko rura powrotna do zaworu serwisowego a wewnątrz 0 efektu.
Nie bardzo mam ochotę i czas na rozkręcanie i sprawdzanie wszystkiego po kolei.
Może ktoś z bardziej doświadczonych w temacie ma jakiś pomysł-wiedzę???
Stawiam na zawór przesterowania ale nie mam pewności.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY